Update articol:

CNECSDTI: “Cartea lui Lucian Bode nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”

Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare, potrivit unui raport al CONSILIULUI NAȚIONAL DE ETICĂ CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE, DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE ȘI INOVĂRII (CNECSDTI).

Instituția mai spune că, deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa.

CNECSDTI precizează: “În baza dizpoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b şi art. 21 alin. 2 lit. a din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat.

Vezi aici Hotararea: https://cnecsdti.research.gov.ro/wp-content/uploads/2023/Hot%c4%83r%c3%a2rea%20CNECSDTI%20nr.%2040%20din%2018.05.2023%20%c8%99i%20Raportul%20final%20nr.%2040.pdf

Potrivit art. 4 lit. (c) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, aprobat prin Ordinul MEC nr. 4655/30.06.2020, modificat prin Ordinul MEC nr. 5585/18.09.2020 şi prin Ordinul MCID nr. 20372/22.03.2023, CNECSDTI emite şi următoarele recomandări:

Recomandări CNECSDTI pentru domnul Lucian Nicolae Bode:

Se recomandă întocmirea de către domnul Lucian Nicolae Bode a unei erate in extenso la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021, în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate.

Menţionăm faptul că în prezenta speţă dl. Dr. Dacian Dragoş – Preşedinte CNECSDTI a fost înlocuit de dl. Dr. Eugen Stamate – Vicepreşedinte CNECSDTI, pentru a evita un posibil conflict de interese, întrucât dl. Dr. Dacian Dragoş este Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii “BabeşBolyai” din Cluj-Napoca, în baza dispoziţiilor art. 3 alin. 3 lit. b şi alin. 4 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, aprobat prin Ordinul MEC nr. 4655/30.06.2020, modificat prin Ordinul MEC
nr. 5585/18.09.2020.

Dl. Dr. Dacian Dragoş (membru CNECSDTI care lucrează la Universitatea”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) nu a participat la votul privind Autosesizarea CNECSDTI derivată din speţa 1739 din şedinţa plen CNECSDTI din data de 18.05.2023.

Raportul a fost adoptat în şedinţă plen CNECSDTI în data de 18.05.2023 cu 18 voturi pentru şi 1 abţinere.

În conformitate cu Legea nr. 1/2011 și Legea nr. 206/2004, CNECSDTI, aflat în coordonarea MCID, a inițiat o investigație proprie asupra cărții publicate în baza tezei de doctorat a domnului Bode.

CNECSDTI, organism consultativ al Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, funcționează independent, având ca atribuție principală analiza posibilelor încălcări ale normelor de bună conduită în cercetare și dezvoltare, conform prevederilor art. 19-27 din Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4655/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Sesizările, contestațiile și autosesizările CNECSDTI se soluționează cu respectarea strictă a prevederilor art.19-27 din Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4655/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcționare al Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, precum şi a componenței nominale a acestuia, cu modificările și completările ulterioare.

MCID nu are în subordine Consilii Științifice, inclusiv CNECSDTI, ci în coordonare. Astfel, MCID oferă suport tehnic CNECSDTI, fără a exercita nicio ingerință în activitatea acestuia. Membrii CNECSDTI sunt reprezentanți de seamă din universități de top, institute naționale de cercetare și Academia Română, luând hotărâri bazate strict pe lege și pe probele din dosarele analizate.

În calitate de secretar stat coordonator, desemnat prin ordin de ministru, la nivelul MCID, am participat la debutul ședinței CNECSDTI, doar în primele 5 minute, în calitate de observator. De altfel, am participat și în trecut la aceste ședințe, în conformitate cu atribuțiile mele. Particip de regulă la deschiderea acestor ședințe, ieșind din ședință atunci când începe dezbaterea cauzelor aflate pe ordinea de zi. Am prezentat o serie de aspecte administrative legate de funcționarea Consiliului și am solicitat acestui organism să se asigure că tuturor persoanelor împotriva cărora sunt făcute sesizări privind posibile încălcări ale normelor de bună conduită în cercetarea științifică le este respectat dreptul la un proces echitabil și că aceste persoane vor beneficia de posibilitatea de a formula apărări cu privire la acuzațiile care le sunt aduse, fie prin audiere fizică în Consiliu, fie prin trimiterea de puncte de vedere scrise cu privire la cele sesizate de Consiliu.

La ședința din 18 mai, am indicat faptul că nu doresc să intervin în vreun fel în activitatea Consiliului și că organismul va hotărî după cum consideră de cuviință, membrii fiind singurii în măsură să stabilească dacă o lucrare respectă sau nu normele de bună conduită academică.

Nu am făcut niciun comentariu asupra fondului cauzei privind pe domnul ministru Bode, nu am cunoștință despre cele discutate în Consiliu și nici despre conținutul rapoartelor tehnice. Nu a existat niciun fel de presiune la adresa CNECSDTI, nimeni din exterior nu a intervenit în dezbateri și nu a făcut comentarii pe fondul cauzei, membrii CNECSDTI fiind reprezentanți de top ai mediului academic și de cercetare românesc”, a declarat Andrei Alexandru, secretar de stat la MCID.

Ministerul reafirmă angajamentul față de independența, imparțialitatea și profesionalismul CNECSDTI.

COMPONENŢA NOMINALĂ

a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării

 

 Nr. Nume şi Prenume Afiliere instituțională

CV

1DACIAN Dragoș Cosmin – PreședinteUniversitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca

pdf

2STAMATE Eugen – Vice-președinteUniversitatea Tehnică a Danemarcei

pdf

3ANDONE Raluca-Oana – Vice-președinteInstitutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași – Academia Română

pdf

4ALECU GeorgetaInstitutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică – ICPE-CA Bucureşti

pdf

5BÂLC Nicolae OctavianUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca

pdf

6BUCUR DanielUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară din Iași

pdf

7CĂPRĂROIU Aurelia-MihaelaInstitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile Pielărie – INCDTP București

pdf

8CHIFIRIUC Mariana CarmenUniversitatea din București

pdf

9COSTIN Hariton-NicolaeAcademia Română

pdf

10DOICIN Cristian-VasileUniversitatea Politehnica din București

pdf

11FLORESCU Margareta StelaAcademia de Studii Economice din București

pdf

12GHIAUS ChristianInstitut National des Sciences Applique (INSA) Lyon

pdf

13ILIN Corina MirelaUniversitatea de Vest Timișoara

pdf

14IORDACHE Virgil-AlexandruUniversitatea din București

pdf

15MANEA Vlad-ConstantinUniversidad National Autonoma de Mexico

pdf

16PACEAGIU JenicaPatronatul Român din Cercetare şi Proiectare

pdf

17PURCAR Marius IoanUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca

pdf

18RUSU Liliana CeliaUniversitatea “Dunărea de Jos” din Galați

pdf

19SÎRBU Carmen AdellaSpitalul de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” București

pdf

20SZEDLACSEK Stefan EugenInstitutul de Biochimie al Academiei Române

pdf

21TIMAR Romulus BogdanUniversitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara

pdf

22VASIU IoanaUniversitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca

pdf

23VIZUREANU PetricăUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

pdf

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025