Energie

CNOOC, gigantul petrolier al Chinei, îşi pregătește retragerea din Occident din cauza fricii de sancțiuni – Reuters

Cel mai mare producător offshore de petrol și gaze din China, CNOOC Ltd. (0883.HK) se pregătește să renunțe la operațiunile sale din Marea Britanie, Canada și Statele Unite, din cauza preocupărilor de la Beijing că activele ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, au spus surse din industrie, citate de Reuters.

Legăturile dintre China și Occident au fost mult timp tensionate de problemele comerciale și ale drepturilor omului, iar tensiunea a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care China a refuzat să o condamne.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că China s-ar putea confrunta cu consecințe dacă ar ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale care au inclus măsuri financiare care restricționează accesul Rusiei la valută străină și complică procesarea plăților internaționale.

CNOOC nu a comentat imediat informaţiile.

Companiile efectuează periodic revizuiri ale portofoliilor lor, dar ieşirea care este pregătită ar avea loc la mai puţin de un deceniu după ce CNOOC, deţinută de stat, a intrat în cele trei ţări printr-o achiziţie de 15 miliarde de dolari a companiei canadiene Nexen, o înţelegere care a transformat grupul chinez într-un producător mondial de top.

Activele, care includ participaţii în câmpuri importante din Marea Nordului, Golful Mexic și mari proiecte canadiene de nisip petrolier, produc aproximativ 220.000 de barili echivalent petrol pe zi (boed), conform calculelor Reuters.

Luna trecută, Reuters a raportat că CNOOC a angajat Bank of America pentru a  pregăti vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participație într-unul dintre cele mai mari zăcăminte din bazin.

CNOOC a lansat o revizuire globală a portofoliului înainte de listarea sa publică planificată la Bursa de Valori din Shanghai la sfârșitul acestei luni, care are ca scop în primul rând să exploateze finanțări alternative după eliminarea acțiunilor sale din SUA în octombrie anul trecut, au spus sursele.

Excluderea a făcut parte dintr-o mișcare a fostului președinte american Donald Trump din 2020, care a vizat mai multe companii chineze, despre care Washingtonul spunea că sunt deținute sau controlate de armata chineză. China a condamnat această mișcare.

CNOOC profită, de asemenea, de creșterea prețurilor la petrol și gaze, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, și speră să atragă cumpărători în timp ce țările occidentale încearcă să dezvolte producția internă pentru a înlocui energia rusă.

Pe măsură ce încearcă să părăsească Occidentul, CNOOC caută să achiziționeze noi active în America Latină și Africa și, de asemenea, dorește să acorde prioritate dezvoltării de noi perspective mari în Brazilia, Guyana și Uganda, au spus sursele.

“O bătaie de cap”

CNOOC încearcă să vândă active ”marginale şi greu de gestionat” în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industrie. Toate sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei.

Sursa din industrie a declarat luna trecută că actuala conducere de vârf a CNOOC, inclusiv preşedintele Wang Dongjin, a considerat că gestionarea fostelor active Nexen este ”o bătaie de cap” din cauza birocraţiei şi a costurilor de operare ridicate în comparaţie cu ţările în curs de dezvoltare.

CNOOC s-a confruntat cu obstacole în special în Statele Unite, cum ar fi autorizaţiile de securitate cerute de Washington pentru ca directorii săi chinezi să intre în ţară, a adăugat sursa.

”Active precum cele din apele adânci din Golful Mexic sunt dificile din punct de vedere tehnologic şi CNOOC chiar trebuia să colaboreze cu partenerii pentru a învăţa, dar directorilor companiei nici măcar nu li s-a permis să viziteze birourile din SUA. A fost o problemă în toţi aceşti ani şi includerea pe lista neagră a CNOOC de către administraţia Trump a înrăutăţit situaţia”, a spus sursa.

În prospectul său publicat înainte de oferta publică iniţială, CNOOC a spus că s-ar putea confrunta cu sancţiuni suplimentare.

”Nu putem prevedea dacă compania sau afiliaţii şi partenerii săi vor fi afectaţi de sancţiunile SUA în viitor, dacă politicile se schimbă”, a spus CNOOC.

În Statele Unite, CNOOC deţine active în bazinele de şist Eagle Ford şi Rockies, precum şi participaţii în două câmpuri mari offshore din Golful Mexic, Appomattox şi Stampede.

Principalele sale proiecte canadiene privind nisipurile petroliere sunt Long Lake şi Hangingstone din provincia Alberta.

 

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

o oră ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

4 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

4 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

9 ore ago