Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPremierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că liderii europeni au convenit să elaboreze un plan de pace pentru Ucraina pe care să-l prezinte Statelor Unite, un pas vital pentru ca Washingtonul să poată oferi garanții de securitate despre care Kievul spune că sunt vitale pentru a descuraja Rusia, scrie Reuters.
În cadrul unui summit la Londra, la doar două zile după ce Volodymyr Zelenski s-a ciocnit cu președintele american Donald Trump și și-a întrerupt vizita la Washington, liderii mondiali au oferit o dovadă puternică de sprijin președintelui ucrainean și au promis să facă mai mult pentru a ajuta națiunea sa.
Liderii europeni au convenit că trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru a-i arăta lui Trump că Europa se poate proteja singură, iar în contextul în care multe națiuni se luptă cu finanțele publice deja întinse la maxim, șefa Comisiei Europene a sugerat că blocul ar putea să își relaxeze normele privind datoria.
Starmer, care l-a întâmpinat sâmbătă pe Zelenski, vizibil afectat, cu o îmbrățișare caldă, a declarat că Marea Britanie, Ucraina, Franța și alte câteva națiuni vor forma o „coaliție a doritorilor” și vor elabora un plan de pace pe care să i-l prezinte lui Trump. El nu a menționat care alte națiuni, dar a spus că mai multe țări sunt dispuse să se alăture.
„Ne aflăm astăzi la o răscruce în istorie”, a spus Starmer. „Acesta nu este un moment pentru mai multe discuții. Este timpul să acționăm. Este timpul să ne ridicăm și să conducem și să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace justă și durabilă.”
După ce discuția dintre Trump și Zelenski din Biroul Oval a stârnit temeri cu privire la retragerea sprijinului SUA pentru Ucraina și impunerea în schimb a unui plan de pace negociat cu Rusia, Europa se străduiește să se asigure că Kievul nu este exclus de la discuții.
Pentru a face acest lucru, mai mulți lideri au declarat că trebuie să crească cheltuielile pentru apărare – un lucru care ar putea contribui la atragerea lui Trump pentru a oferi o garanție de securitate în cazul păcii.
„După o lungă perioadă de subinvestiții, acum este extrem de important să intensificăm investițiile în apărare pentru o perioadă prelungită de timp”, a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Statele membre au nevoie de mai mult spațiu fiscal pentru a face o creștere a cheltuielilor de apărare”, a spus ea, adăugând că Europa trebuie să transforme «Ucraina într-un porc spinos de oțel care este indigest pentru potențialii invadatori».
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că liderii au fost de acord că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate și să înceapă să suporte povara „unor cheltuieli mai mari pentru bugetele sale de apărare în cadrul NATO”.
El a adăugat că toți liderii au fost de acord că trebuie să mențină legături strânse cu SUA.
LIPSĂ DE ARMAMENT, DE STOCURI
Lipsită de armamentul și de stocurile de muniție ale SUA, Europa speră să îl convingă pe Trump că se poate apăra singură, dar că Rusia nu va adera la un acord de pace decât cu sprijinul Statelor Unite.
Discuțiile cu SUA s-au axat pe furnizarea de către Washington a unui așa-numit sprijin pentru un rol european de menținere a păcii, posibil sub formă de acoperire aeriană, informații și supraveghere și o amenințare mai mare, încă nespecificată, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar încerca din nou să ocupe mai mult teritoriu.
Însă, pentru a obține un acord din partea lui Trump, este esențial ca națiunile europene să crească cheltuielile pentru apărare și să semnaleze că vor lua parte la orice rol de menținere a păcii – un aspect asupra căruia Starmer a recunoscut că a fost dificil să obțină unanimitate.
Starmer a crescut cheltuielile de apărare înainte de vizita sa la Washington săptămâna trecută, iar secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că unii lideri europeni au stabilit în privat noi planuri privind cheltuielile de apărare la întâlnire, dar a refuzat să ofere detalii.
Trump a întors politica SUA privind războiul Rusia-Ucraina de când s-a întors la Casa Albă în ianuarie, punând la îndoială sprijinul său militar și politic pentru Ucraina – și Europa – și punând capăt izolării Moscovei.
El a luat prin surprindere Europa sunându-l pe Putin fără avertisment și trimițând o delegație în Arabia Saudită pentru discuții cu Rusia, fără a include Ucraina sau Europa. Trump a sugerat în mod fals că Kievul a fost responsabil pentru declanșarea războiului și, vineri, l-a criticat pe Zelenski pentru că nu a fost recunoscător pentru ajutorul SUA.
Cearta de vineri dintre Zelenski și Trump a pus capăt unei săptămâni în care Europa părea să fie într-o poziție mai bună în încercarea sa de a-l încuraja pe Trump să continue să ofere sprijin Ucrainei, după vizitele cordiale la Washington ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale lui Starmer.
Starmer a declarat că a asistat la disputa dintre Zelenski și Trump în Biroul Oval ca la o vizionare inconfortabilă, dar a fost dornic să împingă conversația mai departe oferindu-se ca intermediar între Europa și Statele Unite.
Într-o nouă demonstrație de sprijin pentru liderul ucrainean, Zelenski a zburat ulterior pentru a se întâlni cu regele Charles la reședința sa privată din estul Angliei.
Într-un semn al relațiilor încă tensionate dintre Washington și Kiev, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat duminică pentru CNN că SUA au nevoie de un lider ucrainean care este dispus să asigure o pace durabilă cu Rusia, dar că nu este clar dacă Zelenski este pregătit să facă acest lucru.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lăudat, de asemenea, abordarea „de bun simț” a lui Trump și a acuzat țările europene că încearcă să prelungească conflictul prin susținerea lui Zelenski „cu baionetele lor sub forma unităților de menținere a păcii”.
Starmer a declarat că liderii de duminică au convenit, de asemenea, să lucreze pentru a se asigura că Kievul se află la masa oricăror discuții de pace și să consolideze propriile capacități de apărare ale țării.
„Europa trebuie să facă greul, dar pentru a sprijini pacea pe continentul nostru, iar pentru a reuși, acest efort trebuie să aibă sprijinul puternic al SUA”, a declarat Starmer la o conferință de presă.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More