Comisia Europeană a anunţat joi că a închis investigaţia asupra sprijinului acordat de statul român societăţii petrochimice Oltchim, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
În luna decembrie 2018, Comisia Europeană (CE) a constatat că Oltchim a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, sub formă de neexecutare a creanţelor, anularea datoriilor şi continuarea furnizărilor către Oltchim fără plată, şi, în consecinţă, a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.
Ulterior, în luna decembrie 2021, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat parţial Decizia de ajutor de stat adoptată de Comisia Europeana la 17 decembrie 2018. Potrivit Tribunalului General, Executivul comunitar nu a reuşit să demonstreze că neexecutarea creanţelor şi anularea datoriilor constituie ajutoare de stat şi, în consecinţă a anulat parţial decizia Comisiei din 2018.
În urma hotărârii Tribunalului General, investigaţia formală a Comisiei a rămas deschisă cu privire la cele două măsuri aflate în dispută.
Însă la data de 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată în insolvenţă şi a încetat complet activitatea economică. “În consecinţă, investigaţia Comisiei a rămas fără obiect şi de aceea Comisia a decis să pună punct investigaţiei sale”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Chimcomplex Borzeşti a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, potrivit Agerpres.