ESG

Comisia Europeană a lansat mai multe inițiative pentru a accelera tranziția UE către o economie circulară 

Comisia Europeană a lansat, astăzi, mai multe inițiative pentru a accelera tranziția UE către o economie circulară și pentru a pregăti terenul pentru Actul privind economia circulară, preconizat pentru 2026. Economia circulară sporește competitivitatea și creșterea economică prin promovarea reutilizării, reciclării și refabricării materialelor. Viitorul act legislativ va sprijini obiectivele UE din cadrul Busolei pentru competitivitate și al Pactului pentru o industrie curată de a dubla ponderea materialelor reciclate în economia UE și de a deveni lider mondial în economia circulară până în 2030, potrivit unui comunicat al Executivului Comunitar.

Inițiativele adoptate astăzi includ normele privind transferurile de deșeuri și o evaluare a legislației privind deșeurile electronice. În plus, în zilele următoare vor fi publicate noi norme de îmbunătățire a eficienței reciclării și a valorificării materialelor din deșeurile de baterii. Dialogul va demara, de asemenea, o consultare publică cu părțile interesate și va lansa în curând o cerere de contribuții. Aceste noi acțiuni vizează diferite dimensiuni ale economiei circulare și vor contribui la stimularea tranziției și la consolidarea punerii în aplicare a legislației existente.

Digitalizarea și clasificarea expedierilor de deșeuri

Comisia va pune în aplicare un sistem digital de transfer al deșeurilor. Acest lucru va permite întreprinderilor să treacă de la procedurile pe suport de hârtie la cele digitale pentru transportul deșeurilor pe piața unică a UE, reducând sarcina administrativă și contribuind la competitivitate. Acest lucru va raționaliza transferurile transfrontaliere de deșeuri în interiorul UE, protejând în același timp sănătatea umană și mediul. Începând cu 21 mai 2026, sistemele digitale vor înlocui pe deplin procedurile pe suport de hârtie, simplificând operațiunile, îmbunătățind trasabilitatea și reducând expedierile ilegale. Prin digitalizarea acestor proceduri, deșeurile vor fi reciclate în cele mai eficiente instalații din statele membre.

În paralel, Comisia a lansat o consultare publică privind armonizarea clasificării anumitor tipuri de deșeuri (așa-numitele deșeuri incluse pe „lista verde”) pentru a facilita transferurile transfrontaliere ale acestora. Consultarea este accesibilă prin intermediul portalului „Exprimați-vă părerea” până la 31 octombrie 2025.

Evaluarea Directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice

Astăzi, Comisia a publicat o evaluare a Directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). DEEE sunt esențiale pentru abordarea provocărilor tot mai mari în gestionarea deșeurilor electronice și pentru o mai bună aliniere a normelor UE la obiectivele unei economii circulare competitive. Au fost identificate lacune-cheie, cum ar fi faptul că aproape 50 % din totalul deșeurilor electronice rămân necolectate, iar reciclarea nu atinge obiectivele de colectare în statele membre ale UE. Deșeurile electronice reprezintă unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din Europa, crescând cu aproximativ 2 % pe an. Există un mare potențial de a utiliza mai bine deșeurile electronice, de exemplu prin recuperarea și reciclarea materiilor prime critice și prin consolidarea economiei circulare. În plus, evaluarea subliniază necesitatea unei noi abordări pentru a îmbunătăți colectarea, tratarea și stimulentele de piață și va contribui la pregătirea propunerii Comisiei de revizuire a Directivei DEEE. Această revizuire va fi o componentă centrală a viitorului Act privind economia circulară.

Etapele următoare

Feedbackul primit în urma dialogului de astăzi, a consultărilor și a evaluării Directivei DEEE va orienta elaborarea Actului legislativ privind economia circulară și va impulsiona tranziția UE către o economie circulară.

În plus, în cursul acestei săptămâni, Comisia intenționează să adopte noi norme pentru a îmbunătăți eficiența reciclării și recuperarea materialelor din baterii.

Consultările suplimentare cu părțile interesate vor fi realizate prin intermediul unui proces de consultare publică.

Potrivit Comisiei, întreprinderile producătoare din UE cheltuiesc de obicei de două ori mai mult pe materiale decât pe forță de muncă sau energie. Multe întreprinderi din UE se bazează, de asemenea, pe importurile de materiale critice din țări terțe, ceea ce le face vulnerabile la volatilitatea prețurilor și la deficitele de aprovizionare. Practicile circulare care promovează utilizarea eficientă a resurselor, proiectarea și reciclarea pot reduce aceste riscuri, reducând în același timp costurile. În plus, soluțiile circulare sunt vitale pentru realizarea neutralității climatice până în 2050, deoarece pot asigura 20-25 % din reducerile necesare ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More