International

Comisia Europeană cere României să transpună integral Directiva privind cotele de TVA

Comisia Europeană a decis joi să emită avize motivate către România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile naţionale la dispoziţiile obligatorii ale Directivei 2022/542 privind cotele de TVA, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Directiva permite utilizarea pe scară mai largă de către statele membre a cotelor reduse, inclusiv utilizarea cotelor zero pentru produse esenţiale, cum ar fi alimentele, produsele farmaceutice şi produsele de uz medical.

România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania trebuiau să comunice transpunerea completă a Directivei în legislaţia naţională până la 31 decembrie 2024. În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate României, Belgiei, Bulgariei, Greciei şi Spaniei, care din acest moment au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancţiuni financiare, se arată în comunicat.

De asemenea, Comisia Europeană a decis joi să emită avize motivate către România, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile naţionale la modificările introduse de Directiva (UE) 2020/285 privind regimul special pentru întreprinderile mici.

Directiva permite întreprinderilor mici să vândă bunuri şi servicii fără a percepe TVA şi simplifică obligaţiile de conformitate în materie de TVA. În plus, întreprinderile mici stabilite în alt stat membru decât cel în care este datorată TVA pot scuti de TVA livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii în acelaşi mod în care întreprinderile mici stabilite pe plan intern pot fi scutite în statul lor membru

În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate adresate Bulgariei, Greciei, Spaniei şi României, care din acest moment au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancţiuni financiare., se arată în comunicat.

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

30 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

31 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More