Update articol:

Comisia Europeană evaluează îndeplinirea cerinței de restrângere a regimului de taxare pentru microîntreprinderi, în contextul cerererii de plată 3 din PNRR

Regimul de taxare preferențial pentru microîntreprinderi pare că are zilele numărate, în condițiile în care Comisia Europeană cere României reducerea substanțială a plafonului de încadrare ca microîntreprindere, de la 500.000 de euro în prezent.

Jalonul 206 din PNRR impune intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Fiscal, reducând treptat domeniul de aplicare a regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.

Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape este în prezent evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată din PNRR pentru România.

Ministrul Finanțelor și premierul au spus că nu sunt de acord cu această scădere și că vor negocia cu reprezentanții Comisiei Europene, în contextul în care deja au fost introduse măsuri fiscale mai împovărătoare pentru microîntreprinderi.

Guvernul a introdus deja o taxare mai mare, de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro și, în plus, a stabilit că pragul de încadrare în acest regim se stabilește pentru toate întreprinderile legate. Printr-un nou proiect de OUG adoptat pe 28 martie (al treilea din ultimele șase luni pentru micii antreprenori), MFP a adus unele clarificări referitoare la ce înseamnă întreprinderi legate. Astfel, cei care au peste 25% în mai multe firme, iar afacerile acestora depășesc afaceri de 500.000 de euro, vor trece cu toate firmele la impozitul pe profit (16%).

Întrebat de ce nu a fost aprobată a treia cerere de plată din planul de redresare și reziliență al României și care ar fi condițiile de aprobare, Saul Louis GOULDING, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru facilitatea de redresare și reziliență, ne-a transmis: “La 15 decembrie 2023, România a depus a treia cerere de plată în cadrul Planului său de redresare și reziliență (PNRR) pentru o plată de aproximativ 2 miliarde euro în granturi și împrumuturi, privind un total de 68 de etape și 6 ținte.

În prezent, se lucrează la evaluarea acestei a treia cereri de plată și, așa cum este cazul tuturor statelor membre, Comisia continuă să lucreze îndeaproape cu autoritățile române.

Așa cum este cazul pentru toate cererile de plată, nu vom specula cu privire la rezultatul unei evaluări cât timp această evaluare este în curs.

Vom comunica cu privire la această chestiune numai după ce serviciile Comisiei își vor finaliza evaluarea și aceasta a fost adoptată.”

Legat de stadiul negocierilor cu România privind impozitarea microîntreprinderilor și dacă are în vedere Comisia să accepte să nu mai scadă plafonul de 500000 de euro de încadrare la microîntreprinderi, ținând cont de faptul că guvernul a pus noi condiții care reduc practic numărul de astfel de firme, oficialul CE a transmis că se abține de la comentarii până la încheierea negocierilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană, deoarece nu este de de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi. „Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul”, a mai spus şeful Executivului.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș spus, de nenumărate ori, că, anul acesta, nu se introduc impozite și taxe noi, nu se majorează cele existente, și a specificat că aceasta este o regulă și pentru microîntreprinderi.

El a spus că a cerut Comisiei Europene să aștepte să vadă efectul măsurilor luate deja, în septembrie și decembrie, după ce Comisia a subliniat că pragul de 500.000 de euro de încadrare la microîntreprindere trebuie redus urgent, pentru îndeplinirea angajamentelor din PNRR. În discuție, ar fi pragul de 60.000 de euro.

Reprezentanții Comisiei Europene, aflați în România, pentru discuții despre PNRR, au subliniat, recent, că situația fiscală din România este îngrjorătoare, una dintre măsurile care vor trebui adoptate urgent fiind reducerea pragului de încadrare în regimul microîntreprinderilor.

Céline Gauer, Director General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), a subliniat că restrângerea regimului pentru microîntreprinderi trebuie să aibă loc rapid: “Trebuie să avem un impact semnificativ, ceea ce înseamnă o scădere rapidă a pragului pe microîntrepinderi, cu mult înainte de 2026”.

Ea a arătat că România este în procedura de deficit excesiv, problemă care nu va dispărea, iar această problema trebuie abordată, reforma fiscală fiind absolut critică.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025