Energie

Comisia Europeană pregătește raționalizarea de urgență a gazelor pentru țările UE, în cadrul planului de criză – Politico

  • Propunerea vine pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaz înainte de iarnă.

 

Comisia Europeană pregătește noi planuri de urgență pentru a forța țările UE să-și reducă consumul de gaze, dacă UE se va confruntă cu o penurie devastatoare de aprovizionare în lunile următoare, scrie Politico.

Propunerea privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă este de așteptat să fie prezentată miercuri, potrivit a trei diplomați UE.

Conform planului, Comisia ar putea solicita reduceri obligatorii ale consumului de gaz în caz de urgență, cum ar fi întreruperea gazului rusesc.

Planul vine pe fondul avertismentelor că președintele rus Vladimir Putin folosește ca armă livrările de gaz către UE, în urma sancțiunilor impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Exportatorul rus de gaze Gazprom a redus sau a oprit deja livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Kremlinul ar putea decide să nu repornească conducta Nord Stream Rusia-Germania pe 21 iulie, după ce a fost oprită temporar săptămâna trecută pentru întreținerea de rutină.

Țările UE s-au străduit, de asemenea, să-și crească rezervele de gaze în pregătirea pentru iarnă. Luni, directorul Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că UE trebuie să își reducă semnificativ consumul de gaze naturale în această vară pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei ierni fără aprovizionare rusească.

Planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului implică un mecanism legal care ar permite țărilor să decidă dacă adoptă măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și ar refuza oricărei țări șansa de a se opune planurilor.

Scopul este de a obține aprobarea la nivel de țară pentru proiect la reuniunea extraordinară a Consiliului Energetic din 26 iulie, au spus cei trei diplomați, deși dezbaterea este încă în desfășurare și planurile urmează să fie finalizate.

Discuțiile se concentrează pe o cerință ca țările să își reducă utilizarea gazelor cu o anumită cantitate din toamnă până în primăvară. Se propune o reducere între 5% și 20%, cu așteptarea unui acord final între 10% și 15%, potrivit a doi dintre diplomați.

Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să declanșeze reducerile obligatorii de consum pe cont propriu sau la cererea a cel puțin două țări.

O primă dezbatere asupra propunerii va avea loc la întâlnirea Coreper I de miercuri cu directorul general al Comisiei pentru Energie, Ditte Juul-Jørgensen, urmând rapid lucrările tehnice privind textul legal, au spus diplomații.

Marea provocare nu va fi în elaborarea tehnică, ci integrarea în plan a țărilor care sunt mai puțin vulnerabile la o întrerupere a furnizării de gaze, a spus un diplomat.

Comisia a refuzat să comenteze.

Articole recente

Mark Mobius: Adani avea „probleme mari”, care m-au ținut departe, dar India este încă atrăgătoare

Investitorul Mark Mobius s-a ținut departe de vânzarea masivă de acțiuni planificată de grupul indian…

4 ore ago

BCE: Estimările privind inflaţia au crescut în decembrie, în pofida scăderii preţurilor la energie

Aşteptările consumatorilor din zona euro privind inflaţia au crescut din nou în decembrie, arată datele…

4 ore ago

Paul Pelosi şi Bono se numără între invitaţii la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii

Preşedintele american Joe Biden îşi susţine marţi seara (miercuri ora 02.00 GMT) discursul privind "Starea…

5 ore ago

SUA: Deficitul comercial s-a extins la un nivel record în 2022

Deficitul comercial al SUA s-a extins la un nivel record în 2022, deşi a crescut…

5 ore ago

Consiliul de Administrație al BRD o numește pe Mădălina Teodorescu în funcția de director general adjunct retail

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data…

6 ore ago

Serghei Lavrov afirmă că Rusia va continua să ajute armata din Mali

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute…

7 ore ago