Banci

Comisia Europeană schimbă regulile la creditele de consum (Conso)

Comisia Europeană a lansat recent  un set de propuneri care să modifice Directiva 48 din 2008 în beneficiul consumatorilor. Principalele noutăți vizează includerea în sfera reglementării a împrumuturilor de valoare mică, eliminarea practicilor înșelătoare și plafonarea costurilor pentru consumatori, potrivit unui articol publicat de Conso.

Mai exact, nouă Directiva încearcă să elimine îngrijorările privind proliferarea împrumuturilor de valoare mică ce vin la pachet cu costuri excesive, furnizorii acestora profitând uneori de slabă informare a consumatorilor sau chiar de inducerea lor în eroare prin diverse practici.
Conform Conso, noile propuneri ale Comisiei Europene  apar și în contextul în care digitalizarea a schimbat profund sectorul creditării, au apărut noi jucători și noi produse, iar 6 din 10 consumatori -potrivit unui sondaj derulat în 21 de state membre- se confruntă cu dificultăți financiare de la începutul pandemiei.
Și împrumuturile sub 200 euro vor fi monitorizate
Explozia creditelor rapide, cu valori mici și costuri piperate, a intrat în atenția UE, iar nouă formă a Directivei introduce în sfera de reglementare și creditele cu o valoare sub 200 de euro care scăpau de monitorizare și reglementare în vechea formă a acesteia, potrivit Conso.  Aceste credite ajung, în prezent, în România, să aibă, la unii dintre furnizorii lor, costuri care au un potențial uriaș de supraîndatorare.
Potrivit noilor propuneri,  se vor combate practicile care exploatează comportamentul consumatorilor, precum legarea produselor (oferirea de pachete de produse), utilizarea pe formularele de produs a unor casete pre-bifate precum și împrumuturile nesolicitate (pe modelul cardurilor de credit primite în cutia poștală, cum se procedează pe scară largă în SUA).
Comisia Europeană are în vedere și îmbunătățirea normelor privind evaluarea bonității consumatorilor și anume capacitatea lor de a rambursa creditul într-un mod durabil, care să prevină supraindatorarea.
Un subiect altădată tabu, plafonarea costurilor pentru consumatori, se regăsește acum pentru prima dată într-o reglementare propusă de Comisia Europeană, mai scrie Conso.
La capitolul 31 din nouă formă a Directivei, se precizează că “statele membre introduc plafoane pentru una sau mai multe dintre următoarele: ratele dobânzilor aplicabile contractelor de credit, rată anuală procentuală a costurilor totale, costul total al creditului pentru consumator”.

Articole recente

Mark Mobius: Adani avea „probleme mari”, care m-au ținut departe, dar India este încă atrăgătoare

Investitorul Mark Mobius s-a ținut departe de vânzarea masivă de acțiuni planificată de grupul indian…

5 ore ago

BCE: Estimările privind inflaţia au crescut în decembrie, în pofida scăderii preţurilor la energie

Aşteptările consumatorilor din zona euro privind inflaţia au crescut din nou în decembrie, arată datele…

5 ore ago

Paul Pelosi şi Bono se numără între invitaţii la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii

Preşedintele american Joe Biden îşi susţine marţi seara (miercuri ora 02.00 GMT) discursul privind "Starea…

6 ore ago

SUA: Deficitul comercial s-a extins la un nivel record în 2022

Deficitul comercial al SUA s-a extins la un nivel record în 2022, deşi a crescut…

6 ore ago

Consiliul de Administrație al BRD o numește pe Mădălina Teodorescu în funcția de director general adjunct retail

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data…

6 ore ago

Serghei Lavrov afirmă că Rusia va continua să ajute armata din Mali

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute…

7 ore ago