Comisia Europeană schimbă regulile la creditele de consum (Conso)

Comisia Europeană a lansat recent  un set de propuneri care să modifice Directiva 48 din 2008 în beneficiul consumatorilor. Principalele noutăți vizează includerea în sfera reglementării a împrumuturilor de valoare mică, eliminarea practicilor înșelătoare și plafonarea costurilor pentru consumatori, potrivit unui articol publicat de Conso.

Mai exact, nouă Directiva încearcă să elimine îngrijorările privind proliferarea împrumuturilor de valoare mică ce vin la pachet cu costuri excesive, furnizorii acestora profitând uneori de slabă informare a consumatorilor sau chiar de inducerea lor în eroare prin diverse practici.
Conform Conso, noile propuneri ale Comisiei Europene  apar și în contextul în care digitalizarea a schimbat profund sectorul creditării, au apărut noi jucători și noi produse, iar 6 din 10 consumatori -potrivit unui sondaj derulat în 21 de state membre- se confruntă cu dificultăți financiare de la începutul pandemiei.
Și împrumuturile sub 200 euro vor fi monitorizate
Explozia creditelor rapide, cu valori mici și costuri piperate, a intrat în atenția UE, iar nouă formă a Directivei introduce în sfera de reglementare și creditele cu o valoare sub 200 de euro care scăpau de monitorizare și reglementare în vechea formă a acesteia, potrivit Conso.  Aceste credite ajung, în prezent, în România, să aibă, la unii dintre furnizorii lor, costuri care au un potențial uriaș de supraîndatorare.
Potrivit noilor propuneri,  se vor combate practicile care exploatează comportamentul consumatorilor, precum legarea produselor (oferirea de pachete de produse), utilizarea pe formularele de produs a unor casete pre-bifate precum și împrumuturile nesolicitate (pe modelul cardurilor de credit primite în cutia poștală, cum se procedează pe scară largă în SUA).
Comisia Europeană are în vedere și îmbunătățirea normelor privind evaluarea bonității consumatorilor și anume capacitatea lor de a rambursa creditul într-un mod durabil, care să prevină supraindatorarea.
Un subiect altădată tabu, plafonarea costurilor pentru consumatori, se regăsește acum pentru prima dată într-o reglementare propusă de Comisia Europeană, mai scrie Conso.
La capitolul 31 din nouă formă a Directivei, se precizează că “statele membre introduc plafoane pentru una sau mai multe dintre următoarele: ratele dobânzilor aplicabile contractelor de credit, rată anuală procentuală a costurilor totale, costul total al creditului pentru consumator”.

Articole recente

PSD a sesizat Poliţia Capitalei şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la congresul PNL

PSD a sesizat, vineri, autorităţile publice cu atribuţii de control în domeniul pandemiei, printre care…

36 de minute ago

Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii…

40 de minute ago

Oana ȘTEFĂNOIU: ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de capital – video

ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de…

43 de minute ago

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive…

2 ore ago

Turcan: Îmi doresc să nu găsim scuze şi să facem eforturi maxime ca Legea consumatorului vulnerabil să se aplice de la 1 noiembrie

Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru…

2 ore ago

Studiu Kaspersky: 70% dintre oameni susţin că reţelele de socializare au un impact negativ asupra sănătăţii mintale

Şapte din zece oameni (70%) îşi schimbă atitudinea faţă de reţelele de socializare, dat fiind…

2 ore ago