Update articol:

Comisia Europeană simplifică normele privind durabilitatea și investițiile UE, estimând o reducere cu peste 6 miliarde EUR a costurilor administrative; 80% din companii exceptate de la CSRD

Comisia Europeană a adoptat un nou pachet de propuneri menite să simplifice normele UE privind sustenabilitatea, să stimuleze competitivitatea și să deblocheze capacități suplimentare de investiții. 

Comisia și-a stabilit un obiectiv clar, acela de a realiza, până la sfârșitul acestui mandat, un efort de simplificare fără precedent, printr-o reducere cu cel puțin 25 % a sarcinilor administrative și cu cel puțin 35 % a sarcinilor care le revin IMM-urilor. Aceste prime pachete omnibus, care reunesc propuneri din mai multe arii legislative conexe, acoperă o simplificare amplă în domenii precum raportarea privind finanțarea durabilă, obligația de diligență a întreprinderilor în materie de durabilitate, taxonomia UE, mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră și programele europene de investiții.

Aceste propuneri vor reduce complexitatea cerințelor UE pentru toate întreprinderile, în special pentru IMM-uri și întreprinderile mici cu capitalizare medie, va axa cadrul de reglementare asupra celor mai mari întreprinderi care sunt susceptibile de a avea un impact mai mare asupra climei și mediului, permițând în același timp întreprinderilor să aibă acces la finanțare durabilă pentru tranziția lor curată.

Potrivit unei estimări prudente, dacă sunt adoptate și puse în aplicare așa cum se prezintă astăzi, aceste propuneri ar putea genera economii totale de aproximativ 6,3 miliarde EUR la nivelul costurilor anuale și ar putea mobiliza o capacitate suplimentară de investiții publice și private în valoare de 50 de miliarde EUR pentru a sprijini prioritățile de politică.

O raportare mai accesibilă și mai eficientă privind durabilitatea

Mai precis, principalele modificări în domeniul raportării privind durabilitatea (Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea – CSRD și taxonomia UE):

  • vor scoate aproximativ 80 % dintre întreprinderi din domeniul de aplicare al CSRD, concentrând obligațiile de raportare privind durabilitatea asupra celor mai mari întreprinderi care sunt mai susceptibile de a avea un impact semnificativ asupra oamenilor și a mediului;
  • vor garanta că cerințele de raportare privind durabilitatea impuse întreprinderilor mari nu reprezintă o povară pentru întreprinderile mai mici în lanțurile lor valorice;
  • vor amâna cu doi ani (până în 2028) cerințele de raportare pentru întreprinderile care intră în prezent în domeniul de aplicare al CSRD și care trebuie să raporteze începând din 2026 sau 2027;
  • vor reduce sarcina impusă de obligațiile de raportare cu privire la taxonomia UE și o vor limita la cele mai mari întreprinderi (corespunzător domeniului de aplicare al Directivei privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor – CSDDD), menținând în același timp posibilitatea de a raporta în mod voluntar pentru celelalte întreprinderi mari în cadrul viitorului domeniu de aplicare al CSRD. Se preconizează că acest lucru va genera economii semnificative pentru întreprinderile mai mici, permițând în același timp întreprinderilor care doresc să aibă acces la finanțare durabilă să continue raportarea respectivă.
  • vor introduce opțiunea raportării cu privire la activitățile care sunt parțial aliniate la taxonomia UE, promovând o tranziție ecologică treptată a activităților de-a lungul timpului, în conformitate cu obiectivul de a extinde finanțarea tranziției pentru a ajuta întreprinderile pe calea lor către durabilitate;
  • vor introduce un prag de semnificație financiară pentru raportarea privind taxonomia și vor reduce modelele de raportare cu aproximativ 70 %;
  • vor introduce simplificări ale celor mai complexe criterii corespunzătoare principiului „a nu aduce prejudicii semnificative” (DNSH) pentru prevenirea și controlul poluării în legătură cu utilizarea și prezența substanțelor chimice care se aplică orizontal tuturor sectoarelor economice în temeiul taxonomiei UE – ca un prim pas în revizuirea și simplificarea tuturor acestor criterii aferente principiului DNSH;
  • vor ajusta, printre altele, principalul indicator-cheie de performanță bazat pe taxonomie pentru bănci, respectiv rata activelor verzi (Green Asset Ratio – GAR). Băncile vor putea exclude de la numitorul GAR expunerile care se referă la întreprinderi care nu intră în viitorul domeniu de aplicare al CSRD (și anume, companii cu mai puțin de 1 000 de angajați și o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane EUR).

Principalele modificări în domeniul obligației de diligență în materie de durabilitate:

  • vor simplifica cerințele privind diligența necesară în materie de durabilitate, astfel încât întreprinderile care intră în sfera de aplicare să evite complexitățile și costurile inutile, de exemplu concentrând obligațiile cerințelor privind diligența necesară în special asupra partenerilor comerciali direcți și reducând frecvența evaluărilor periodice și a monitorizării partenerilor lor de la 1 an la 5 ani, cu evaluări ad-hoc, dacă este necesar;
  • vor reduce sarcinile și vor limita efectele de cascadă pentru IMM-uri și pentru întreprinderile mici cu capitalizare medie prin reducerea cantității de informații care pot fi solicitate ca parte a cartografierii lanțului valoric de către întreprinderile mari;
  • vor spori și mai mult armonizarea cerințelor privind diligența necesară pentru a asigura condiții de concurență echitabile peste tot în UE;
  • vor elimina condițiile privind răspunderea civilă a UE, menținând în același timp dreptul victimelor la despăgubiri integrale pentru prejudiciile cauzate de neconformitate și protejând întreprinderile împotriva supracompensării, în temeiul regimurilor de răspundere civilă ale statelor membre; și
  • vor acorda întreprinderilor mai mult timp pentru a se pregăti să respecte noile cerințe, prin amânarea cu un an (până la 26 iulie 2028) a aplicării cerințelor privind diligența necesară în materie de durabilitate pentru cele mai mari întreprinderi, avansând în același timp cu un an adoptarea orientărilor (până în iulie 2026).

Simplificarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) pentru un comerț mai echitabil

Principalele modificări privind CBAM:

vor scuti micii importatori ocazionali de obligațiile CBAM, în principal IMM-urile și persoanele fizice. Este vorba despre importatori de cantități mici de mărfuri CBAM, reprezentând cantități foarte reduse de emisii încorporate care intră în Uniune din țări terțe Acest lucru se realizează prin introducerea unui nou prag anual cumulat CBAM de 50 de tone pe importator, eliminând astfel obligațiile CBAM pentru aproximativ 182 000 sau 90 % dintre importatori, în principal IMM-uri, dar acoperind în continuare peste 99 % din emisiile care intră în domeniul de aplicare.

  • vor simplifica normele pentru întreprinderile care rămân în domeniul de aplicare al CBAM: este vorba despre procedura de autorizare a declaranților CBAM, precum și de normele legate de obligațiile CBAM, inclusiv calcularea emisiilor încorporate și cerințele de raportare.
  • vor spori eficacitatea CBAM pe termen lung, prin consolidarea normelor pentru a evita eludarea și abuzul.
  • Această simplificare precedă o viitoare extindere a CBAM la alte sectoare ETS și mărfuri din aval, urmată de o nouă propunere legislativă privind extinderea domeniului de aplicare al CBAM la începutul anului 2026.

Deblocarea oportunităților de investiții

Comisia propune, de asemenea, o serie de modificări pentru a simplifica și optimiza utilizarea mai multor programe de investiții, inclusiv InvestEU, FEIS și instrumentele financiare moștenite.

InvestEU, cel mai mare instrument al UE de partajare a riscurilor pentru sprijinirea investițiilor prioritare în cadrul Uniunii, joacă un rol esențial în abordarea barierelor financiare și în stimularea investițiilor necesare pentru competitivitate, cercetare și inovare, decarbonizare, durabilitatea mediului și competențe. În prezent, aproape 45 % din operațiunile sale sprijină obiectivele climatice.

Modificările propuse:

  • sporesc capacitatea de investiții a UE prin utilizarea rentabilității investițiilor anterioare, precum și prin utilizarea optimizată a fondurilor încă disponibile în cadrul instrumentelor moștenite, permițând astfel punerea la dispoziția întreprinderilor a mai multor fonduri. Se preconizează că acest lucru va mobiliza circa 50 de miliarde EUR sub formă de investiții publice și private suplimentare. Creșterea capacității InvestEU va fi utilizată în principal pentru a finanța activități mai inovatoare în sprijinul politicilor prioritare, cum ar fi Busola pentru competitivitate și Pactul pentru o industrie curată.
  • ajută statele membre să contribuie mai ușor la program, să își sprijine propriile întreprinderi și să mobilizeze investiții private.
  • simplifică cerințele administrative pentru partenerii noștri de implementare, intermediarii financiari și destinatarii finali, în special pentru IMM-uri. Se preconizează că măsurile de simplificare propuse vor genera economii în valoare de 350 de milioane EUR.

Etapele următoare

Propunerile legislative urmează să fie trimise Parlamentului European și Consiliului spre examinare și adoptare. Modificările legate de CSRD, CSDDD și CBAM vor intra în vigoare după ce colegiuitorii vor ajunge la un acord cu privire la propuneri și după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. În conformitate cu Comunicarea privind simplificarea și punerea în aplicare publicată la 11 ianuarie 2024, Comisia invită colegiuitorii să acorde prioritate acestui pachet omnibus, în special propunerii de amânare a anumitor cerințe de furnizare de informații în temeiul CSRD și termenului-limită pentru transpunere în temeiul CSDDD, pentru a răspunde astfel principalelor preocupări identificate de părțile interesate.

Proiectul de act delegat de modificare a actelor delegate actuale în temeiul Regulamentului privind taxonomia va fi adoptat după obținerea de feedback din partea publicului și se va aplica la sfârșitul perioadei de examinare de către Parlamentul European și Consiliu.

 

 Simplificare promisă, simplificare realizată! Prezentăm prima noastră propunere vizând o simplificare de mare anvergură. Întreprinderile din UE vor beneficia de simplificarea normelor în domenii precum raportarea privind finanțarea durabilă, obligația de diligență în materie de durabilitate și taxonomia. Acest lucru va ușura viața întreprinderilor noastre, garantându-ne, în același timp, că rămânem ferm pe drumul către îndeplinirea obiectivelor noastre de decarbonizare. Iar eforturile de simplificare nu se opresc aici.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare