Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzComisia Europeană ar urma să propună săptămâna aceasta o limită maximă variabilă pentru prețul petrolului rusesc, ca parte a unui nou proiect de pachet de sancțiuni, în încercarea de a depăși opoziția unor state membre, au declarat patru diplomați ai UE, potrivit Reuters.
Comisia a propus în iunie, în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, reducerea plafonului de preț al țărilor din Grupul celor Șapte (G7) de la 60 de dolari pe baril la 45 de dolari pe baril. Plafonul de preț al G7, menit să limiteze capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, a fost convenit inițial în decembrie 2022.
Planul de reducere a plafonului de preț a fost determinat de scăderea prețurilor mondiale la petrol, care a făcut ca plafonul actual să devină în mare parte irelevant.
Marea Britanie și UE nu au reușit să obțină sprijinul președintelui american Donald Trump pentru un plafon mai mic la reuniunea liderilor G7 din iunie, din Canada.
Prețurile petrolului au crescut brusc la aproape 80 de dolari pe baril în timpul războiului de 12 zile dintre Israel și Iran din iunie, înainte de a reveni la 60 de dolari.
UE merge acum mai departe pe cont propriu.
Cele patru surse din UE au declarat că Comisia elaborează un mecanism care ar ajusta plafonul pentru petrolul brut rusesc în funcție de evoluția prețului petrolului la nivel mondial. Comisia Europeană a refuzat să comenteze.
Acesta este încă în curs de revizuire și prevede un proces de revizuire mai automatizat al plafonului de preț pentru a-l ajusta la prețurile mondiale ale petrolului brut, a declarat una dintre surse.
Nu era clar care va fi plafonul, dar punctul de plecare ar fi puțin peste 45 de dolari, a declarat una dintre surse.
Țările maritime precum Grecia, Cipru și Malta au preocupări de lungă durată cu privire la plafonul de preț, având în vedere potențialele pierderi pentru sectorul lor de transport maritim și temându-se că armatorii ar putea muta operațiunile în afara UE.
Plafonul interzice comerțul cu țiței rusesc transportat cu tancuri dacă prețul plătit este peste 60 de dolari pe baril și interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț inferior plafonului.
În timpul reuniunii miniștrilor de finanțe din G7, care a avut loc în mai în Munții Stâncoși din Canada, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a rămas neconvins de necesitatea reducerii plafonului, au declarat surse la acea vreme.
Dar Trump și-a înăsprit retorica față de președintele rus Vladimir Putin și a sugerat că ar putea continua cu noi sancțiuni din partea SUA.
Opțiunea plafonului de preț ar putea câștiga mai multă popularitate la Washington, întrucât unii senatori americani ar putea susține această idee, printre care Lindsay Graham, care a declarat că susține reducerea plafonului.
Chiar dacă ambasadorii UE vor reuși să ajungă la un acord cu privire la mecanismul revizuit de plafonare a prețurilor, Slovacia se opune pachetului de sancțiuni din cauza preocupărilor sale legate de planul UE de a pune capăt importurilor de energie din Rusia până în 2027. Sancțiunile UE trebuie adoptate în unanimitate.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More