Afaceri

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză cere explicaţii de la Deloitte România pentru difuzarea de informaţii eronate privind taxarea salariilor

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză solicită analiștilor de la Deloitte România revizuirea imediată a studiului privind nivelul de taxarea forței de muncă în statele din regiune, prin care este indusă percepția falsă că fiscalitatea aferentă salariilor din România ar fi mult mai ridicată decât este în realitate.

În primul rând, în mod cu totul eronat, studiul prezentat de Deloitte nu ia în considerare deducerile aferente salariului minim acordat e în România, care ajung la valoarea de 465 lei, ceea ce face ca impozitul pe venit să fie de numai 4%, raportat la valoarea salariului minim brut de 2080. Astfel, Deloitte trage concluzia greșită că valoarea salariului minim net din România ar fi de doar 261 euro, când în realitate este de 271 euro.

Mai grav decât atât, în mod tendențios, studiul Deloitte nu face necesara distincție dintre nivelul de taxare asupra salariilor și costul efectiv suportat de angajator pentru plata salariilor. De asemenea nu pare să țină cont de faptul că România, spre deosebire de alte state din regiune, a decis transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a salariatului, inducând astfel percepția falsă a unui nivel de taxare mult mai ridicat decât este în realitate.

În „rata efectivă de taxare”, studiul Deloitte nu include decât contribuțiile sociale ale salariatului și impozitul pe venit, fără a lua în considerare și taxele aferente angajatorului, care în România sunt semnificativ mai mici comparativ cu țările analizate. Astfel, luând în considerare costul total suportat de angajator, rezultă că nivelul de taxare din România este sub cel din Ungaria, Ceha, Polonia, Letonia, Slovacia și nu cel mai mare din regiune cum susține studiul Deloitte România.

Având în vedere erorile de calcul, dar și de interpretare prezentate mai sus, sunt necesare explicații din partea Deloitte pentru difuzarea acestor informații şi totodată revizuirea evaluărilor, care să includă și o comparație dintre costul efectiv al forței de muncă din România față de alte state din regiune.

Publicarea acestor informații eronate poate induce prejudicii României în plan economic și social, mai ales în contextul în care Guvernul României a lansat recent un amplu program de investiți în parteneriat public-privat pentru care există un interes semnificativ din partea investitorilor, consideră Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Articole recente

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

3 minute ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

34 de minute ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

34 de minute ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

36 de minute ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

38 de minute ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More