Constantin Sebeșanu, Impact Developer & Contractor: Ne așteptăm la menținerea trendului ascendent atât în ceea ce privește cererea de locuințe noi, cât și a preţului, în 2022

* „Obiectivul nostru în acest an este creşterea free-float-ului şi a atractivităţii acţiunilor noastre”;

* “Ne-am bucura dacă acţiunile Impact Developer & Contractor vor fi incluse, din 18 februarie, în categoria FTSE Global Micro Cap, odată îndeplinite criteriile de lichiditate la 31 decembrie 2021”.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor se așteaptă, în 2022, la menținerea trendului ascendent atât în ceea ce privește cererea de locuințe noi, cât și a preţului, potrivit lui Constantin Sebeșanu, CEO-ul companiei, care ne-a acordat un interviu. El ne-a spus că estimează creșteri de preț și în 2022, având în vedere tendința ascendentă din anul trecut a prețurilor materiilor prime și a materialelor de construcții, la care se adaugă o inflație semnificativă și o mărire graduală a dobânzilor.

Potrivit CEO-ului, toate dezvoltările IMPACT sunt proiectate pentru a respecta principiile sustenabilității, folosind tehnologii durabile, respectiv utilizând surse alternative de energie, soluții ”smart city”, soluții de mobilitate electrică.

”Obiectivul nostru în acest an este creşterea free-float-ului şi a atractivităţii acţiunilor noastre”, ne-a mai spus Constantin Sebeșanu, precizând: “Ne-am bucura dacă acţiunile Impact Developer & Contractor vor fi incluse, din 18 februarie, în categoria FTSE Global Micro Cap, odată îndeplinite criteriile de lichiditate la 31 decembrie 2021”.

***

Cum caracterizați anul 2021 pentru Impact Developer & Contractor?

Constantin Sebeșanu: Pentru IMPACT, anul 2021 a însemnat lansarea strategiei de dezvoltare pentru următorii 6 ani, demararea planului de finanţare a acesteia de peste 100 milioane de euro, prin emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni în următorul an, precum şi asumarea unor angajamente ferme de sustenabilitate. Mai important, am pregătit la propriu terenurile pentru lansarea de faze noi şi am continuat procesul de dezvoltare pentru peste 1.800 de apartamente. Compania țintește dezvoltarea a peste 1 milion metri pătrați, respectiv peste 10.000 de locuințe din segmentul mediu – accesibil, până în 2027.

Din august, compania a depășit pragul de 1 miliard de lei capitalizare bursieră, iar pe parcursul anului trecut preţul acţiunii a avut un avans de 123%. Recent, am urmărit estimările brokerilor referitoare la companiile românești care ar putea fi incluse în indicii FTSE Russell şi ne-am bucura dacă acţiunile Impact Developer & Contractor vor fi incluse, din 18 februarie, în categoria FTSE Global Micro Cap, odată îndeplinite criteriile de lichiditate la 31 decembrie 2021. Obiectivul nostru în acest an este creşterea free-float-ului şi a atractivităţii acţiunilor noastre.

Operaţional, în ultimele zile ale anului, am finalizat recepția ultimei faze din ansamblul Luxuria Residence, situat în zona Expoziției din București, cu o valoare totală estimată la 150 milioane Euro. Proiectul finalizat marchează două premiere majore: este primul ansamblu rezidențial finalizat din zona Expoziției, zonă aflată în plin proces de modernizare și reviriment urban, și totodată primul ansamblu din București construit la standarde BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) Excellent. Oferind  aproape 10.000 mp de spații verzi pe 42,5% din suprafața terenului pe care este dezvoltat, Luxuria Residence este un ansamblu verde în oraș, un parc între parcuri. Condominiul reunește un mix de caracteristici unice, greu de găsit în oraș, chiar și luate individual, ce oferă un standard înalt de calitate a vieții în cel mai nou pol de dezvoltare al Bucureștiului.

Totodată, am continuat extinderea la nivel național prin lansarea proiectului Greenfield Copou în Iași. Totalizând peste 1.000 de apartamente, noul ansamblu va fi unul dintre cele mai mari proiecte sustenabile din regiunea Moldovei, îndeplinind criteriile nZEB și BREEAM Excellent. Acesta va fi al treilea ansamblu rezidențial construit la standarde BREEAM Excellent, cel de-al doilea fiind Boreal Plus din Constanța.

Având în vedere toate cele de mai sus, pot spune că pentru noi anul 2021 a fost unul foarte bun prin prisma adoptării, la nivel de companie, a unei strategii clare și unitare de dezvoltare ale cărei rezultate le vom culege în anii următori.

Cum a evoluat piața imobiliară în 2021 și ce previziuni aveți pentru 2022?

Constantin Sebeșanu: În contextul în care foarte multe persoane continuă să lucreze și să petreacă foarte mult timp acasă, a continuat să crească cererea de locuințe noi, cu un grad sporit de confort, cu suprafețe generoase și aflate în zone cu vecinătăți „verzi”, așa cum sunt și cele din ansamblurile dezvoltate de IMPACT, Greenfield sau Luxuria.

Ne așteptăm la menținerea trendului ascendent atât în ceea ce privește cererea de locuințe noi, cât și a preţului, unde estimăm creșteri și în 2022, având în vedere tendința ascendentă din anul trecut a  prețurilor materiilor prime și a materialelor de construcții, la care se adaugă o inflație semnificativă și o mărire graduală a dobânzilor. În plus, începând cu acest an, toate dezvoltările rezidențiale noi vor trebui să îndeplinească o condiție obligatorie de consum de energie aproape de zero și vor trebui să respecte noul standard în construcția de locuințe, nZEB – „Nearly Zero Energy Building”. Acesta implică un design durabil, tehnologii de economisire a energiei și utilizarea energiei regenerabile, precum panourile fotovoltaice sau pompe geotermale și altele. Acest lucru va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor și utilizarea resurselor, însă va reprezenta de asemenea un alt factor care va conduce la creșterea costurilor de construcție.

Care estimați că vor fi rezultatele financiare aferente anului 2021? Cum vor evolua în anii urmatori?

Constantin Sebeșanu: Având în vedere că IMPACT se află în faza incipientă a unui nou ciclu de producție, primele 9 luni ale anului 2021 au adus rezultate ce setează premise optimiste pentru viitor. Mai exact, am putut observa o creștere record cu 51% a pre-vânzărilor de locuințe, cu o valoare totală de 40,9 milioane euro, în mare parte formată din avansuri, având în vedere stocul minimal de care am dispus în acest an, și care se vor transforma în venituri până în 2024.

Acest interes extraordinar pentru dezvoltările IMPACT reprezintă un puternic semnal pozitiv pentru acționarii și investitorii noștri. Perspectivele financiare ale companiei sunt consistente, IMPACT având un portofoliu de terenuri semnificativ, precum și ansambluri rezidențiale de anvergură aflate în diverse stadii de dezvoltare, distribuite la nivel național.

Ce proiecte aveți în vedere în perioada următoare?

Constantin Sebeșanu: Planul de dezvoltare a companiei pentru următorii 6 ani, adică două cicluri complete de dezvoltare, include finalizarea proiectelor în curs de execuție și demararea unor proiecte noi, în principal pe terenurile existente actualmente în portofoliu, și creșterea valorii companiei prin continua expansiune la nivel național și diversificarea portofoliului de produse și servicii.

În prezent compania deține încă peste 73 hectare de teren în București, Constanța și Iași, pe care dezvoltă proiectele: GREENFIELD Băneasa, GREENFIELD West în B-dul Timișoara, LUXURIA Expoziției și LUXURIA City Center – Verdi Parc, în București, BOREAL Plus în Constanța și GREENFIELD Copou în Iași. De asemenea, IMPACT intenționează să continue expansiunea la nivel național țintind orașe precum Timișoara, Brașov sau Cluj.

În linie cu dezvoltările anterioare, noile proiecte rezidențiale vor fi dezvoltate pe suprafețe mari de teren și se vor adresa în principal categoriei de piață medie, cu prețuri accesibile.  Situate în locații remarcabile, cu vecinătăți verzi, proiectele vor fi construite la standarde nZEB și BREEAM Excellent și vor integra servicii complexe, de la educație la servicii de proximitate sau relaxare, necesare unei comunități moderne, favorizând atât un stil de viață sănătos, cât și o viață socială și culturală activă pentru membrii comunităților.

Cum vă aliniați tendințelor privind tranziția la economia verde?

Constantin Sebeșanu: Pentru IMPACT, principiile sustenabilității și economiei verzi nu reprezintă doar o tendință trecătoare, ci niște principii pe care ni le-am asumat și în jurul cărora ne-am conturat întreaga strategie pe termen mediu și lung.

Toate dezvoltările IMPACT sunt proiectate pentru a respecta principiile sustenabilității, folosind tehnologii durabile, respectiv utilizând surse alternative de energie, soluții ”smart city”, soluții de mobilitate electrică.

În 2021 am înființat un department de ESG care, pe lângă trasarea și implementarea principiilor și obiectivelor de mediu, sociale și de guvernanță corporativă, va pune la dispoziția investitorilor raportări non-financiare, conform obligațiilor asumate de către companie în Cadrul pentru Obligațiuni Verzi.

Departamentul ESG gestionează aplicarea acestui Cadru pentru Obligațiuni Verzi, dezvoltat de societate, în baza căruia IMPACT intenționează să emită, în primul semestru, obligațiuni verzi pentru finanțarea proiectelor noi, ce vor construite folosind tehnologii verzi, sustenabile și care contribuie la obiectivul de mediu al atenuării schimbărilor climatice și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. Cadrul definește criteriile de eligibilitate în patru domenii: clădiri verzi, gestionarea durabilă a apei și a apelor uzate, energie regenerabilă și transport curat.

În concluzie, suntem în fața unui ciclu de dezvoltare extraordinar și avem toate premisele pentru a ne atinge obiectivele ambițioase pe termen mediu și, de ce nu, prin viziunea noastră sustenabilă, pentru a schimba decisiv felul în care este înțeleasă piața rezidențială din România. Ne bazăm pe o experiență de peste 30 de ani în domeniul dezvoltărilor rezidențiale, avem la dispoziție terenuri cu suprafețe semnificative, cu proiecte atașate deja autorizate sau în curs de autorizare, precum și acces la finanțări atât prin instrumentele pe care le avem la dispozitiție, fiind o companie listată la bursă, cât și prin credite comerciale. Avem atât încrederea acționarilor, cât și a clienților și am demonstrat că suntem o companie care își respectă valorile și atinge așteptările acestora.

Articole recente

Nicuşor Dan: Conturile Primăriei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă miercuri că au fost deblocate conturile municipalităţii. "Conturile…

6 ore ago

Virgil Marius METEA, numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz

Virgil Marius METEA a fost numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz. Un comunicat…

6 ore ago

Grupul francez Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din…

6 ore ago

Chimcomplex majorează din luna iunie salariile angajaţilor cu 24,5%

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță majorarea…

6 ore ago

Mercedes-Benz spune adio cutiilor de viteze manuale din 2023

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să…

6 ore ago

Dacă Rusia învinge Ucraina, ”Slovacia este următoarea”, consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos,…

6 ore ago