Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRandamentele anualizate ale investițiilor SIF Muntenia (SIF) în fonduri sunt între -3,7% (FDI Active Dinamic) și 9,23% (FDI Prosper Invest), arată un Raport de constată, efectuat de auditorul KPMG și publicat pe siteul Bursei de Valori Bucureși.
Conform anexelor prezentate de KPMG, majoritatea investițiilor în fonduri au fost inițiate în 2014 sau anterior: Star Value – august 2014, FDI Prosper – septembrie 2015, FDI BET-FI Index Invest – mai 2013, FDI BET-FI INDEX Invest – octombrie 2013, Active Dinamic – martie 2014, Active Dinamic – iunie 214, Star Focus – iunie 2014, Star Next – iunie 2014, FI Multianual Invest – iunie 2014, Active Plus –martie 2014, Active Plus – iunie 2014, Certinvest Acțiuni –martie 2018, Certinvest Acțiuni –iunie și iulie 2018 , decmbrie 2019, FII Optim Invest –mai 2017, FII Optim Invest – iunie 2017, Romania Strategy Fund Class B- decembrie 2018.
Conform raportului, comisioanele de administrare percepute de societățile de administrare pentru fondurile din portofoliul SIF4 sunt între 0,5 și 1,5%, în cazul FDI Prosper Invest existând și un comison de succes de 10% din randamentul anualizat realizat de către fond.
Potrivit raportului KPMG, în data de 23 august, un grup de acţionari ai SIF Muntenia, ce deţineau colectiv mai mult de 5% din capitalul SIF-ului, a formulat o solicitare către KPMG pentru efectuarea unei analize a anumitor contracte încheiate de SIF Muntenia şi a raporturilor de afiliere cu anumite entităţi.
Auditorul arată că a clarificat situația cu SIF4, care a eliminat din solicitarea acționarilor procedurile confidențiale sau considerate nerelevante, și a făcut un raport de constatări efective.
Potrivit raportului, reprezentanții SIF4 au informat auditorul asupra faptului că: “motivele care stau la baza fundamentării investițiilor în unități de fond se regăsesc sumarizate și în raportul anual al administratorului Societății de Investiții Financiare MUNTENIA S A. (întocmit de Societatea pentru anul 2014 (…) mai specific detaliate în paragraful următor din raportul anual: Titlurile de participare la OPCVM contribuie la reducerea riscului general al portofoliului prin diversificare și asigură accesul la segmente ale pieței financiare și de investiții care nu puteau fi accesate mod direct din motive de reglementare sau de costuri. În administrarea acestui subportofoliu a început să devină mai importantă componenta de participatiții la fonduri deinvestiții cu un profit de risc mai ridicat, care, pentru obținerea rentabilităților mai ridicate pe care Ie presupun, necesită o perioadă mai lungă de deținere pentru a-și atinge potențialul, astfel că în 2014 a crescut proporția titlurilor de participare deținute ca active circulante față de cele recunoscute ca imobilizări financiare.“
Motivele care stau la baza fundamentării investițiilor în instrumentele emise de OPUS Chartered lssuances („OPUS”) au fost prezentate de către Societate în scrisoarea de răspuns transmisă Autorității de Supraveghere Financiară în data de 21.06.2021, ca urmare a Adresei ASF din 17.06.2021, care a fost pusă la dispoziției, mai arată KPMG: “Din perspectiva oportunității acestor instrumente, achiziționarea și deținerea au vizat implementarea de către conducerea SAI Muntenia lnvest SA a unei politici de investiții diversificate, în scopul exploatarii avantajelor oferite de diversificarea tipurilor de instrumente financiare deținute. Prin cumpărarea/restructurarea acestor instrumente financiare a fost realizată/a continuat expunerea pe instrumente financiare cu venit fix, tocmai pentru a asigura diversificarea portofoliului administrat și reducerea riscului general al portofoliului administrat de SAI Muntenia lnvest SA. Ca urmare, la baza deciziei de investire a stat politica de investiții a SIF Muntenia SA care este una diverseficată, precum și posibilitatea de a beneficia de avantajul financiar al investirii în titluri cu active suport cotate pe o piață reglementată din Uniunea Europeană cu potențial de apreciere.”
KMPG mai arată: “Nu am obținut de la Societate documentația cu privire la evitarea conflictului de interese în legatură cu administratorii fiecărui fond de investiții în care SIF Muntenia S.A. avea dețineri la data de 31 decembrie 2020, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 231/2013. Societatea ne-a pus la dispoziție procedura cu privire la evitarea conflictului de interese în cuprinsul căreia am identificat faptul că Societatea ține un registru al conflictelor de interese. Politicile și procedurile privind conflictele de interese au făcut parte din documentația depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiara în vederea înregistrării SAI Muntenia lnvest SA în calitate de Adminstrator de Fonduri de Investiții Alternative. În legătură cu administratorii fiecarui fond de investiții în care SIF Muntenia S.A. avea dețineri la data de 31 decembrie 2020, Societatea ne-a pus la dispoziție Registrul conflictelor de interese, în format excel, din inspecția căruia nu am identificat raportarea de către Societate a unui conflict de interese în legătură cu investițiile în fondurile de investiții în care SIF Munienia S.A. avea dețineri la data de 31 decembrie 2020.“
KPMG menționează că procedurile efectuate nu reprezintă un audit, o revizuire sau un angajament de asigurare realizat in conformitate cu Standardele lnternationale de Audit, cu Standardele Internationale privind Angajamentele de Revizuire, sau cu Standardele lnternationale privind angajamentele de Asigurare, și nu își exprimă nicio asigurare asupra informațiilor, aspectelor, elementelor financiare și nefinanciare și documentelor la care Raportul face referire.
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
This website uses cookies.
Read More