De Dan Pălăngean
În luna ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna anterioară cu 66,1% pe seria brută dar s-a diminuat cu doar 4,3% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Explicația este că avem de-a face cu o activitate unde caracterul sezonier este foarte important, pe un trend momentan descrescător.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, performanțele au fost mai bune (+5,8% pe seria brută și +7,2% pe cea ajustată la sezonalitate). Per total, se poate spune că începutul de an a venit cu o ajustare a performanței foarte bune de anul trecut, însă păstrează perspectiva de a reveni la o activitate mai susținută.
Vezi Tabel Indicii lucrărilor de construcții, ianuarie 2023
Pe elemente de structură, indicatorii au fost pozitivi pe seria ajustată la construcții noi (+6,3%) și la reparații capitale (+3,5%) dar s-a înregistrat o scădere destul de pronunțată pe segmentul de întreținere și reparații curente (-24%, cu un îngrijorător -77,3% în termeni bruți față de decembrie 2022).
Pe obiecte de construcţii, rezultatele sunt amestecate pe segmentul clădirilor rezidențiale (+10,5% ajustat sezonier față de luna anterioară dar -4,6% comparativ cu ianuarie 2022) și la construcții inginerești (-4% ajustat, respectiv +18% brut), ceea ce semnifică o schimbare a ponderilor. Clădirile nerezidențiale sunt clar în domeniul negativ, cu -10,2% față de luna anterioară și -0,1% comparativ cu ianuari e 2022.
Una peste alta, sectorul construcțiilor a început anul curent anul aproape de nivelul estimat prin prognoza oficială pentru 2023, cu valoarea de 6,2% situată între indicatorii măsurați în termeni bruți și ajustați sezonier pentru luna ianuarie. Menținerea în acești parametri pe parcursul lunilor care vin se poate dovedi esențială în obținerea avansului preconizat al PIB per total (+2,8%), în condițiile în care industria ar urma să vină cu o revenire modestă (+0,6%).