Macroeconomie

Contre între oficialii croaţi şi comercianţi pe tema creşterilor ”sălbatice” de preţuri după trecerea la euro

Guvernul croat este la cuţite cu mediul de afaceri în condiţiile în care comercianţii au ignorat măsurile destinate contracarării majorării preţurilor după introducerea monedei euro, dând vina pe inflaţie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Preţurile au crescut imediat ce Croaţia a trecut de la kuna la euro, începând cu 1 ianuarie 2023, pe măsură ce comercianţii au rotunjit, în sus, preţurile afişate în noua monedă. Aceasta a determinat Guvernul de la Zagreb să ia măsuri împotriva comercianţilor în data de 5 ianuarie, avertizându-i că va recurge la amenzi, anularea subvenţiilor la energie sau majorări de taxe dacă nu readuc preţurile la nivelul la care erau înainte de trecerea la euro.

Asociaţia comercianţilor a respins acuzaţiile Guvernului, susţinând că membrii săi nu au majorat preţurile pentru a face profit ci mai degrabă din cauza creşterii costurilor la materii prime şi energie.

Cu o rată anuală a inflaţiei de 10,8%, Croaţia a avut anul trecut una dintre cele mai ridicate inflaţii din UE.

Martin Evacic de la Asociaţia angajatorilor croaţi a spus că preţurile au crescut doar pentru un număr mic de produse. “În 2022 preţurile au crescut cu 15% până la 20%. Cu siguranţă nu au crescut în perioada conversiei”, a spus Evacic pentru media din Croaţia. “Nu cred că acesta este un război între Guvern şi comercianţi, asta este o presiune venită din partea Guvernului şi este nevoit să facă ceva pentru a opri inflaţia”, a spus Evacic.

Cu toate acestea, Igor Vujovic, preşedintele Asociaţiei consumatorilor croaţi, a spus că, zilnic, consumatorii se confruntă cu o creştere a preţurilor cu 5% până la 20%, în funcţie de produs. “Preţurile au devenit sălbatice”, a adăugat Igor Vujovic.

Ţara vecină Slovenia, care a aderat la euro în 2007, a raportat şi ea o inflaţie crescută de 7%-8% după aderarea la zona unică dar după trei luni a reuşit să o reducă.

În cazul Croaţiei, după două săptămâni de controale sporite, inspectorii au descoperit că 40% dintre firme au majorat în mod nejustificat preţurile şi le-au amendat cu 234.000 de euro. Pentru o companie amenda este de 26.000 de euro iar pentru un comerciant individual de 1.090 de euro.

“Majorarea preţurilor, ca urmare a introducerii euro şi care contribuie la inflaţie, este o practică incorectă şi nu va fi permisă”, a declarat premierul Andrej Plenkovic la finele săptămânii trecute.

Konzum şi Lidl, doi dintre cei mai importanţi retaileri de produse alimentare din Croaţia, au informat că nu au majorat preţurile după 1 ianuarie.

Cu toate acestea, cumpărătorii susţin că au văzut diferenţa. “Am văzut cum au crescut preţurile la alimente”, spune Domagoj Bregant, un locuitor din Zagreb care şi-a făcut cumpărăturile la piaţă. “Asta este o problemă pentru că mâncarea este relativ scumpă în raport cu salariul meu actual”, a spus Domagoj Bregant.

Unii lideri ai partidelor de opoziţie au criticat Guvernul pentru că a introdus euro într-un moment de inflaţie ridicată şi criză energetică, fără a reforma suficient economia. Guvernul de la Zagreb promovează de mult timp avantajele care decurg din utilizarea euro, subliniind că va întări economia, va îmbunătăţi climatul investiţional şi va face Croaţia mai rezistentă la şocurile externe.

Articole recente

Germania cere Chinei să înceteze imediat practica recrutării unor foşti piloţi militari germani

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti…

o oră ago

Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu ”consecinţe” dacă vor continua violenţele

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo dacă acestea nu iau…

o oră ago

Joe Biden a promulgat legea prin care SUA evită intrarea în incapacitate de plată a datoriei

După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă…

o oră ago

Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării

Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO…

6 ore ago

Rusia va reveni la START daca SUA renunţă la ”poziţia lor ostilă” (MAE)

Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului Noul START privind măsurile pentru reducerea şi…

6 ore ago

Kârgâzstanul, o ţară aliată a Moscovei, “gata să lucreze mână în mână cu UE”

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea…

6 ore ago