Contribuția OMV Petrom (SNP) la bugetul stat, din taxe și dividende, a fost de 15 miliarde de lei, în primele nouă luni, mai mare decât profitul fabulos, de 10 miliarde de lei făcut de companie din exploatare (triplu față de septembrie 2021).
Taxele directe au crescut de peste cinci ori, la 7,1 miliarde lei, în primele nouă luni, ca urmare a creșterii taxelor pe gaze și electricitate, conform raportului companiei.
În general, contribuțiile Petrom la buget se ridicau la circa 2 miliarde de euro, anual, Grupul fiind unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat și investitori privați din România. Contribuțiile la buget din taxe și dividende au însumat circa 35 de miliarde de euro în perioada 2005-2021, potrivit Petrom. În această perioadă, compania a avut investiții de circa 17 miliarde de euro.
Pentru viitor, societatea are planuri de investiții de 11 miliarde euro până în 2030.
Primele nouă luni din 2022, s-au încheiat cu investiții de 2,3 miliarde de lei, cu 25% mai mari față de anul trecut. Compania se așteaptă ca suma anuală să fie în jur de 4 miliarde de lei, în funcție de climatul investițional.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a spus că rezultatele la nouă luni au fost înregistrate într-un mediu volatil, cu prețuri ridicate, cu fundamentele pieței profund afectate de contextul geopolitic.
Compania monitorizează în continuare situația geopolitică, pentru a răspunde cu măsuri țintite pentru a proteja stabilitatea economică a societății, precum și aprovizionarea în siguranță cu energie, după cum reiese din raportul trimestrial. “Contextul geopolitic determinat de conflictul existent dintre Rusia și Ucraina nu a avut un impact negativ semnificativ asupra situațiilor financiare interimare consolidate simplificate la 30 septembrie 2022. Acest lucru s-a datorat prețurilor excepțional de mari ale mărfurilor și a fost susținut de poziția noastră de capital de-a lungul lanțului valoric”, arată raportul.
Potrivit companiei, sancțiunile împotriva Rusiei și contrasancțiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbări în lanțurile globale de aprovizionare și la penurie, de exemplu, de produse energetice, materii prime, produse agricole și metale, conducând, în consecință, la creșteri și mai mari ale costurilor operaționale.
Petrom precizează că am fost deja martori la anumite intervenții în sfera de reglementare, vizând prețurile ridicate ale mărfurilor, cu aplicabilitate pentru perioade limitate de timp.
Societatea își revizuiește trimestrial senzitivitățile la prețurile țițeiului și gazelor naturale, la indicatorul marjei de rafinare și la ratele de schimb (RON/EUR), care sunt publicate pe website-ul Societății: https://www.omvpetrom.com/ro/investitori/rapoarte-si-prezentari/capital-market-story.
Tot din zona decizională, sunt așteptate clarificări la Legea Offshore, pentru a se putea lua o decizie de investții cu privire la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Asumând că toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, inclusiv clarificările la Legea Offshore, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, potrivit raportului Petrom.
„Numai investiţiile noi pot reduce declinul natural al producţiei din România. Doar Neptun Deep poate aduce independenţa energetică a României“, declara Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în februarie. Ea spunea atunci că regimul de taxare pentru producţia de gaze din România a devenit şi mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană, ceea ce pune presiune pe investiţiile din România, periclitând aprovizionarea din producţia de gaze naturale autohtonă.
Până acum, România nu s-a confruntat cu penurie de carburanți, gaze sau electricitate, iar autoritățile dau asigurări că suntem pregătiți pentru această iarnă, depozitele de gaze ale României depășind un grad de înmagazinare de 90%.
Pentru viitor, investițiile sunt importante atât din perspectiva dezvoltării de proiecte care să confere securitate energetică, cât și din perspectiva creșterii economice.