Comunicate de presa

Conversație și conexiune – Muzica unește lumea; Prelegere și demonstrație live de Guqin chinezesc la Muzeul Național de Artă al României

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dialogului între Civilizații, Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România, organizează un eveniment cultural intitulat „Conversație și conexiune – Muzica unește lumea”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 26 iunie 2025, începând cu ora 15:00, la sediul Muzeului Național de Artă al României, și va include o vizită ghidată în Sala China din Galeria de Artă Orientală, urmată de o prelegere și o demonstrație muzicală live susținute la Guqin.

Recunoscut de UNESCO ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, Guqin-ul este o ceteră cu șapte coarde cu o istorie de peste 3.000 de ani. Odinioară considerat o preocupare rafinată a cărturarilor chinezi din Antichitate, alături de caligrafie, pictură și jocul Go, Guqin-ul rămâne un simbol puternic al filozofiei și esteticii chineze. Sunetul său meditativ și poetic continuă să inspire publicul din întreaga lume. Evenimentul va fi susținut de doi artiști de renume din China:

Wang Peng, interpret, lutier și compozitor de Guqin recunoscut, este celebrat pentru tehnica sa precisă și rafinată, expresia poetică profundă și tonalitatea viguroasă, plină de rezonanță. Muzica sa pune accent pe introspecția meditativă și pe impactul emoțional, conducând ascultătorii într-un tărâm al energiei sonore, unde muzica devine un mijloc de autodesăvârșire.

Liu Xiaogang, îmbină Guqin-ul, fluierul de bambus, improvizația și arta vizuală într-o expresie unică și trans-culturală. A susținut spectacole în cadrul unor festivaluri internaționale de prestigiu de pe cinci continente și a colaborat cu artiști din întreaga lume la proiecte muzicale și multimedia diverse.

Program:

  • ora 15.00, vizită ghidată în Sala China, Galeria de Artă Orientală
  • ora 16.00, prelegere și demonstrație live de Guqin, Sufrageria Regală

Accesul la eveniment se face în ordinea înscrierii, printr-o rezervare prealabilă la adresa comunicare@art.museum.ro și în baza biletului de intrare în Galeria de Artă Orientală, în valoare de 24 lei.

 

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More