Categories: Fără categorie

COP27: Acord privind crearea unui fond dedicat finanţării ţărilor sărace afectate de dezastre climatice

Participanţii la summitul COP27 din Egipt au ajuns sâmbătă la un acord cu privire la problema finanţării ţărilor sărace afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice, unul dintre principalele puncte de blocaj în negocierile dificile de la conferinţa internaţională pentru climă, a declarat o sursă europeană pentru AFP, potivit Agerpres.

“S-a ajuns la un acord” privind crearea unui fond specific dedicat finanţării acestor “pierderi şi daune” care “direcţionează” mijloacele financiare către ţările cele mai vulnerabile, a afirmat sursa citată.

Acest anunţ oferă o rază de speranţă că cea de-a 27-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a ONU privind Schimbările Climatice (COP27), care părea pe punctul de a eşua sâmbătă dimineaţă, va fi salvată.

“Mai degrabă niciun acord decât un acord prost”, a declarat pentru presă vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

“Suntem îngrijoraţi de unele dintre lucrurile pe care le-am văzut şi auzit în ultimele 12 ore”, a declarat el, adăugând că obiectivul europenilor este să menţină “în viaţă” ţinta de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris.

Preşedinţia egipteană a conferinţei, criticată pentru lentoarea negocierilor, a publicat sâmbătă după-amiază un draft actualizat al acordului final pentru summitul COP27.

Această propunere urma să fie discutată de negociatorii din cele aproape 200 de ţări reuniţi la Sharm el-Sheikh pentru discuţii care au fost deja prelungite cu o zi.

Documentul reafirmă obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care urmăreşte să limiteze încălzirea globală la “cu mult sub 2 grade Celsius” faţă de era preindustrială.

O propunere de text pe tema plăţilor compensatorii pentru ţările afectate de dezastre climatice, una dintre cele mai spinoase negocieri în cele două săptâmâni de summit, a fost, de asemenea, prezentată sâmbătă de preşedinţia egipteană, cu speranţa găsirii unui consens.

Documentul propune stabilirea de “noi acorduri de finanţare pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare” să “mobilizeze resurse noi şi suplimentare”.

Documentul conţine, de asemenea, o revendicare emblematică a ţărilor sărace, extrem de expuse la dezastrele climatice, de a “se crea un fond de răspuns la pierderi şi daune”, a cărui funcţionare şi finanţare urmează să fie elaborată de un “comitet de tranziţie” până la următorul COP28 din Emiratele Arabe Unite, de la sfârşitul anului 2023.

Ambiguitatea privind beneficiarii acestui fond, un punct major de blocaj în ultimele zile, a fost eliminată, a dat asigurări sursa europeană.

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

8 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

8 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago