Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO, iar aliaţii vor lucra la o strategie “pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia”, inclusiv prin limitarea capacităţii Moscovei de a-şi reconstitui armata, au transmis, marţi, copreşedinţii Summitului B9, potrivit Agerpres.
Summitul a fost prezidat de şeful statului român, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics.
“Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări. Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”, se arată în declaraţia comună semnată de cei trei oficiali.
Ei s-au declarat “profund îngrijoraţi” de “activităţile hibride maligne” recente ale Rusiei pe teritoriul NATO, apreciind că acestea constituie o ameninţare la adresa securităţii aliaţilor.
“Aceste incidente fac parte dintr-o campanie intensificată de activităţi pe care Rusia continuă să le desfăşoare în regiunea euroatlantică, inclusiv sabotaj, acte de violenţă, interferenţe cibernetice şi electronice, provocări legate de frontierele aliate, campanii de dezinformare şi alte operaţiuni hibride. Susţinem şi suntem solidari cu aliaţii afectaţi. Vom acţiona individual şi colectiv pentru a aborda aceste acţiuni, ne vom spori rezilienţa şi vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianţa şi aliaţii sunt pregătiţi să descurajeze şi să se apere împotriva acţiunilor sau atacurilor hibride”, se mai arată în declaraţia amintită.
Cei trei demnitari condamnă comportamentul Rusiei şi solicită acestui stat să-şi respecte obligaţiile internaţionale, “aşa cum aliaţii le respectă pe ale lor”.
De asemenea, copreşedinţii B9 de la Riga reafirmă, în numele statelor care fac parte din acest format, sprijinul “neclintit” pentru Ucraina “independentă şi suverană”.
“Ne reunim într-un moment în care Rusia nu dă semne de retragere din războiul său brutal împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru o Ucraină independentă şi suverană, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. O Ucraină puternică, independentă şi democratică este vitală pentru stabilitatea regiunii euroatlantice. Continuăm să solicităm Rusiei să oprească imediat toate ostilităţile războiului său de agresiune şi să îşi retragă necondiţionat forţele de pe teritoriul Ucrainei”, precizează Klaus Iohannis, Andrzej Duda şi Edgars Rinkevics.
Cei trei oficiali subliniază că Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru războiul său ilegal, nejustificat şi neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei.
“Nu poate exista impunitate pentru Rusia pentru crimele de război şi încălcările şi abuzurile de drept internaţional, inclusiv a drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar”, atrag atenţia aceştia.
De asemenea, prin intermediul copreşedinţilor summitului de la Riga, liderii B9 au transmis un mesaj Belarusului, dar şi celorlalte state care “facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei”.
“Îi condamnăm pe toţi cei care, inclusiv Belarus, facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei şi acţiunile hibride maligne, inclusiv împotriva Aliaţilor. Îi îndemnăm să înceteze complicitatea la agresiunea şi activităţile destabilizatoare ale Rusiei. Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză şi Rusia şi încercările lor de a se consolida reciproc de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli sunt contrare valorilor şi intereselor noastre. Facem apel la toate statele să susţină ordinea internaţională, inclusiv principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale, aşa cum sunt consacrate în Carta ONU şi să se abţină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel şi de la orice acţiune care ajută Rusia să eludeze sancţiunile impuse”, se menţionează în textul declaraţiei comune.
Liderii B9 evidenţiază, totodată importanţa legăturii transatlantice pentru securitatea şi unitatea statelor lor şi susţin că au consolidat şi vor continua să întărească substanţial postura NATO de descurajare şi apărare înaintată pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
În acest context, ei amintesc de “progresul substanţial” în ceea ce priveşte investiţiile pentru apărare, punctând că o industrie de apărare puternică în întreaga alianţă rămâne “esenţială”.
“Rămânem mai hotărâţi ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câştige. (…) Susţinem pe deplin aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei. Securitatea Ucrainei este de mare importanţă pentru aliaţi, pentru alianţă şi pentru o pace durabilă în zona euroatlantică. (…) Salutăm angajamentul şi progresul substanţial al Ucrainei, în pofida circumstanţelor generate de război, cu privire la implementarea reformelor, care sunt esenţiale pentru avansarea în continuare pe calea către aderarea la UE şi NATO. Încurajăm Ucraina să continue reformele (…)”, transmit copreşedinţii Summitului B9 de la Riga.
Aceştia felicită Republica Moldova pentru eforturile de a menţine stabilitatea şi de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană şi anunţă că va continua “sprijinul adaptat al NATO” pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.
Şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Republica Slovacă s-au reunit, marţi, la Riga, la Summitul B9, la care au participat, în premieră, Finlanda şi Suedia. La reuniune a fost prezent şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More