Banii primiţi de către angajaţii din industria HoReCa, direct de la clienţi, sunt venituri personale şi trebuie să intre, la fel ca orice venit din altă sursă, în responsabilitatea angajaţilor să declare aceste venituri pe persoană fizică, urmând ca plata oricărui impozit să intre tot în obligaţia acestora, consideră Corina Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).
Membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) s-au întalnit la Oradea și au purtat discuții extinse despre taxarea veniturilor angajaţilor din industria ospitalităţii, provenite din bacşişuri. La întâlnire au participat reprezentanţii patronatelor locale din Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Bacău, Craiova, Piteşti, Satu Mare, Oradea, Cluj şi Bucureşti,
” Federația noastră îşi doreşte să vină în sprijinul angajaţilor din sectorul HoReCa, deci susţinem posibilitatea încasării de bacşişuri pe card sau prin oricare alte forme de plată.
În egală măsură, considerăm că banii primiţi de către angajaţii din industrie direct de la clienţi sunt venituri personale şi trebuie să intre, la fel ca orice venit din altă sursă, în responsabilitatea angajaţilor să declare aceste venituri pe persoană fizică, urmând ca plata oricărui impozit, dacă este cazul, să intre tot în obligaţia acestora.
Taxarea acestor venituri suplimentare ale angajaţilor noştri nu trebuie însă, să devină o povară fiscala şi o sarcină de control pentru angajatori.
Aşadar susţinem legea impozitării bacşişului, dar prin impozitarea lui direct către beneficiarul venitului.
Există pârghii legale simple pentru declararea şi înregistrarea acestor venituri. Nu vrem transformarea unui venit suplimentar pentru angajaţii din industrie într-o obligaţie în plus pentru angajatori”, a declarat Corina Martin, Secretar General FPIOR.