Categories: Sanatate

Coronavirus: OMS cere ţărilor să asigure un acces egalitar la vaccinurile anti-COVID-19 şi măsuri împotriva noilor tulpini

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a cerut joi o anumită flexibilitate în administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane, şi să fie sporite măsurile împotriva noilor mutaţii ale coronavirusului, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Hans Kluge, perioada de administrarea între doze poate fi mai flexibilă decât cea prescrisă iniţial de producător şi a reamintit că grupul strategic de experţi în materie de imunizare al OMS a recomandat o perioadă de întârziere de între 21 şi 28 de zile pentru cea de-a doua doză.

Totuşi, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat să nu se aştepte mai mult de 42 de zile pentru administrarea celei de-al doua doze, deoarece în prescrierea şi posologia vaccinului se arată că eficacitatea sa specifică se bazează pe un studiu în care inocularea s-a realizat la o diferenţă de între 19 şi 42 de zile.

“Nu putem lăsa nicio ţară şi nicio comunitate în urmă”, a spus Kluge, care a considerat “vital” ca lucrătorii sanitari şi cei din categoriile de risc să aibă acces prioritar la vaccin. Responsabilul OMS a calificat drept “promiţătoare” lansarea campaniei de vaccinare în Europa şi a subliniat importanţa ca ţările membre să contribuie la asigurarea unui acces egalitar la vaccinuri.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul care a primit avizul EMA, care miercuri a aprobat şi vaccinul dezvoltat de Moderna.

OMS-Europa, cu sediul la Copenhaga, insistă şi asupra dublării eforturilor pentru a controla noua mutaţie a coronavirusului apărută în Marea Britanie, pentru capacitatea sa mai mare de contagiere, deşi evidenţele arată că noua tulpină nu este mai severă iar vaccinurile vor fi eficiente împotriva sa.

“Nimic nu arată deocamdată că vaccinul nu va funcţiona împotriva noilor mutaţii, dimpotrivă există evidenţe că va fi eficient”, a declarat la o videoconferinţă expertul OMS, Siddhartha Datta. El a evidenţiat totuşi necesitatea de a realiza mai multe cercetări şi de a supraveghea îndeaproape evoluţia mutaţiei detectate în Marea Britanie şi a celorlalte variante.

La rândul său, Hans Kluge a cerut ţărilor să facă “tot posibilul” pentru a reduce transmiterea şi a spori controlul pentru a identifica noile variate ale coronavirusului.

Responsabilul OMS-Europa a avertizat că omenirea se află într-un “punct de cotitură” în ce priveşte pandemia şi a făcut apel la unitate în lupta împotriva coronavirusului pentru a face faţă unei situaţii “alarmante”.

Doar în regiunea Europei s-au înregistrat peste 26 de milioane de cazuri şi peste 580.000 de decese, iar multe ţări s-au confruntat cu o mortalitate ridicată.

Deşi unele ţări au constatat o stabilizare şi chiar o scădere a curbei contagierilor, în peste un sfert dintre statele membre incidenţa infectărilor rămâne ridicată, iar sistemele sanitare sunt suprasaturate, avertizează OMS.

Geanina Voda

Geanina Vodă - membru fondator FinancialIntelligence.ro Geanina Vodă, membru fondator FinancialIntelligence.ro, a fost director de calitate la cotidianul “Bursa", având o experienţă de circa 20 de ani în cadrul societății. Pe parcursul carierei profesionale, Geanina Vodă a parcurs treptele ierarhice, de la preluarea anunțurilor de mică publicitate până la conducerea executivă a societății. Geanina Voda a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret în anul 2004, iar în anul 2009 a obținut diploma de master în Managementul Calității din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Articole recente

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit (Casa Albă)

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în…

9 ore ago

FBI vrea să îl aresteze pe „Bucătarul lui Putin”, oferind o recompensă de 250.000 USD

FBI l-a adăugat vineri pe magnatul cateringului Yevgeny Prigozhin, cu legături apropiate de Kremlin, pe…

10 ore ago

Huawei Forum la MWC Shanghai 2021: Avem nevoie de standarde comune de securitate cibernetică

Stabilirea unor standarde comune de securitate cibernetică a fost principalul subiect de discuţie al forumului…

10 ore ago

Incendiu violent la o fabrică de produse din ţiţei din Prahova; Două persoane au suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului – VIDEO

”Un incendiu violent a izbucnit în jurul orei 19.01, la o societate comercială care are…

10 ore ago