Categories: Fără categorie

Coronavirus: ONU cere Israelului să faciliteze vaccinarea palestinienilor

Noul coordonator al ONU pentru Orientul Mijlociu, norvegianul Tor Wennesland, a cerut marţi Israelului să faciliteze vaccinarea palestinienilor împotriva COVID-19, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La o videoconferinţă a miniştrilor din ţările membre ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, el a arătat că “vaccinurile pentru acoperirea în prima fază a grupurilor prioritare ar trebui să sosească în primul semestru din 2021. În acelaşi timp, Israelul a lansat o campanie de vaccinare pe scară largă a cetăţenilor săi şi a rezidenţilor de pe teritoriul său”.

“ONU continuă să ceară Israelului să contribuie la răspunsul la nevoile prioritare ale palestinienilor din teritoriile ocupate şi să acţioneze pentru ca în general vaccinurile anti-COVID-19 să fie mai disponibile”, a subliniat oficialul.

Wennesland a insistat că acţiunile în acest sens “ar însemna şi un răspuns la obligaţiile Israelului în virtutea dreptului internaţional”. El a recunoscut că Israelul “a colaborat îndeaproape cu Naţiunile Unite” în ultimul an pentru trimiterea de materiale şi echipamente necesare în Cisiordania, estul Ierusalimului şi Gaza, dar a adăugat că “este important ca acest nivel de cooperare şi angajament să nu slăbească acum, când trebuie să sosească vaccinurile”.

Ministrul de externe palestinian, Riyad al-Maliki, a criticat absenţa ajutorului israelian în privinţa vaccinurilor. “Aş dori să subliniez că puterea ocupantă nu a furnizat până azi niciun vaccin poporului palestinian ocupat, apreciind că nu are această obligaţie”, a spus el.

Ambasadorul israelian la ONU şi în SUA, Gilad Erdan, a respins categoric “acuzaţiile false şi groteşti privind campania Israelului de vaccinare a poporului” vehiculate de palestinieni. “Israelul duce o campanie de vaccinare reuşită, care include toate componentele societăţii israeliene”, iar în ultimele şase luni “a cheltuit milioane de dolari pentru a ajuta alte ţări să lupte cu pandemia”. De asemenea, Israelul i-a ajutat pe palestinieni să formeze personal medical şi le-a furnizat echipamente esenţiale, a adăugat diplomatul.

Potrivit lui Erdan, “Autoritatea Palestiniană este răspunzătoare de asistenţa medicală pentru propria populaţi” şi “are intenţia de a cumpăra vaccinuri de la guvernul rus, iar Israelul a anunţat că va facilita transferul”.

Până acum, au primit prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna peste două milioane de israelieni. Israelul nu a prevăzut însă nicio doză pentru palestinienii din Cisiordania şi Gaza, arată AFP.

Autoritatea Palestiniană a semnat patru contracte pentru achiziţia de vaccinuri, inclusiv Sputnik V din Rusia, pentru 70% din locuitorii din Cisiordania şi Gaza. Livrările ar urma să se facă până la jumătatea lui martie.

Geanina Voda

Geanina Vodă - membru fondator FinancialIntelligence.ro Geanina Vodă, membru fondator FinancialIntelligence.ro, a fost director de calitate la cotidianul “Bursa", având o experienţă de circa 20 de ani în cadrul societății. Pe parcursul carierei profesionale, Geanina Vodă a parcurs treptele ierarhice, de la preluarea anunțurilor de mică publicitate până la conducerea executivă a societății. Geanina Voda a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret în anul 2004, iar în anul 2009 a obținut diploma de master în Managementul Calității din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Articole recente

Premierul a numit noi secretari de stat la Interne şi Justiţie

Irina Alexe a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne…

5 ore ago

Hotnews: Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii

Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii,…

5 ore ago

Asociația Colorăm Zâmbete: Protestul copiilor la Primăria Sectorului 5. Piedone desființează programele pentru copii

Asociația Colorăm Zâmbete anunță că mâine, 26 februarie, începând cu orele 11:30 aproximativ 100 de…

7 ore ago

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor pentru fiecare stat membru

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislaţie care forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor…

7 ore ago

Ministrul Bode, reacţie la protestul poliţiştilor de la Cotroceni: “Liderii de sindicat ai polițiștilor au avut comportament de galerie, de ultrași”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în această seară, la Antena 3, că poliţiştii pot…

7 ore ago

Armenia – Premierul Nikol Paşinian îi cere opoziţiei să renunţe la proteste

Premierul armean Nikol Paşinian i-a solicitat joi opoziţiei să înceteze protestele şi a lansat o…

7 ore ago