Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCreşterea inflaţiei enorm faţă de anul trecut ne obligă ca orice creştere a pensiei să respecte nu neapărat inflaţia, ci puterea de cumpărare, în condiţiile în care, în ultimele două luni, a scăzut puterea de cumpărare cu 30%, a afirmat, marţi, economistul Mircea Coşea, la conferinţa Pactul Pentru Fiscalitate 2022, în cadrul căreia a fost prezentat studiul “Percepţii despre fiscalitatea din România”.
“Dacă vrei să ridici pensiile, în aşa fel încât să oferi celor în cauză un avantaj, pleci de la două principii: ori mergi pe Legea pensiilor şi atunci dai ceea ce înseamnă, de fapt, o plată socială, pentru că nu ridici pensiile – de fapt nu ridici pensiile până la nivelul inflaţiei sau al puterii de cumpărare scăzută, ci dai ceva. Cât? 10%. De ce 10%? Domnul Ciolacu (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu n.r), ieri, a făcut un calcul corect, dar, în baza unei anecdote care circulă în Statele Unite ale Americii.
Un economist e celebru prin faptul că răspunde repede, corect, dar nu serveşte la nimic. Din ce spunea domnul Ciolacu, nu serveşte la nimic. Dânsul a spus: dăm 5% ca să fie până la 10 şi mai dăm şi nu ştiu cât, ca să facem legea cu 40%. Nu mai e valabil asta, pentru că, dacă vrei să faci ceva, trebuie să protejezi populaţia de căderea puterii de cumpărare – şi atunci pleci de la alt calcul, şi anume: Care este indicele inflaţiei care poate să fie comparat cu o cădere a puterii de cumpărare? Este inflaţia care se referă nu la tot coşul de calcul a inflaţiei ci doar la produsele care intră consumul curent al populaţiei şi la consumul curent al populaţiei, care înseamnă produse alimentare de bază. Vezi că inflaţia a crescut cu 26% până la 30% – şi atunci ar trebui, dacă vrei într-adevăr să măreşti pensiile până la nivelul la care să-i protejezi pe pensionari, trebuie să ridici la asemenea grad. Ceea ce e imposibil, nu se poate”, a explicat Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate, potrivit Agerpres.
El a subliniat că bugetul României nu poate susţine o astfel de majorare. În opinia sa, o soluţie ar fi creşterea pensiilor gradual, în funcţie de un anumit barem sau să se aplice un program de plată socială din alte fonduri.
“Ceea ce propuneam eu este următorul lucru: ori trecem la o creştere a pensiilor gradual, în funcţie de un anumit barem, care poate să fie stabilit la 3.000 – 3.500 de lei, aşa încât să ai o anumită echitate – pentru că o creştere cu 11% a unei pensii de 2.000 de lei nu reprezintă acelaşi lucru cu o creştere a pensiei cu 11% la o pensie de 7.000 de lei sau, dar asta înseamnă să încalci principiul contributivităţii – sau faci aşa-numitul program de plată socială pe care unele ţări l-au aplicat. Asta ce înseamnă? Nu din fondul bugetului de pensii, ci din alte fonduri. Şi, aici, poate să fie fonduri europene, fonduri bugetare, fonduri de solidaritate – acorzi anumite avantaje de consum celor defavorizaţi. Nu le măreşti pensia, le dai bani în plus din altă parte. De unde? Din fondurile europene”, a spus el.
Totodată, Coşea a menţionat că o altă soluţie ar fi “solidaritatea”, aşa cum s-a întâmplat în Franţa şi în Spania.
“Marile reţele de distribuţie din România, care au profituri enorme la alimente şi la medicamente, ar trebui să facă un act de solidaritate plafonând preţurile la anumite sortimente pentru anumite categorii de pensionari sau chiar dându-le anumite bonusuri. Şi al treilea lucru este cel legat de capacitatea de a găsi soluţii prin parteneriat public-privat”, a adăugat Mircea Coşea.
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Doar aspecte teoretice fara niciun efect.
Nu va emoționa pe nimeni iar cei care ar trebui să faca revista presei nu o fac.
Este o problemă gravă cand 4,7 mil pensionari sunt ținuți la coada indexării veniturilor iar inflația galopeaza cu 20%.
Pentru ca scaderea puterii de cumpărare cu 30% spune totul despre acest dezastru.
Culmea tupeului:
- demnitarii si-au umflat salariile cu 20%.
Cerșesc voturile pensionarilor care au ajuns la mila acestor neica nimeni bolnavi de putere si avere.
Pe lângă acești demnitari, parlamentari, a beneficiat de aceasta indexare si toata gasca de bugetofagi: Primari, viceprimari, Preș. C.J. cu gasca lor, Prefecți, tot aparatul stufos si ineficient.
Aici este "echitatea socială" a distribuției veniturilor!
Adică, aparatul politico-administrativ al României de circa 1 milion de persoane sunt mai presus de lege și își atribuie creșteri salariale de 20% iar 4,7 mil.pesionari sunt pusi sa astepte
Ciuca, Ciolacu, Cațu, Iohanis si multi deștepți arunca procente sau vorbe goale care creaza asteptari la o treime din Romania.
Acest milion de indivizi care si-au mărit salariile si indemnizațiile stiu ca sunt 800-900 mii de pensionare care incaseaza lunar pensie sub UNAMIE lei?
S-a întrebat UDMR si acolitii lor cand si-au votat cresterea de salarii ca sunt 300 -400 mii cadre didactice care nu si-au primit nici drepturile salariale restante de 4 ani?
Nicio indexare de 3 ani?
Tovarășul Budai care nu stie nimic cu pensiile, nu are nici azi legea pensiilor.
Dar nici nu intelege ca:
Din toată populatia bugetara sunt cca 350-400 mii care sunt si pensionari.
Incaseaza pensie si salariu.
Bune sau foarte bune.
Cumularzii sunt o nouă categorie de pensionari speciali.
Pe lângă salariul baban din Primărie,Prefectura incaseaza pensie foarte buna care se recalculeaza an de an.
Acest Cumulard a primit anul acesta:
- 10% indexare punct pensie din ianuarie 2022,
- indexare 20% odată cu toti politicienii (amintiti mai sus)
- 11% indexare punct de pensie de la 01 ianuarie 2023 după cum a zis Pm Ciuca,
Adică 41% indexări venituri D-le Coșea!
Intr-un an de zile!
Si ziceți că nu se poate in Romania?
Ca alte țări fac, altele bla,bla.
Acum s-a creat o Noua categorie de pensionari speciali.
Cunulardul Special.
Are 70, 75 de anișori, sta in Primărie, nu produce nimic doar flatulențe.
De multe ori sot cu sotie -famiglia, intr-o frumoasă poveste de trafic de influenta.
Armata de Cumularzi e de 3 sau 4 ori mai numeroasa decat Armata de specialii!
Si procentual:
10% din pensionari sunt special si cumularzi speciali.
prin grija conducerii de partid și de stat!
Acesta era subiect bun de dezbatere nicidecum ca da Ciolacu indexări de pensii.
Nu zic de latura imorală a avansarii de procente.
De toti papagalii.
Mai mult:
propuneți Stop indexare pensii la cumularzi!
Merci,