ESG

Cosmin PĂUNESCU, ASF: Finanțările verzi – obiectiv prioritar de dezvoltare a practicilor de supraveghere

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privește finanțările verzi drept un obiectiv prioritar de dezvoltare a practicilor de supraveghere, în perioada imediat următoare, a spus Cosmin PĂUNESCU, Șef Serviciu Supraveghere Prudențială, Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare ASF, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.

Finanțele verzi rescriu normele investițiilor, așa cum le cunoștem, a spus el, adăugând: “Am fost cu toții tentați să privim finanțele verzi strict din prin prisma componentelor ecologice, sociale… Numai că practica ne arată că finanțele verzi au și o parte consistentă de randament. Sunt date statistice care indică că acestea se corelează foarte bine cu politica existentă la nivelul european, cu Pactul verde, care se rostogolește mai departe prin legea climei, prin fondul de reziliență care îndreaptă 30% din bani către tranziția verde.

ASF este pe deplin conștientă de rolul sistemului financiar non-bancar de a direcționa sursele către partea de finanțe verzi, dar nu într-un mod care conduce la sancțiuni, ci într-un mod care ar trebui asumat voluntar de către participanții din piață, pentru că ar veni în întâmpinarea dorințelor investitorilor.”

El a precizat că, din păcate, în România, deocamdată nu avem un apetit atât de mare al investitorilor ca și în statele cu tradiție în domeniu, dar acesta este în creștere.

Cosmin PĂUNESCU a mai menționat că, la nivel internațional, conform datelor FMI, fondurile cu mandat ESG au fost singurele care au avut intrări pozitive de capital – 84 miliarde dolari, anul trecut: „Conform datelor ESMA, în 2021, fondurile ESG au avut randament mai mare decât fondurile non-ESG, ceea ce este interesant și de asemenea, au avut costuri mai mici, poate justificate de o politică de administrare mai puțin activă sau de strategii mai ușoare care, iată, că au dat rezultate. La nivelul României, deocamdată se formează publicul țintă și inițiativele vin din partea societăților de administrare a investițiilor”.

El a mai menționat că există interes atât pe sectorul pieței de capital, unde există mai multe dosare de autorizare depuse, cât și pe asigurări și pe partea de pensii private.

Articole recente

Compania aeriană rusă Aeroflot anulează zeci de zboruri după o pană informatică

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…

22 de minute ago

Ucraina a semnat un acord cu SOCAR pentru a importa gaze naturale prin ruta transbalcanică

Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…

30 de minute ago

Spre un Summit UE – China la aniversarea a 75 de ani de relații bilaterale (opinie Liviu Mureșan)

În urmă cu câteva zile s-a desfășurat la Beijing Summitul UE - China în cadrul…

31 de minute ago

ANAR: Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate pentru deblocarea drumurilor de acces, în urma precipitaţiilor abundente

Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces, după ce…

35 de minute ago

Două echipe de robotică de la Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina – premiate la „Chicago Robotics Invitational”

Cele două echipe de robotică de la Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina, premiați la o…

38 de minute ago

This website uses cookies.

Read More