Afaceri

Costurile falimentului Thomas Cook pentru sectorul turismului din Grecia estimate la 250-500 milioane euro

Pierderile economice pentru industria elenă a turismului, în urma colapsului touroperatorului britanic Thomas Cook, sunt estimate la 250 – 500 de milioane de euro, a estimat marţi Asociaţia Companiilor de Turism din Grecia (SETE), informează publicaţia Kathimerini.

SETE a propus măsuri de protejare a sectorului turismului din Grecia, inclusiv exceptarea de la plata TVA a facturilor necolectate de la Thomas Cook, exceptarea de plata taxei turistice a clienţilor companiei britanice şi reducerea TVA pentru pachetele turistice.

“Guvernul trebuie să realizeze amploarea problemei şi să ia imediat decizii de sprijinire, pentru a evita efectul de domino. Sectorul turismului din Grecia nu s-a confruntat până acum cu un astfel de faliment. Este un caz dificil, care implică costuri imense şi consecinţe care necesită cooperarea din toate părţile”, a declarat preşedintele SETE, Andreas Andreadis, potrivit Agerpres.

Acesta i-a îndemnat pe toţi cei care lucrează în industria elenă a turismului să-i trateze pe cei afectaţi de falimentul Thomas Cook cu “respect şi generozitate”.

Luni, oficialii de la Atena au confirmat că aproximativ 50.000 de turişti, în special britanici, au rămas blocaţi în Grecia, în principal pe insule: Zakynthos, Kos, Corfu, Skiathos şi Creta.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în “lichidare imediată”.

“Este un cutremur de magnitudinea 7 grade iar tsunami-ul abia urmează”, a declarat luni preşedintele agenţiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta iar numai în acest an touroperatorul britanic a adus 400.000 de turişti în Creta, dintre care 20.000 sunt în continuare pe insulă.

La rândul său, preşedintele Federaţiei hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus că falimentul Thomas Cook va da o lovitură serioasă hotelierilor, în condiţiile în care multe pachete de vacanţe nu au fost plătite în avans. “Situaţia este dificilă. Nu afectează numai turişti britanici dar şi de alte naţionalităţi”, a spus Grigoris Tassios.

Potrivit acestuia, multe hoteluri se aşteaptă să înregistreze pierderi de pe urma pachetelor de vacanţă din ultimele două luni, ceea ce înseamnă “multe milioane de euro”. “Până în data de 15 octombrie aveam un grad mare de ocupare, astfel că vom suferi pierderi şi de pe acest segment”, a apreciat Tassios.

Grecia este puternic dependentă de turism, sector care generează 23% din Produsul Intern Brut al Greciei. Anul trecut, Grecia a înregistrat un număr record de 33 milioane de turişti.

 

Articole recente

Topul celor mai bune orașe pentru Generația Z 

Bangkok, Thailanda, este orașul numărul 1 pentru Generația Z, în parte datorită scorurilor sale ridicate…

9 ore ago

Canada a eliminat multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA

Canada a eliminat vineri multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA, marcând un pas semnificativ…

9 ore ago

Cancelarul Merz, despre un acord de pace în Ucraina: Suntem la o distanţă de 10 kilometri şi am parcurs, poate, primii 200 de metri

Cancelarul german Friedrich Merz a descris eforturile de a ajunge la un acord de pace…

9 ore ago

Muncitorii străini au impulsionat economia zonei euro, afirmă Christine Lagarde

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat sâmbătă, la simpozionul anual al Rezervei Federale…

10 ore ago

În spatele importurilor masive de petrol rusesc ale Indiei: cel mai bogat om din Asia (Al Jazeera)

Importurile de țiței rusesc ale Reliance au crescut de la 3% înainte de războiul din…

10 ore ago

Un atac cu drone ucrainene provoacă un incendiu și reducerea capacității centralei nucleare rusești de la Kursk

Un atac cu drone ucrainene a provocat un incendiu de scurtă durată la centrala nucleară…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More