Categories: Asigurari

COTAR anunţă că a câştigat procesul împotriva societăţii Euroins

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat miercuri că a câştigat procesul cu Euroins, instanţa de judecată respingând ca nefondată acţiunea societăţii de asigurări faţă de organizaţie.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei remis Agerpres, “Euroins a încercat să intimideze COTAR, formulând o acţiune în instanţă faţă de Confederaţie”, deoarece aceasta a atras atenţia, public, în ultimii ani, atât Guvernului, cât şi Parlamentului cu privire la modul de soluţionare a dosarelor de daună. Astfel, “societatea de asigurări în cauză a implementat o serie de practici care contravin prevederilor legale aplicabile”.

“Amintim că în ţările civilizate, reputaţia şi încrederea reprezintă valori fundamentale care construiesc cartea de vizită a oricărei societăţi de asigurări. În România nu mai putem vorbi despre reputaţie şi încredere în această piaţă, motiv pentru care piaţa de asigurări rămâne blocată la 2,5% din PIB, cetăţenii români cumpărând, în majoritatea cazurilor doar produsele de asigurări obligatorii, sub sancţiunea aplicării amenzilor.(…) Toate disfuncţionalităţile firmei Euroins, prezentate de COTAR, au fost întotdeauna însoţite de documente justificative, motiv pentru care instanţa de judecată a respins ca nefondată acţiunea firmei Euroins. În orice altă ţară, această firmă de asigurări avea de mult timp licenţa RCA suspendată de autorităţile responsabile. În România, dreptatea umblă cu capul spart, iar instituţiile importante dovedesc faptul că sunt incapabile să protejeze cetăţenii”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Principalele disfuncţionalităţi ale firmei Euroins, prezentate de COTAR în memoriile transmise către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Parlamentul României, au vizat, printre altele, transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire, precum şi efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere.

Pe listă mai sunt trecute, printre altele, refuzul de a achita despăgubirile şi/sau diminuarea acestora, în mod nejustificat, pe baza unor criterii arbitrare şi stabilite în mod unilateral de către asigurător – şi nicidecum conform Legii RCA, dar şi încălcarea prevederilor legale, referitoare la constituirea rezervelor de daună.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

6 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

7 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago