- Proprietarii au investit 900.000 euro într-o pensiune și au în proiect retehnologizarea cramei, din fonduri europene, și un complex cu hotel și centru wellness și SPA, de 2 milioane de euro
Crama Jelna are singura vie din centrul- estul Europei certificată ca fiind o vie montană – 26 de hectare care produc aproximativ 80000 de sticle de vin pe an, spun cu mândrie reprezentanți cramei.
10 % din producție merge la export, piața principală fiind Belgia.
Frații Ovidiu și Daniel Moldovan din Bistrița-Năsăud au fondat în 2016 Crama Jelna, din podgoria Lechința. Prima gama Amprenta Transilvania, o gamă premium, a fost gata în 2017 și a fost pusă pe piață în februarie 2018. În iunie din același an, a fost lansată gama super-premium Dealu Negru, iar în noiembrie 2019 gama Iconic Navicella.
Pentru vița-de-vie s-au folosit fonduri europene pentru reconversie, în cramă fiind investite fonduri proprii. În total, suma se ridica la circa un milion euro, în aceasta fiind incluse echipamente și tehnologie de ultimă generație.
Vinurile cramei Jelna se vând în România, în special pe canalul HoReCa, în câteva sute de locații din aproape toată țara. Recent, au pariat și pe export, având contracte în Belgia, Canada, Danemarca și Anglia.
Darius Pripon, vinificator la Crama Jelna, ne-a declarat: “Suntem în piemontul Munților Călimani. Vița-de-vie este la 650 de metrii altitudine. Este singura vie din centrul- estul Europei certificată ca fiind o vie montană. Avem 26 de hectare și producem aproximativ 80.000 de sticle pe an, din care 10 % merg la export, piața principală fiind Belgia. Suntem o echipă mică, dar bine sudată și ne dorim să readucem această zonă la viață, capitalul fiind 100% românesc.”
Acesta a completat: “Calitatea aerului este senzațională aici. Dealul Negru, zona care vine după pensiune, este zona cu cea mai mare densitate de animale sălbatice din Europa. Este o zonă protejată. În 2019, într-o săptămână, trei familii de urși ne-a mâncat o tonă și jumătate de struguri.”
“Suntem o cramă tânără. Nu beneficiem de rețete vechi, păstrate din străbuni. Bineînțeles că încercăm să aducem ce este cel mai bun pentru vinul nostru. În fiecare an încercăm să ne îmbunătățim tehnica. Cele mai multe lucrări le facem manual. Zona se caracterizează prin precipitații multe și beneficiază de lumina de dimineață până seara.”, ne-a precizat Vlad Cobuz, inginer viticol la Crama Jelna.
Ovidiu și Daniel Moldovan au finalizat la jumătate anului 2020 o investiție de circa 900.000 euro într-o pensiune de 4 margarete, cu opt camere duble și un restaurant, care se afla în apropierea cramei și a viței de vie.
Frații Moldovan au un proiect de retehnologizare a cramei, din fonduri europene. Printre dotările pe care le doresc să le achizitioneze este și o linie performantă de îmbuteliere. Valoarea proiectului este estimată la 800.000 de euro, partea de tehnologie, la care se adaugă costurile construcției.
Crama existentă va fi înlocuită de una nouă, în cladirea careia își vor găsi locul și birourile alături de un magazin de prezentare. Noua cramă va fi una cochetă, cu inox de cea mai bună calitate, foarte performantă.
De asemenea, un proiect nou, în derulare, cu o investiție de 2 milioane euro, este un complex de 2000 mp, cu un hotel și centru wellness și SPA, capacitatea hotelului fiind de 16 camere și 4 apartamente. Zona de SPA se va întinde pe 600 mp și va conține tot ce este necesar pentru o relaxare totală, inclusiv o cameră cu sare.
Va exista și o sala de fitness, o sală de conferințe și o sală de evenimente, iar vara va fi deschisă evenimentelor în aer liber. În apropierea cramei exista deja un lac, care urmează și el să fie mărit și amenajat. Va exista încă o zonă de agrement, pentru pescuit sau pentru simpla relaxare.
Crama Jelna e operată de compania Drosera Comserv, care administrează și activitatea din construcții. Firma a avut o cifra de afaceri totala de 2,78 milioane euro în 2020, din care 450.000 euro doar din vânzarea de vinuri.
- DOC: Lechința
- Litri de vin îmbuteliați anual: 70,000 l
- Sticle vandute 100.000
- Proprietari: Ovidiu Moldovan, Daniel Moldovan
- Vinificator: Darius Pripon
- Echipa:
- Vlad Cobuz – Inginer Viticol
- Ciprian Macavei – Regional Sales Manager (Nordul tarii)
- Yadira Padron – Regional Sales Manager (Sudul tarii)
- Branduri de vin: Jelna, Dealu Negru, Navicella
- Soiuri de struguri: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir
- În mai 2020, Cramei Jelna i s-a acordat dreptul de utlizare a mentiunii facultative “produs montan” si inregistrarea strugurilor de Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc si Muscat Otonel in registrul national al produselor montane.
Calitatea vinurilor cu denumire de origine controlata “LECHINŢA” este asigurată în primul rând de clima şi solul regiunii. Condiţiile naturale întâlnite aici sunt dintre cele mai favorabile cultivarii viței-de-vie, întreaga zona fiind încadrată în categoria B.
***