Credere: Instanța de judecată reține că ANPC nu a finalizat acțiunile de control pe creditele în franci elvețieni

În cadrul unui dosar pierdut de către fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, instanța de judecată reține că instituția nu a finalizat acțiunile de control demarate la băncile care au acordat credite în franci elvețieni, chiar și în contextul în care unul dintre finanțatori a procedat la obstrucționarea actului de control, arată un comunicat al Asociației de consumatori Credere. Personalul autorității nu răspunde civil dacă, cu bună-credință, prezintă nereguli din interiorul instituției.

Credere arată: “Marius Dunca, fost președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pierde procesul prin care îi solicita Mihaelei Lazea (șef Servicii și Produse Financiare) 200.000 lei daune morale, aceasta prezentând opiniei publice, prin intermediul unui interviu acordat în anul 2019 știrilor ProTV neregulile care vizau controalele pe creditele în franci elvețieni demarate de către autoritate în anul 2015.

În baza materialului probator administrat, instanța de judecată reține că între Mihaela Lazea și conducerea autorității din anul 2015 „au existat divergențe majore cu privire la modalitatea de desfășurare a activității de control la operatorii financiar-bancari”, activitate de control care nu a fost finalizată, potrivit unei adrese prezentate instanței de către autoritate. Percepția angajatei, potrivit căreia „controalele la creditele în franci elvețieni au fost făcute de ochii lumii”, este confirmată de către instanța de judecată, aceasta arătând că „afirmațiile (…..) au avut o bază factuală solidă și suficientă”.

Aspectul esențial care rezultă din această hotărâre de referință este reprezentat de faptul că angajatul unei instituții publice nu răspunde din punct de vedere civil dacă prezintă opiniei publice chestiuni referitoare la activitatea instituției, cu condiția ca afirmațiile sale să fie realizate cu bună-credință și să prezinte o baza factuală suficientă, Legea 571/2004 a avertizorilor publici și jurisprudența CEDO asigurând acestor persoane o protecție sporită împotriva unor demersuri șicanatorii sau profund nedrepte. De altfel, în acest sens, instanța de judecată statuează următoarele: „afirmațiile pârâtei nu au fost făcute cu intenția de a leza reputația reclamantului, ci cu scopul de a își expune punctul de vedere cu privire la activitatea unei instituții publice de interes general, vizând de asemenea și teme de interes major pentru societate, cum ar fi cele privind activitatea de creditare în franci elvețieni (…). În cauza APADOR-CH Bucur și Toma contra României, CEDO a reținut că interesul general de a dezvălui anumite fapte care privesc activitatea unei instituții publice este mai important decât a păstra încrederea publicului în acea instituție”.

Credere a intervenit în acest dosar în sprijinul pârâtei Mihaela Lazea, argumentele și apărările asociației fiind însușite de către instanța de judecată. Scopul intervenției asociației în acest dosar a fost acela de a descuraja, pe viitor, eventuale demersuri șicanatorii îndreptate împotriva funcționarilor cu simțul datoriei din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. De asemenea, în calitate de asociație care reprezintă interesele consumatorilor de servicii financiar-bancare, ne-am propus și am reușit să aducem în fața opiniei publice rezultatul așa-ziselor controale pe activitatea de creditare în franci elvețieni. În acest context, până la soluționarea acestui dosar, subscrisa a făcut numeroase solicitări către ANPC pentru a pune la dispoziția publicului rezultatul controlului demarat în anul 2015, dar în mod constant instituția a refuzat să ofere un răspuns concret pe acest subiect, tocmai pentru că respectivele controale, nefinalizate, nu au avut niciun rezultat palpabil pentru consumatorii din România.”

Hotărârea pronunțată de către Judecătoria Sector 3 poate fi accesată aici.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

View Comments

Articole recente

A fost arestat omul de afaceri Jaroslav Haščáka, care deţine casele de pariuri Fortuna şi farmaciile Sensiblu

*Miliardarul ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care ar…

9 ore ago

Germania: Cel puţin două persoane ucise şi 15 rănite de o maşină care a intrat într-o zonă pietonală

Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 15 au fost rănite după ce…

12 ore ago

Cinci state membre,inclusiv România, au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de CE

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 8,5 miliarde de euro,…

14 ore ago

Moody’s: Majoritatea ratingurilor suverane se confrunte cu un “şoc negativ semnificativ” din cauza pandemiei

Moody's Investors Service se aşteaptă ca majoritatea ratingurilor suverane să se confrunte cu un "şoc…

14 ore ago

Coronavirus: O decizie privind vaccinul Pfizer/BioNTech, cel mai târziu la 29 decembrie (Agenţia Europeană a Medicamentelor)

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că va organiza cel mai târziu la…

14 ore ago

4.272 cazuri de coronavirus în 24 de ore, la 14.588 de teste

Până astăzi, 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane…

16 ore ago