Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzEconomia Chinei a încetinit în al doilea trimestru, chiar dacă a depășit previziunile pieței, demonstrând rezistență față de tarifele americane, deși analiștii avertizează asupra slăbiciunii subiacente și a riscurilor crescânde care vor intensifica presiunea asupra Beijingului pentru a lansa mai multe măsuri de stimulare, scrie Reuters.
A doua economie mondială a evitat până acum o încetinire bruscă, în parte datorită armistițiului comercial fragil dintre SUA și China și sprijinului politic, dar piețele se pregătesc pentru o a doua jumătate a anului mai slabă, pe fondul pierderii avântului exporturilor, al scăderii continue a prețurilor și al încrederii scăzute a consumatorilor.
Datele publicate marți au arătat că produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 5,2% în trimestrul aprilie-iunie față de anul precedent, încetinind de la 5,4% în primul trimestru, dar depășind ușor estimările analiștilor chestionați de Reuters, care se așteptau la o creștere de 5,1%.
„China a atins o creștere peste ținta oficială de 5% în trimestrul 2, parțial datorită concentrării anticipate a exporturilor”, a declarat Zhiwei Zhang, economist-șef la Pinpoint Asset Management.
„Creșterea peste țintă în trimestrul 1 și 2 oferă guvernului spațiu pentru a tolera o oarecare încetinire în a doua jumătate a anului.”
Pe bază trimestrială, PIB-ul a crescut cu 1,1% în perioada aprilie-iunie, au arătat datele Biroului Național de Statistică, comparativ cu o creștere prognozată de 0,9% și un câștig de 1,2% în trimestrul precedent.
Investitorii urmăresc cu atenție semnalele privind noi măsuri de stimulare care ar putea fi anunțate la reuniunea Politburo de la sfârșitul lunii iulie, care va contura probabil politica economică pentru restul anului.
Beijingul a majorat cheltuielile pentru infrastructură și subvențiile pentru consumatori, alături de o relaxare monetară constantă. În mai, banca centrală a redus ratele dobânzilor și a injectat lichidități ca parte a eforturilor mai ample de a proteja economia de tarifele comerciale impuse de președintele american Donald Trump.
În lunile următoare se așteaptă o relaxare monetară suplimentară, în timp ce unii analiști consideră că guvernul ar putea majora cheltuielile deficitului dacă creșterea economică încetinește brusc.
PERSPECTIVE SUMBRE
Cu toate acestea, observatorii și analiștii chinezi afirmă că stimulentele nu vor fi suficiente pentru a combate presiunile deflaționiste puternice, prețurile de producție înregistrând în iunie cea mai rapidă scădere din ultimii aproape doi ani.
Zichun Huang, economist pentru China la Capital Economics, a declarat că datele privind PIB-ul „probabil încă supraestimează puterea creșterii economice”.
„Și, având în vedere încetinirea exporturilor și diminuarea efectelor pozitive ale sprijinului fiscal, creșterea economică va continua probabil să încetinească în a doua jumătate a acestui an”.
Datele publicate luni au arătat că exporturile Chinei au înregistrat o ușoară redresare în iunie, în timp ce importurile au crescut, fabricile grăbindu-se să expedieze marfurile pentru a profita de fragilul armistițiu comercial dintre Beijing și Washington înainte de termenul limită din august.
China vizează o creștere anuală de aproximativ 5%.
Ultimul sondaj Reuters prognoza o încetinire a creșterii PIB-ului la 4,5% în al treilea trimestru și la 4,0% în al patrulea, subliniind dificultățile economice crescânde, în contextul în care războiul comercial global al președintelui american Donald Trump lasă Beijingul cu sarcina dificilă de a determina gospodăriile să cheltuiască mai mult într-o perioadă de incertitudine.
Conform sondajului, creșterea PIB-ului Chinei în 2025 se va reduce la 4,6% – sub obiectivul oficial – de la 5,0% în anul trecut, și va scădea și mai mult, până la 4,2% în 2026.
Datele privind activitatea economică din iunie, publicate marți, au prezentat o imagine mixtă: producția industrială a crescut cu 6,8% în iunie față de aceeași perioadă a anului trecut, accelerând față de ritmul de 5,8% din mai și depășind previziunile, dar creșterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit.
Investițiile în active fixe au crescut cu 2,8% în primele șase luni față de aceeași perioadă a anului trecut, încetinind față de 3,7% în ianuarie-mai și ratând previziunile analiștilor de 3,6%.
Recesiunea din sectorul imobiliar din China a continuat să afecteze creșterea economică globală, investițiile în acest sector scăzând cu 11,2% în primele șase luni ale anului, după o scădere de 10,7% în ianuarie-mai.
Prețurile locuințelor noi au înregistrat în iunie cea mai rapidă scădere lunară din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate marți, subliniind provocările cu care se confruntă factorii de decizie în ceea ce privește relansarea cererii în acest sector stagnant, chiar și după mai multe runde de măsuri de sprijin.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More