Update articol:

Cristian Diaconescu critică în termeni duri prestaţia lui Dan Barna: “Prostia nu este scuzabilă”

Foto Facebook

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a criticat în termeni duri, ieri, într-o emisiune la PMP TV, declarațiile fostului vicepremier, Dan Barna, nominalizat ca ministru de Externe, în Guvernul premierului desemnat, Dacian Cioloş. Acesta a spus că SUA și-au luat mâna de pe țările din Estul Europei, susținând ideea unei armate comune a UE.

În replică, Cristian Diaconescu a declarat: “Este un limbaj atipic. Dacă vrea să fie ministru de externe, trebuie să se supună unor rigori. Din acest punct de vedere tipul de adresare publică pe acest subiect este unul care nu seamănă deloc cu un reprezentant al Ministerului de Externe şi cu un reprezentant al unei diplomaţii a unui stat consolidat.

Preşedinţie: Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România

 

Ce-o fi transmis acasă Ambasada SUA, când mâine vine şeful Pentagonului în România? , s-a întrebat aseară Cristian Diaconescu, adăugând că aceste declaraţii au fost făcute de Dan Barna, fost vicepremier al unei ţări pro-americană şi pro-NATO.

Cristian Diaconescu a spus: “Prostia din acest punct de vedere nu este scuzabilă, nu este o imponderabilă din acest punct de vedere. Se va transmite că, în mod premeditat, fostul vicepremier al României, indiferent în ce context, indiferent cât s-a priceput sau nu să citească ce i s-a pus în faţă, a făcut o declaraţie din care rezultă că în România un fost şef adjunct de Guvern se gândeşte că America, de fapt, nu mai este interesată. Şi atunci se consideră un anume tip de premeditare? Da. Se consideră că, din punctul de vedere al României,  există este o relativizare a vizitei şefului Pentagonului? Da. Sigur că nu se poate discuta în absolut această chestiune.

În al doilea rând, tema este perfect falsă. Pot să vă spun că cea mai mare imvestiţie din bugetul american al apărării este orientată spre România, vorbim de o investiţie financiară la Câmpia Turzii. Avem un român ca secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru că, prin rolul lor determinant, americanii au generat această numire.

Avem un sistem defensiv la Marea Neagră, inclusiv flota aeriană foarte serioasă în Baza de la Kogălniceanu, datorită americanilor. Avem o poziţie în Alianţa Nord Atlantică şi vocea noastră este ascultată, mai ales datorită americanilor. (…) Atunci despre ce vorbeşte domnul Barna?

Cristian Diaconescu a susținut că declarațiile lui Barna pot provoca ”un fel de vibrație” și la nivelul țărilor din Estul Europei, mai ales că atât Polonia, cât și România, solicită crearea de baze militare permanente ale SUA, ca o garanție de securitate în zonă.

Cristian Diaconescu live

Președintele PMP Cristian Diaconescu alături de vicepreședintele Ioana Constantin răspund întrebărilor dumneavoastră.

Publicată de PMP TV pe Marţi, 19 octombrie 2021

Dan Barna, propus pe lista USR pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a afirmat marţi, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, că ţara noastră se bucură de o oportunitate de politică externă importantă pentru că Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din Estul Europei. „Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”.

Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar acest procent nu a mai fost prevăzut în document deoarece este de la sine înţeles.

“Alocarea de 2%, care deşi s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nici pomeneală că nu ne-o asumăm. Alocarea de 2% pentru bugetul Apărării şi creionarea unui buget cât mai rapid – imediat după votul de învestitură”, a afirmat Fălcoi, după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a fost întrebat de ce nu este prevăzut în programul de guvernare USR angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare.

“În opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles. Este lege în acest moment şi este o înţelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori. (…) Nu, nu a scăpat. În opinia noastră, chiar nu trebuia să scriem 2% în acel program de guvernare. Este de la sine înţeles că acel 2% există. Da, putem să discutăm în viitor poate şi de o creştere a acestui procent. Asta nu înseamnă că acum este momentul, dar într-un viitor”, a precizat Nicu Fălcoi.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025