Vezi zodiile predispuse la succes financiar, în opinia lui Neti Sandu
Să economisești înseamnă să nu consumi tot ce ai, să fii prevăzător, pentru că tentația să consumi tot este mare, a spus profesorul Cristian Păun, în cadrul show-ului ,,De toți banii”, din cadrul Programului FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor, lansat de Banca Transilvania.
Potrivit lui Cristian Păun, este foarte important să-ți construiești un comportament de economisire și să începi întotdeauna cu un plan: „Trebuie să avem un plan. Te gândești cât ai nevoie pentru planul acela, cât ai deja și cât mai ai nevoie, și ce poți face pentru a-ți atinge scopul. Începi să aloci niște resurse. Poate veniturile nu sunt substanțiale. Trebuie să îți creezi obiceiul de a nu da frâu liber tentației. E important să avem acest comportament de economisire. (…)
Vestea cea bună este că, atunci când economisești, în general, primești dobândă pentru ceea ce economisești, o recompensă, iar asta te bucură.
Atunci când economisești și te chinui să pui bani deoparte, poți să și câștigi ceva, iar câștigul compensează neplăcerea creată.
Dacă duci banii la bancă, primești dobândă. Poți să dublezi suma în 7 ani, cu o dobândă de 10%. Sigur că dobânda poate fi mai mare sau mai mică. Mesajul este că primești dobândă, dobânda multiplică suma pe care o pui deoparte și, atunci, cu atât mai mult, trebuie să ai un astfel de comportament (n.n. de economisire). Acasă nu ți se multiplică banii.”
Cristian Păun a explicat că, în general, inflația este inclusă în dobândă: “Pe anumite perioade, pot apărea creșteri mari de prețuri, pe termen scurt. Dar tu, în general, ții banii pe termen lung. Băncile sunt atente la aceste lucruri, ele vor să îi țină pe oameni în acest comportament al economisirii, care este corect.”
Nu ar trebui să ținem la saltea bani foarte mulți, este se părere Cristian Păun: “Să ținem în casă bani foarte puțini, pentru lucruri de urgență. Îmi dimensionez economisirile în funcție de nevoi și nu țin în casă foarte mulți bani”.
Potrivit lui Cristian Păun, în momentul în care tu îți dai seama că nu câștigi suficient poţi încerca să aduci niște resurse către tine: “Asta însemană să faci un curs, să înveți ceva diferit , astfel încât venitul tău să crească. Este o investiție foarte importantă. Până să investești în alții, trebuie să investeşti în tine”.
Astrologul Neti Sandu spune: “Mie îmi este frică să rămân fără bani. Întotdeauna îmi cumpăr lucrurile obligatorii, îmi fac şi un cadou şi după aceea am grijă să nu cheltuiesc toţi banii pentru că nu vreau să mă împrumut la nimeni, nu vreau să ajung într-o situaţie încât să trebuiască nu ştiu ce să fac. Vreau să mă împrumut la propriul buzunar”.
Potrivit lui Neti Sandu, zodiile predispuse la succes financiar sunt: Taurul, care este Casa banilor, are ca planetă guvernantă pe Venus care reprezintă banii, Fecioara, care este foarte econoamă şi Capricornul care munceste, este perseverent şi are grija zilei de mâine.
Zodiile care îşi asumă riscurile cel mai ușor: Tarulul știe valoarea banului; Gemenii știu să facă bani, dar nu sunt prevăzători, îi cheltuie ușor, sunt aventurieri; Racul este foarte conservatop când vine vorba de bani, face orice ca să nu cheltuiască bani; Leul e grandoman, leul reprezintă Casa Aurului, a monedelor de aur; Balanța luptă pentru echilibru, nu vrea să cheltuiască, dar cheltuiește; Scorpionul încearcă să fie conservator; Săgetătorul este cheltuitor pentru că îi place să fie mai extravagant, dar sunt unii săgetători şi strângători; Capricornul este conservator; Vărsătorul nu ține cont la bani. Cel mai nesăbuit este Berbecul.
Neti Sandu pune bani deoparte pentru lucruri neprevăzute, pentru sănătate, pentru lucruri care se deteriorează în casă cum ar fi maşina de spălat, un frigider, un televizor şi dacă vrea să plece în vacanţă.
Întrebat pentru ce pune bani deoparte, Alex Zlăvog, content creator pe Twich, Youtube, spune: „Pentru nimic specific şi în acelaşi timp pentru absolut tot. Eu nu am în cap un plan să păstrez bani şi să îi investesc. Cumva încerc să îmi asigur pe cât posibil o plasă de siguranţă cât mai de încrederte. E important că nu am cheltuieli de impuls”.
Oamenii trebuie să economisească pentru viitor, care cuprinde situații neprevăzute, pe care le poți anticipa printr-un cont de economii, conform BT: “Ce înseamnă situații neprevăzute? O problemă de sănătate (a ta sau a cuiva drag ție), o inundație, o defecțiune, ceva de reparat prin casă. Sau, ca să ne gândim și la cele bune: mutatul împreună, căsătoria, venirea pe lume a unui copil, o călătorie neplanificată, un cadou surpriză și tot așa.
Mai sunt și bunurile de folosință îndelungată care costă mai mulți bani și pe care nu ți le permiți dintr-un singur salariu/venit lunar. O mașină, un laptop, un anumit echipament etc. Pentru ele e nevoie să pui bani lună de lună.
Un alt aspect al situațiilor neprevăzute este pierderea locului de muncă și implicit a salariului/venitului lunar în timp ce tu ai cheltuieli care nu pot fi amânate: rată, întreținere, facturile de utilități etc.”
Când te gândești să economisești sau dacă o faci deja, ia în considerare următoarele trei aspecte, potrivit BT:
“#1: Siguranța
Banii economisiți trebuie să fie în siguranță astfel încât să nu riști să-i pierzi sau să uiți pe unde i-ai pus.(asta dacă economisești în bani cash, puși deoparte prin casă sau prin alte locuri). De asta ar fi cel mai bine să ai un cont de economii.
#2 Accesul facil și rapid
Când ai bani deoparte pentru situații neprevăzute, e bine să ai acces rapid și ușor la ei. Tot din acest motiv ar fi bine să ai un cont la care poți apela rapid și ușor, oricând ai nevoie.
#3 Efortul de a gestiona economiile
Gestionarea economiilor îți poate da bătăi de cap, mai ales atunci când sumele păstrate sunt mai mari (vrei să-ți cumperi o mașină, de exemplu) sau când vrei să păstrezi economiile în mai multe monede, nu doar în lei.
Este important să știi mereu cât ai economisit, cât mai ai de economisit și cum păstrezi banii cât mai în siguranță. “
Cât ar trebui să economisesc? Doar tu știi cel mai bine 😊
Fă un calcul: care este venitul meu și care sunt cheltuielile. Diferența se poate duce către economii. Ca exercițiu, gândește-te care ar fi suma necesară pentru a susține pentru o perioadă cheltuielile tale necesare sau de câți bani ai avea nevoie să cumperi ceva ce ai nevoie, dar nu ai suma integrală.
Și mai practic – dacă vrei să-ți cumperi un laptop care costă 5000 lei și ai un venit de 4000 lei/lună, va trebui să faci un buget cu toate cheltuielile, să le prioritizezi (la ce poți renunța, la ce nu). Apoi calculează câți bani poți pune deoparte pentru a lua laptopul și câte luni ar dura.
Banca Transilvania a lansat inițiativa de educație financiară FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor. Prin iniţiativa FIT, Banca Transilvania îşi doreşte să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară în rândul românilor, mai ales în rândul tinerilor, explicând termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor.
Tot în cadrul Programului FIT, Banca Transilvania a lansat show-ul „De Toți Banii”, o emisiune care aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje celebre din mediul online. Fiecare episod are în prim plan cate un subiect important din zona finantelor – economisire, credite, investiții etc.
În plus, Banca Transilvania a creat quiz-ul FIT, o serie de întrebări din sfera financiară, care să ne ajute să ne dăm seama ce știm, și mai ales ce nu știm despre bani. Format dintr-o serie de 10 intrebari, randomizate, quiz-ul FIT vizează toate temele importante: economisire, credite, investitii, asigurari, pensii etc.
Prin Programul FIT, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, îşi doreşte să impacteze cât mai mulţi oameni. Important este că FIT este un proiect recurent și continuu, oamenii având contact frecvent cu informațiile din program.