Macroeconomie

Cristian Popa, BNR: Economiile lumii cresc într-un ritm din ce în ce mai lent

Economiile lumii cresc într-un ritm din ce în ce mai lent, deplasându-se pe drumuri unde limita de viteză este prognozată să scadă până în jurul valorii de 3% pe an, medie globală. Dacă la începutul deceniului trecut previziunile FMI privind creșterea economică globală erau în jur de 4,5%, “noul normal” din epoca post-COVID-19 se traduce printr-un ritm de creștere mult mai modest, a scris Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație BNR, pe LinkedIn.
El a postat: “Ne confruntăm cu o serie de schimbări structurale care cresc nivelul de incertitudine privind evoluțiile economice: tensiunile geopolitice, protecționismul, restructurarea lanțurilor de aprovizionare, înverzirea, problemele demografice, deficitele fiscale, niveluri foarte ridicate de îndatorare a țărilor, taxele ridicate, ascensiunea populismului și impactul tehnologiilor emergente cu un potențial disruptiv, cum ar fi inteligența artificială. Acestea, și poate și altele, vor face deceniul ce vine să arate total diferit față de cel trecut.

Viitorul este unul incert și în privința evoluției inflației: chiar dacă procesul dezinflaționist continuă, este imperativ să rămânem prudenți și să menținem dobânzile la aceste niveluri o perioadă mai îndelungată până când vom fi convinși că lupta cu inflația a fost câștigată.”

Jerome Powell, președintele Fed, a declarat la Simpozionul Economic de la Jackson Hole că “ne ghidăm după stele sub un cer înnorat”.

Cristian Popa apreciaza: “Eu cred că steaua la care Powell s-a referit, cel mai probabil, se numește R-star și este cunoscută ca “rata naturală a dobânzii”, un fel de far călăuzitor în implementarea politicii monetare, întrucât aceasta reprezintă rata dobânzii la care economia funcționează bine și la care prețurile sunt stabile. Dacă băncile centrale majorează ratele dobânzilor peste rata naturală, creșterea economică este restrânsă, iar inflația tinde să scadă. Din păcate această rată este neobservabilă, poate fi doar estimată, nu cântărită cu exactitate.

Iar toate provocările sau schimbările structurale sunt “cerul înnorat” sub care vom continua să navigăm până când obiectivul politicii monetare va fi atins.”

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

8 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More