Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzEste important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp, pentru a nu risca o reaprindere a inflației, susţine Cristian Popa, Membru în Consiliul
de Administraţie al Băncii Naţionale a României.
Acesta spune: “Rata anuală a inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie, în linie cu prognoza BNR pentru sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2023. Avansul prețurilor de consum în termeni lunari a fost de 0,8%, un nivel destul de ridicat, iar principala preocupare o reprezintă categoria serviciilor, ce accelerează cu 12% față de luna septembrie a anului precedent. Deși în descreștere, inflația mărfurilor alimentare (+10,4%) se află în continuare peste rata inflației IPC, în timp ce dinamica prețurilor s-a temperat cel mai puternic în categoria mărfurilor nealimentare (+6,7%).
Inflația de bază a decelerat de asemenea, dar este încă la un nivel înalt: 11,4% în ultimele 12 luni. Însă principalul element cu care poți judeca inflația de bază (și serviciile) este piața muncii, iar piața muncii rămâne relativ tensionată: costurile salariale ce cresc cu 15% în medie pot fi absorbite pentru o perioadă de angajatori, însă nu pentru totdeauna, făcând dificilă ultima parte a luptei cu inflația.
Într-un context macroeconomic încă incert, National Bank of Romania a hotărât să mențină în octombrie rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Similar altor țări din regiune, economia României încetinește. În plus, ne confruntăm cu noi incertitudini și riscuri generate de măsurile fiscal-bugetare care vor fi aplicate la începutul anului viitor.
Într-un mediu marcat de o amplă incertitudine, cred că este esențial să nu ne grăbim, este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp (higher for longer), ca aproape peste tot în lume, pentru a nu risca o reaprindere a inflației. Trebuie să fim convinși că inflația se apropie de țintă înainte de a opera reduceri de dobânzi. Altfel, relaxarea prematură a politicii monetare ar putea fi periculoasă, după cum voi arăta într-o postare viitoare: cele mai multe episoade inflaționiste din lume au recidivat deoarece au existat reduceri premature ale dobânzilor”.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
ca sa faca bancile profit....