Dolarul taiwanez înregistrează creșteri record
Dolarul singaporez aproape de maximul ultimului deceniu, ringgit, yuan, baht și won în creștere
„Cererea asiatică pentru dolari este în scădere” – analist
Un val de vânzări de dolari în Asia este un semn de rău augur pentru moneda americană, în contextul în care puterea exportatoare mondială începe să pună sub semnul întrebării tendința de zeci de ani de a investi surplusurile comerciale în active americane, scrie Reuters.
Urmele creşterii record de vineri și luni ale dolarului taiwanez se răspândesc acum, determinând creșteri ale monedelor din Singapore, Coreea de Sud, Malaezia, China și Hong Kong.
Aceste mișcări sunt un semnal de alarmă pentru dolar, deoarece sugerează că banii se îndreaptă către Asia la scară largă și că un pilon cheie al sprijinului dolarului se clatină, potrivit Reuters.
În timp ce marți s-a înregistrat o oarecare stabilitate, după o creștere uimitoare de 10% în două zile a monedei taiwaneze, dolarul din Hong Kong a testat limita superioară a parității sale fixe, iar dolarul din Singapore a atins aproape cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.
„Personal, am o senzație de criză asiatică inversată”, a declarat Louis-Vincent Gave, partener fondator al Gavekal Research, într-un podcast, datorită vitezei mișcărilor valutare.
În 1997 și 1998, fuga de capital a scufundat monedele din Thailanda, Indonezia și Coreea de Sud și a determinat regiunea să acumuleze dolari în perioada care a urmat.
„De la criza asiatică, economiile asiatice nu numai că au fost masive, dar au avut tendința de a fi redirecționate către titluri de stat americane. Iar acum, dintr-o dată, această opțiune nu mai pare a fi o afacere sigură, așa cum a fost atât de mult timp”, a declarat Gave, de la Gavekal.
Traderii din Taiwan au raportat dificultăți în executarea tranzacțiilor, din cauza valului unilateral de vânzări de dolari, și au speculat că acesta a fost cel puțin aprobat tacit de banca centrală.
Dealerii au declarat că volumele au fost mari și pe alte piețe asiatice.
În esență, ruptura a fost declanșată de tarifele agresive impuse de președintele american Donald Trump, au afirmat analiștii, zdruncinând încrederea investitorilor în dolar și răsturnând fluxul de dolari din comerț către activele americane în două locuri.
În primul rând, exportatorii, în special cei din China, se pot aștepta la încasări mai mici, deoarece tarifele reduc accesul la clienții americani. În al doilea rând, teama de o recesiune în SUA aruncă o umbră asupra randamentelor activelor americane.
„Politicile lui Trump au slăbit încrederea pieței în performanța activelor în dolari americani”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis.
Unii speculează asupra a ceea ce piețele au numit «acordul Mar-a-Lago», a spus el, sau o înțelegere – numită după stațiunea luxoasă a lui Trump din Florida – pentru a slăbi dolarul.
Biroul de negocieri comerciale din Taiwan a negat că discuțiile privind tarifele din Washington de săptămâna trecută ar fi abordat tema schimbului valutar.
DISCUȚIILE DEVIN REALITATE
Cele mai mari rezerve de dolari din Asia se află în China, Taiwan, Coreea de Sud și Singapore, care împreună totalizează trilioane de dolari.
Numai în China, depozitele în valută străină la bănci – în mare parte dolari și deținute în principal de exportatori – se ridicau la 959,8 miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.
La acestea se adaugă investițiile finanțate în aceste monede, care au costuri de împrumut scăzute în comparație cu standardele globale, precum și investițiile în acțiuni și obligațiuni americane ale fondurilor de pensii și de asigurări, care au tendința de a menține la un nivel redus acoperirea împotriva riscului valutar, din cauza costurilor implicate.
Există semne că percepția asupra dolarului se schimbă din toate părțile. Goldman Sachs a declarat marți într-o notă că investitorii clienți au trecut recent de la poziții scurte pe yuan la poziții lungi, sau, cu alte cuvinte, vând în lipsă dolarul american, anticipând o depreciere în continuare.
Robin Xing, economistul șef al Morgan Stanley pentru China, a declarat că anunțul lui Trump din 2 aprilie privind „Ziua Eliberării” a fost semnalul de alarmă care i-a obligat pe investitori să acopere cel puțin riscurile, dacă nu vindeau activele americane.
„Pe termen mediu și lung, cred că oamenii încep să se gândească: cum să-și diversifice activele în viitor, în loc să rămână blocați în mentalitatea învechită a supremației dolarului”.
O tranzacție populară care implica cumpărarea de dolari americani ieftini pe piața forward a dolarului din Hong Kong, cunoscută pe piețe precum «cadoul care nu se oprește niciodată», a intrat și ea în revers, deoarece se baza pe menținerea dolarului din Hong Kong la un nivel stabil.
„Fondurile macro și actorii influenţi au sute de miliarde de dolari în tranzacții forward cu dolari din Hong Kong, iar acum se retrag”, a declarat Mukesh Dave, director de investiții la Aravali Asset Management, un fond global de arbitraj cu sediul în Singapore.
Banca centrală de facto din Hong Kong a declarat luni că a redus durata deținerilor sale de titluri de trezorerie americane și că diversifică expunerea valutară către active non-americane.
Creşterile de pe piețele obligațiunilor din Asia sugerează că exportatorii și banii investiți pe termen lung ar putea reveni și ei acasă.
„Discuțiile despre repatriere devin realitate”, a declarat Parisha Saimbi, strateg pentru rate și valută în Asia-Pacific la BNP Paribas din Singapore, în contextul în care investitorii și exportatorii fie își lichidează pozițiile, fie se grăbesc să se protejeze.
„Indiferent de forma pe care o va lua, acest lucru sugerează că sprijinul pentru dolar se schimbă și se reduce… Cred că acest lucru confirmă ideea că are loc o de-dolarizare.”
UBS estimează că, dacă companiile de asigurări din Taiwan ar crește ratele de protecţie la mediile din perioada 2017-2021, acest lucru ar putea însemna vânzări de dolari americani în valoare de aproximativ 70 de miliarde de dolari.
Desigur, banca centrală din Taiwan s-a angajat să stabilizeze moneda locală, iar chiar președintele insulei a luat măsura neobișnuită de a înregistra un mesaj video pentru a insista că rata de schimb nu face parte din negocierile comerciale cu SUA.
Cu toate acestea, piața pare să voteze cu portofelul.
„USD/TWD este un canar în mina de cărbune”, a declarat Brent Donnelly, trader veteran și președinte al firmei de analiză Spectra Markets.
„Cererea asiatică pentru dolari americani și dorința băncilor centrale asiatice de a susține dolarul american sunt în scădere.”