International

Criza din Ucraina: Şase nave de război ale Rusiei se îndreaptă spre Marea Neagră pentru exerciții

*  Rusia a anunțat luna trecută că marina sa va organiza exerciții care să implice toate flotele sale în cea mai recentă demonstrație de forță.

 

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că a trimis șase nave de război către Marea Neagră dinspre Marea Mediterană înaintea exercițiilor navale la scară largă. Armata a spus că aceste exerciţii au fost planificate dinainte, deși tensiunile asupra Ucrainei sunt la limită, iar mass-media occidentală notează că mișcările navelor de război sunt o „o dovadă de putere”.

„Cele șase nave sunt programate să treacă prin strâmtoarea Turciei către Marea Neagră marți și miercuri, au declarat surse turce”, scrie Al Jazeera. „Vasele includ Korolev, Minsk și Kaliningrad, care urmează să navigheze pe Bosfor marți, în timp ce Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak sunt de așteptat să treacă miercuri”.

Rusia a anunțat luna trecută că marina sa va organiza un set amplu de exerciții care să implice toate flotele sale în ianuarie și februarie, de la Pacific până la Atlantic, în cea mai recentă demonstrație de forță.

Rusia a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina. Kremlin neagă orice plan de invadare, dar caută garanții de securitate majore, inclusiv o promisiune de a nu se desfășura rachete în apropierea granițelor sale, o reducere a infrastructurii militare NATO și interzicerea vreodată a aderării Ucrainei la alianță.

Din punct de vedere legal, Turcia, membru NATO, ar putea închide tranzitul prin strâmtoare dacă Rusia ar lua măsuri militare împotriva Ucrainei.

„Turcia este autorizată să închidă strâmtorile tuturor navelor de război străine în timp de război sau când este amenințată de agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul navelor comerciale aparținând țărilor aflate în război cu Turcia”, a declarat Yoruk Isik, un analist geopolitic cu sediul la Istanbul, potrivit Al Jazeera .

Turcia, care împarte o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, a spus că orice conflict militar ar fi inacceptabil și a spus Moscovei că orice invazie ar fi neînțeleaptă. Cu toate acestea, președintele Recep Tayyip Erdogan s-a oferit să medieze disputa dintre Moscova și Kiev. Ankara are relații cordiale cu ambele țări, deși Erdogan spune că va face ceea ce este necesar ca membru NATO în cazul unei invazii ruse.

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

7 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

8 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

8 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

8 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

8 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

8 ore ago