Criza ruso-ucraineană: Japonia va livra gaz Europei

Japonia a anunţat miercuri că va livra Europei o parte din importurile sale de gaz natural lichefiat (GPL), pe fondul riscului de perturbare a aprovizionării cu gaz rusesc a regiunii în cazul escaladării tensiunilor legate de Ucraina, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Mai multe petroliere programate iniţial să transporte GPL în Japonia au pornit deja spre Europa şi sunt aşteptate să sosească luna aceasta, şi ar urma şi altele în martie, a declarat ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei (Meti), Koichi Hagiuda, în faţa presei la Tokyo.

Ministrul nu a precizat însă volumele care vor fi furnizate şi vândute în Europa la preţurile pieţei. În schimb, el a subliniat că importanţa acestor livrări este condiţionată de faptul ca Japoniei însăşi să-i fie furnizat mai întâi suficient GPL.

Arhipelagul nipon este unul dintre cei mai importanţi importatori mondiali de GPL, de care depinde foarte mult pentru a-şi asigura producţia de electricitate, a-i funcţiona fabricile şi a se încălzi iarna.

Dar s-ar putea ca Japonia să nu aibă prea mult gaz de trimis în Europa, având în vedere că şi ea se luptă în prezent să obţină aprovizionări suficiente, în timp ce frigul este deosebit de dur în ţară la începutul acestui an, notează AFP.

Hagiuda a menţionat situaţia energetică “dificilă” a Japoniei în acest moment, explicând în acelaşi timp că Tokyo a dorit să răspundă la apelurile ambasadorilor SUA şi Uniunii Europene în Japonia pentru a ajuta Europa să se aprovizioneze cu GPL.

O posibilă invazie rusă a Ucrainei alimentează temerile privind suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa în cazul măsurilor de represalii ale ţărilor occidentale împotriva Moscovei. Cu toate acestea, acest scenariu nu este considerat cel mai probabil de către analiştii din sectorul energetic, notează AFP.

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

25 de minute ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

35 de minute ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

3 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

3 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

8 ore ago