Macroeconomie

Csaba Balint, BNR: O corecție fiscală în așteptare este principala provocare economică, BNR – pauză pentru reducerea dobânzilor (Reuters)

Banca centrală a României a văzut o fereastră de oportunitate, odată cu scăderea inflației, pentru a reduce ratele dobânzilor de două ori și pentru a relaxa unele restricții, dar banca face acum o pauză, deoarece o corecție fiscală în așteptare este principala provocare economică, a declarat marți un membru al Consiliului BNR, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, BNR a menținut rata dobânzii de referință la 6,50% după două reduceri consecutive, afirmând că traiectoria descendentă a inflației ar fi mai neregulată.

Având în vedere cheltuielile ridicate înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din noiembrie și decembrie, analiștii au declarat că posibilitățile băncii de a reduce în continuare rata de referință au fost limitate de deficitele bugetare și de cont curent în creștere.

Deficitul bugetar tot mai mare al României a agravat inflația, care va rămâne probabil peste țintă până în 2027, a declarat S&P Global Ratings în cea mai recentă revizuire a ratingurilor. Banca se așteaptă ca inflația să revină la intervalul țintă de 1,5%-3,5% până la sfârșitul anului 2025.

În cadrul unui seminar financiar desfășurat marți, Csaba Balint, membru al Consiliului BNR, a declarat că ar fi important să se vadă ce presupune planul de ajustare a deficitului bugetar.

Întrebat despre perspectivele ratei dobânzii, el a declarat: „Cred că traiectoria generală este descendentă. Rectificarea bugetară ar însemna un impuls fiscal mai redus și o cerere aliniată la capacitatea de producție, prin urmare inflația ar trebui să scadă, ceea ce ne-ar permite să continuăm relaxarea politicii monetare.”

„Cu toate acestea, este foarte dificil să anticipăm un calendar sau dozajul”.

România nu a prezentat încă un buget pentru 2025, guvernul de coaliție gândindu-se la un termen de șapte ani pentru a aduce deficitul țării sub plafonul de 3% al blocului comunitar.

În septembrie, guvernul de coaliție și-a majorat ținta de deficit fiscal consolidat pentru 2024 la 6,94%, însă organismul independent de supraveghere fiscală al țării a declarat că deficitul va crește probabil la aproximativ 8%.

Analiștii și agențiile de rating se așteaptă la creșteri ale impozitelor începând cu 2025.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

34 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More