Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreședintele Ucrainei spera să părăsească vineri Casa Albă după discuții pozitive cu Donald Trump, finalizate cu semnarea unui acord privind mineralele care ofereau SUA un interes real în viitorul țării sale, dacă nu chiar o garanție de securitate, scrie BBC.
În schimb, Volodymyr Zelenski s-a confruntat cu o mustrare extraordinară în fața presei mondiale, după ce președintele Trump și vicepreședintele său JD Vance i-au cerut să arate mai multă recunoștință pentru anii de sprijin din partea SUA.
Președintele ucrainean a ripostat la sugestiile partenerilor săi mai puternici, care i-au sugerat că ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Vladimir Putin. Aceștia au răspuns că el a fost „lipsit de respect”.
Zelenski a fost în cele din urmă rugat să părăsească Casa Albă mai devreme, înainte ca el și Trump să poată urca pe scenă pentru o conferință de presă programată.
Iar acordul privind mineralele, care a fost urmărit și lăudat de ambele părți în această săptămână, a rămas nesemnat. „Reveniți când sunteți pregătiți pentru pace”, a scris Trump pe rețelele de socializare cu puțin timp înainte ca mașina lui Zelenski să plece.
Întâlnirea a avut mai multe puncte fierbinți majore. Iată patru dintre cele mai aprinse – și politica și sentimentele care se află în spatele lor, scrie BBC.
1) Discuţii aprinse între Zelenski și Vance
Deși a existat o jumătate de oră de discuții cordiale și formalități la început, tensiunile au început să fiarbă în Biroul Oval când Vance a spus: „Calea spre pace și calea spre prosperitate este poate angajarea în diplomație”.
„Asta este ceea ce face președintele Trump”, a spus el.
Zelenski a intervenit, făcând referire la agresiunea Rusiei în anii dinaintea invaziei sale la scară largă de acum trei ani, inclusiv o încetare a focului eșuată în 2019.
„Nimeni nu l-a oprit”, a spus el despre președintele rus Vladimir Putin.
„Despre ce fel de diplomație, JD, vorbești? Ce vrei să spui?”, a spus el.
„În 2014, nu l-a oprit nimeni. Pur și simplu a ocupat și a luat, a ucis oameni (…). În perioada 2014-2022 situația a fost la fel. Oamenii mor pe linia de contact. Nu l-a oprit nimeni (…). În 2019 am semnat cu el acordul, l-am semnat cu el, Macron, Merkel (…), de încetare a focului (…). După aceea a încălcat acordul de încetare a focului, ne-a omorât oamenii și nu a făcut schimb de prizonieri. Am semnat acordul pentru schimbul de prizonieri, dar nu a făcut-o. Despre ce fel de diplomație vorbești, JD? La ce te referi?”, a spus Zelenski.
Schimbul de replici a devenit apoi vizibil tensionat, Vance răspunzând: „genul care va pune capăt distrugerii țării tale”.
Vicepreședintele l-a acuzat apoi pe Zelenski de lipsă de respect și de „susţinerea” situației în fața presei americane.
Apărarea de către Vance a abordării lui Trump de a pune capăt războiului – prin deschiderea comunicării cu Putin și presarea pentru o încetare rapidă a focului – a fost cea care a escaladat pentru prima dată tensiunile cu liderul ucrainean.
2) „Nu ne spune tu ce vom simți”
După ce Vance l-a provocat pe președintele ucrainean cu privire la problemele pe care le-a avut cu armata și recrutarea, Zelenski a răspuns: „În timpul războiului, toată lumea are probleme, chiar și voi. Dar aveți un ocean frumos și nu îl simțiți [acum], dar îl veți simți în viitor”.
Acest comentariu l-a înfuriat pe Trump și l-a atras în conflictul care, până în acel moment, fusese limitat la Zelenski și vicepreședinte.
Liderul ucrainean a sugerat că Trump nu a reușit să înțeleagă pericolul moral pe care îl presupune abordarea agresorului războiului.
BBC scrie că mesajul lui Zelenski a atins esența a ceea ce criticii consideră a fi greșeala fundamentală de calcul a lui Trump în relația cu Rusia. Punând capăt izolării Moscovei și căutând o încetare rapidă a focului, el riscă să îl încurajeze pe Putin, să slăbească Europa și să lase Ucraina în pericol de a fi devorată.
Trump tinde să caracterizeze războiul ca un fel de conflict între două tabere care ar trebui să își asume ambele partea lor de povară sau de vină pentru lupte și cauzele acestora.
Dar Zelenski a încercat să avertizeze asupra consecințelor catastrofale ale acestei gândiri.
Aceasta a declanșat cea mai mare reacție a lui Trump: “Nu ne spune tu cum o să ne simțim. Încercăm să rezolvăm o problemă, nu ne spune ce o să simțim, pentru că nu ești în poziția de a dicta (…) ce o să simțim noi. O să ne simțim foarte bine (…), suntem foarte puternici. Acum nu ești într-o poziție prea bună. Te-ai lăsat să fii într-o poziție foarte proastă (…). Nu ești într-o poziție bună, nu ai cărțile acum (…). Pariezi cu viețile a milioane de oameni, te joci cu Al Treilea Război Mondial”.
Acest schimb de replici îi poate aduce lui Zelenski aplauze din partea celor care doreau să îl vadă înfruntându-l pe Trump; dar acest moment ar putea decide, de asemenea, o eră de război și pace în Europa, scrie BBC.
3) „Nu ați fost singuri”: Trump ripostează
La un moment dat, mai târziu în conversație, Zelenski a spus: „Domnule președinte, noi stăm în țara noastră, am rămas puternici de la începutul războiului, când am fost singuri”.
Acest lucru l-a înfuriat pe Trump, care a încadrat în mod repetat războiul ca o pierdere pentru contribuabilii americani.
„Nu ați fost singuri”, a spus el. „Nu ați fost singuri. V-am dat – prin acest președinte prost – 350 de miliarde de dolari”, a spus Trump, făcând referire la Biden.
“V-am dat echipamente militare și oamenii tăi sunt curajoși, dar au trebuit să folosească echipamentul nostru militar. Dacă nu aveai echipamentul nostru militar, acest război s-ar fi încheiat în două săptămâni”.
Vance a întrebat apoi dacă Zelenski a mulțumit SUA în timpul întâlnirii și l-a acuzat că a făcut campanie „pentru opoziție” – democrații – în timpul alegerilor din SUA de anul trecut.
Comentariul a fost o referire la o vizită pe care Zelenski a făcut-o la o fabrică de muniții din Scranton, Pennsylvania – orașul natal al lui Joe Biden – cu doar câteva săptămâni înainte ca americanii să meargă la urne în alegerile din noiembrie.
Republicanii au fost indignați de această vizită, acuzându-l pe Zelenski că a transformat turneul într-un eveniment de campanie partizană în favoarea lui Kamala Harris într-un stat aflat în plină luptă.
BBC scrie că, în acel moment, toată diviziunea amară a politicii interne polarizate a Americii s-a revărsat în cameră, într-un moment critic pentru viitorul securității globale.
„Ai spus mulțumesc măcar o dată? În toată întâlnirea asta ai spus mulțumesc? Ai fost în Pennsylvania și ai făcut campanie pentru opoziție în octombrie. Oferă niște cuvinte de apreciere pentru Statele Unite ale Americii și pentru președintele care încearcă să îți salveze țara”, i-a spus JD Vance lui Volodimir Zelenski.
„Te rog, crezi că dacă vorbești foarte tare despre război…”, a încercat să îi răspundă Zelenski.
Președintele ucrainean a fost întrerupt de omologul său american, care a apărat tonul lui JD Vance și i-a atras atenția lui Zelenski.
„Nu vorbește tare, nu vorbește tare. Țara ta este într-o mare problemă. Așteaptă un minut, ai vorbit destul. Țara ta este într-o mare problemă. Nu câștigi, nu câștigi asta. Ai o nenorocită de șansă de a ieși OK datorită nouă”, i-a spus Trump lui Zelenski.
4) Zelensky dă înapoi – cu ce preț?
„Va fi foarte greu să faci afaceri în acest fel”, a spus Trump. „Va fi o afacere greu de făcut pentru că atitudinile trebuie să se schimbe”.
Președintele și vicepreședintele l-au mustrat pe Zelenski, părând cel mai supărați de ceea ce au perceput ca fiind „atitudinea” acestuia.
„Spune doar mulțumesc”, a cerut Vance la un moment dat.
Răspunsurile lui Zelenski au părut determinate de natura existențială a acestui moment, scrie BBC.
El și-a petrecut trei ani apărându-și țara de invazie, încercând în același timp să mențină unită o societate și conducerea sa politică pe care Putin a încercat să le despartă.
Dar în afara cadrului principal al camerei de filmat se afla o altă priveliște în cameră. Ambasadoarea lui Zelenski la Washington, Oksana Markarova, care a fost văzută cu capul în mâini în timp ce discuțiile se intensificau.
Este o imagine care rezumă poziția diplomatică pentru Zelenski și relația sa cu – cel puțin până acum – sponsorul său superputere în încercarea de a respinge Rusia.
Înfruntarea cu Trump, așa cum a făcut-o vineri, ar putea însemna, în cele din urmă, pierderea în fața lui Putin.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More