Update articol:
Advertorial

Cum functioneaza instrumentul de contragarantare

Contragarantarea reprezintă angajamentul expres, irevocabil și necondiționat prin care FRC preia o parte din riscul de credit asumat de fondurile de garantare la acordarea de garanții în favoarea IMM-urilor, având ca principal efect reducerea costului total al finanțării pentru IMM..

Contragaranția este un instrument financiar modern, consacrat la nivel european.

  • IMM-urile pot solicita direct, fără birocrație, scrisoarea de contragarantare a garanțiilor obținute pentru împrumuturile necesare, prin completarea unui singur formular disponibil online, în momentul constituirii documentației pentru acordarea creditului de către o instituție finaciar-bancară.
  • Procedura nu necesită deplasarea la sediul FRC.

Cum functioneaza instrumentul de contragarantare:

– IMM-urile au nevoie de finanțare ca sa își desfașoare activitatea și să se dezvolte.

– Finanțaările clasice care se pot obține de la instituțiile de credit necesită constituirea de garanții/colateral din partea beneficiarilor.

– Pentru a operationaliza politicile publice de sprijinire a sectorului antreprenorial/ IMM-urilor, statul a creat instituții specializate pe segmentul de garantare-contragarantare care acordă, sub forma de scrisori, garanțiile necesare pentru obținerea împrumuturilor.

  • FRC contragarantează până la 80% garanțiile aferente creditelor, garanțiilor bancare și a altor instrumente destinate finanțării investitiilor, finanțării ciclului de exploatare, cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene, finanțării proiectelor inovative, de cercetare-dezvoltare, pentru mediu și ale tinerilor antreprenori acordate de instituțiile de credit.
  • Statul român susține accesul la finanțare al IMM-urilor prin intermediul produselor de contragarantare oferite de FRC, fără transfer efectiv de fonduri de la bugetul public.

– In plus, prin mecanimsul de garantare-contragarantare, este posibilă  reducerea costului total cu finanțarea. Astfel, suma totală pe care un beneficiar IMM o plătește la acordarea unui credit este diminuată datorită ajutorului de minimis obținut sub forma scrisorii de contragarantare.

– Contragaranția reprezintă sprijinul acordat IMM-urilor de către FRC – ca instituție financiară specializată a statului român – care preia cea mai mare parte a riscului asumat de fondul de garantare în relația sa cu instituția de credit/bancă.

– Ajutorul de minimis se exprimă ca echivalent subvenție brută al contragaranției.

– Daca se produce riscul și un IMM nu returnează împrumutul obținut, obligațiile acestuia față de instituția de credit se transferă garantorilor, proporțional cu contribuția acestora la susținerea finanțării.

– Un IMM poate beneficia de ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro, cumulat, în decursul a trei ani fiscali consecutivi, conform reglementărilor europene.

– Avantajele contragaranției pe tot lantul de la beneficiar la institutiile financiar bancare:

  • susține calitatea portofoliilor de credite ale sistemului bancar și ale garantorilor
  • permite reducerea costurilor cu finanțarea pentru antreprenori
  • sprijină mediul de afaceri prin utilizarea facilităților acquis-ului comunitar în domeniul ajutorului de stat.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025