Cum încep investițiile la bursă – care sunt documentele necesare deschiderii unui cont de tranzacționare

Primul pas spre investițiile la bursă îl reprezintă deschiderea unui cont de tranzacționare, la un broker autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Financial Intelligence a consultat câțiva brokeri locali, pentru a vedea care sunt documentele necesare și comisioanele aferente, atunci când ați decis să faceți pasul către bursă.

Investițiile la bursă reprezintă o modalitate de plasament a economiilor potrivită pentru investitori cu o toleranță mai mare la risc, comparativ cu instrumentele cu venit fix sau fondurile de investiții.

Răspunsurile au fost acordate de Daniela Secară, CEO BT Capital Partners, Monica Ivan, CEO BRK Financial Group, Antonio Oroian, Broker Goldring, Mihai NICHIȘOIU, Business Strategist TradeVille, Lucian Isac, CEO Estinvest, Alin Brendea, director general adjunct Prime Transaction.

***

Care sunt primii pași pentru investițiile la bursă? Care sunt documentele necesare? Se depun online?

Daniela Secară, BT Capital Partners: După luarea deciziei de a deschide un cont de tranzacționare, clientul ar trebui să consulte site-ul BT Capital Partners pentru a vedea care dintre serviciile oferite de către noi i se potrivesc, în ce orașe avem agenții în cazul în care dorește să aibă un cont asistat de unul din brokerii noștri sau ce presupune deschiderea unui cont online.

Deschiderea de cont se poate face atât fizic, într-una dintre cele 8 agenții din rețeaua noastră teritorială, cât și online, prin depunerea unei cereri pe site-ul nostru (aici). Mai întâi vom avea nevoie de actul de identitate și dovada contului bancar, iar ulterior se vor completa contractul și anexele acestuia online.

Deschiderea unul cont în agenție se face pe loc, iar cea online depinde de disponibilitatea fiecărui client în ceea ce privește completarea documentelor, colegii noștri fiind pregătiți să le ofere suportul oricând e necesar.

Monica Ivan, BRK Financial Group: În prezent, procesul de deschidere a unui cont de tranzacționare se realizează prin interacțiunea cu un broker sau prin intermediul contractelor la distanță. Suntem la finalul proiectului pentru deschiderea de conturi online, accesând site-ul societății www.brk.ro, completând un număr minim de informații și încărcând direct în site anumite documente (copie CI, extras de cont bancar). Deschiderea unui cont de tranzacționare va fi un proces extrem de simplu și intuitiv. Totul se va realiza direct în site. Pentru deschiderea unui cont de tranzacționare sunt necesare următoarele documente: copie CI, extras de cont bancar.

În abordarea actuală, prin prezența fizică la sediu, deschiderea de cont durează aproximativ 30 de minute. În cazul deschiderii de cont online tot procesul de completare a datelor de către investitori nu o să dureze mai mult de 10 minute, întrucât vrem să venim în sprijinul acestora, să ne adaptăm la nevoile clienților și la noile tehnologii în continuă modificare.

Antonio Oroian, Goldring: Tehnic, trebuie doar să te asiguri că ai conexiune la internet și că dispozitivul cu care te conectezi este dotat cu cameră foto, apoi accesezi linkul https://www.goldring.ro/signup/.

Suntem mândri să fim prima firmă de brokeraj care a implementat deschiderea 100% a unui cont de tranzacționare, motiv pentru care, în 2020, Goldring a și fost premiată de către Bursa de Valori București pentru inovație.

Ne-am concentrat și pe facilitarea tranzacțiilor odată ce contul de tranzacționare este deschis, motiv pentru care oferim clienților Goldring platforme web și mobile atât pentru Bursa de Valori București, cât și pe Piețele Internaționale. În platforma pentru piețele internaționale, clienții au acces la analize fundamentale detaliate și opinia analiștilor despre principalele companii listate.

Pentru deschiderea contului de tranzacționare, în procesul de înrolare online trebuie încărcate o poză a actului de indentitate, un extras de cont pentru contul care va fi folosit în relația cu Goldring și o factură de utilități ca dovadă a adresei de domiciliu. Totul, 100% online.

Semnarea online a documentelor durează câteva minute, atât pentru deschiderea unui cont de tranzacționare pentru Bursa de Valori București, cât și pentru acces pe cele 23 de piețe internăționale. Validarea contului de tranzacționare pe piața internă nu durează mai mult de o zi din momentul finalizării procesului de înrolare, în timp ce, pentru piețele internaționale, procesul de validare a contului poate fi mai lung. Odată contul validat, tranzacționarea poate începe după alimentarea contului de către client.

Mihai Nichișoiu, TradeVille: Pentru deschiderea unui cont de tranzacționare la TradeVille este nevoie de un număr minim de documente care atestă datele personale și de numai câteva minute pentru completarea secvențelor de deschidere online. Fiecare secvență a deschiderii de cont este descrisă în mod intuitiv, iar TradeVille poate oferi asistență promptă de la primul la ultimul pas.

Pentru deschiderea contului va fi nevoie de: (1) actul de identitate, (2) un extras de cont bancar care conține datele personale, și (3) un selfie cu actul de identitate. La TradeVille, deschiderea contului de tranzacționare se poate face 100% online, fără hărtii tipărite sau trimiterea documentelor prin serviciile poștale.

La TradeVille, completarea formularului online asociat deschiderii contului durează doar câteva minute. În condiții normale, confirmarea deschiderii contului se primește cel mai târziu în următoarea zi lucrătoare.

Lucian Isac, Estinvest: În ultimul an, fie dintr-o mai bună conștientizare a nevoii de economisire și investire, fie datorită creșterii substanțiale a sumelor economisite dar și timpului alocat informării, numărul persoanelor care au decis să-și deschidă un cont și să-și alcătuiască un portofoliu de instrumente financiare a crescut semnificativ.

Deși există în continuare clienți care preferă să discute direct cu brokerul atunci când își deschid contul de tranzacționare sau când fac operațiunile de cumpărare ori vânzare, contextul din ultimele luni a făcut ca cea mai mare parte a noilor investitori să opteze pentru conturile online.

ESTINVEST oferă posibilitatea deschiderii unui cont online, atât în varianta pe care am putea să o numim “clasică”, prin completarea pe site-ul nostru a unei cereri în format electronic și semnarea formularelor contractuale, dar și parcurgând online toate etapele, fără documente semnate.

Am conceput pentru investitori câțiva pași simpli pe care îi pot parcurge exclusiv (100%) online, fiind ghidați după fiecare etapă pentru crearea unui cont la bursă, fără să fie necesară nici semnătura lor electronică, nici olografă. Tehnologia ne permite să putem face asta într-un mod cât mai facil pentru client, prin mijloacele de comunicare la distanță.

Cei care optează pentru această varianta trebuie să ne ofere câteva informații prin completarea unui formular electronic pe site-ul nostru și să încarce un scan al documentului de identitate, un extras de cont bancar și o factură de utilități. Viitorul client este contactat apoi telefonic de un broker și se stabilește ora la care pot avea o întrevedere video ce durează câteva minute, pentru validarea identității investitorului. După sesiunea video, clientul este informat că i s-a activat contul de tranzacționare și primește datele de conectare.

Alin Brendea, Prime Transaction: Deschiderea unui cont de investiții ar trebuie făcută atunci când clientul cunoaște suficiente informații pentru a face acest lucru, situându-se într-o zonă de confort. Pentru a atinge acest deziderat, viitorul investitor trebuie, mai întâi, să găsească răspunsuri satisafacătoare la întrebările pe care oricine este firesc să le aibă în legătură cu activitatea de investiții bursiere.

În această categorie intră mai multe variabile primare care definesc ce tip de investitor vei fi și cu ce tip de cont de investiții vei desfășura. De exemplu, profilul de risc, nivelul de educație economică și financiară, gradul de familiaritate cu specificitățile pieței bursiere, cu modul de tranzacționare pe o platformă online, dacă doresc să iau singur decizia de investiții sau mai bine o deleg către un broker, modul în care primesc raportări ale situației mele financiare, costurile pe care sunt obligat să le suport, instrumentele care le primesc pentru a lua decizia de investiție, nivelul și tipul de suport tehnic, așteptările și obiectivele investiționale, experiența celor cu care vorbesc și multe altele sunt variabile pe care le-am regăsit în interogările viitorilor noștri clienți.

Este extrem de important ca investitorul să dețină răspunsuri la aceste întrebări și, mai ales, să fie sigur că aceste răspunsuri au fost înțelese, iar informațiile colectate sunt clare, inechivoce.

La Prime Transaction, am dezvoltat posibilitatea deschiderii unui cont de investiții online. Procesul durează până în 15 minute și facilitează accesul unui investitor pe piață, fără să fie necesară prezența fizică la sediul intermediarului (prezența mai greu de gestionat în condițiile crizei sanitare pe care o traversăm). Evident am păstrat și posibilitatea deschiderii contului în varianta clasică. Pentru persoanele fizice, deschiderea unui cont necesită un act de identitate, un extras de cont bancar și pentru deschiderea online, în plus, o factură de utilități.

Pentru clienții noi veniți pe piața bursieră, Prime Transaction oferă și posibilitatea de a alege deschiderea unui cont discreționar https://www.primet.ro/ce-oferim-flexible, cont în care brokerul administreză activele clientului. Pentru cei care iau singuri decizii de investiții, încercăm să îi ajutăm oferindu-le diverse informații care ii vor ghida să fundamenteze strategii de invesții și să selecteze emitenții care vor fi prezentii în proprile portofolii. Aceste date și instrumente sunt grupate în platforma de analiză Prime Analyzer, la care clienții Prime Transaction au acces. Încercăm să realizăm și diverse materiale de analiză care să surprindă dinamica și trendurile pieței. Le scriem într-un limbaj simplu și intuitiv, încercând să evităm tentația de a tehniciza informația sau de a perora inutil.

*Care sunt comisioanele pentru investițiile la bursă?

Daniela Secară, BT Capital Partners: Comisioanele noastre variază în funcție de tipul de cont dorit și de rulajul efectuat în ultimele trei luni de tranzacționare (modificare ulterioară). În momentul de față, avem 3 tipuri de conturi: online (clientul tranzacționează prin intermediul platformei BT-Trade), asistat (are la dispoziție un broker cu care poate lua legătura telefonic sau prin e-mail pentru plasarea ordinelor) sau administrat în mod discreționar. În cele mai multe cazuri, comisioanele sunt cuprinse între 0,4% și 0,8% și pot fi negociate în funcție de nevoile și obiectivele fiecărui client.

Antonio Oroian, Goldring: Pentru că vrem să încurajăm deschidera de conturi online, oferim comisioane atractive pentru cei ce aleg să facă acest pas. Comisionul pentru tranzacțiile pe piața internă este de 0,42%+1 leu pe ordin, pentru primul an de tranzacționare. Pe piețele externe, comisioanele sunt competitive, dar diferă de la o țară la altă. Ca exemplu, pentru SUA comisionul este de 0.01USD/acțiune, în timp ce pentru cea mai mare parte a țărilor din UE se aplică un comision procentual de 0,15%.  Lista detaliată a comisioanelor și celorlalte taxe poate fi consultată accesând linkul https://www.goldring.ro/comisioane/.

Pentru achzitia de Titluri de stat în cadrul ofertelor emise de Ministerul de Finanțe, comisionul de achiziție este zero, iar pentru vânzare 0,1%.

Astăzi ne confruntăm cu emergența agresivă a unor companii care promovează un comision zero în dorința de a atarge investitori. Trebuie să păstrăm în minte, totuși, că cel mai probabil și în cazul acesta se aplică regula binecunoscută “dacă primești ceva gratis, produsul ești tu”. Tradus în contextul de față, clientul ajunge să plătească un alt preț/acțiunea achiziționată față de prețul real din piață, ceea ce implică un comision mai mare decât cel afișat de brokerii autorizați. Am încercat să explicăm aceste riscuri în cadrul unui articol https://www.goldring.ro/comisionul-0-între-mit-și-realitate/

Mihai Nichișoiu, TradeVille: Pentru investiții la BVB, comisioanele sunt cuprinse între 0,25% și 0,65%, cu un minim de 1,9 RON per ordin executat integral/parțial, și sunt calculate pe baza rulajului mediu sau a valorii portofoliului, după cum este cel mai avantajos pentru client. Pentru obligațiuni, comisionul este de 0,2%, iar pentru titluri de stat este de 0,1%.

Există, de asemenea, un comision preferențial de 0,25% la tranzacționarea ETF BET TradeVille, primul și singurul ETF listat la Bursa de Valori București. În cazul participării la plasamentele private de acțiuni și obligațiuni corporative intermediate de TradeVille, nu se percepe comision de subscriere.

Pentru investiții pe marile burse internaționale, comisionul este de 0,5% (minim 7 EUR) per tranzacție (vânzare sau cumpărare). Excepție fac piețele din Irlanda, Portugalia, Polonia și Suedia (10 EUR per tranzacție), respectiv Austria și Canada (15 EUR).

Lucian Isac, Estinvest: Suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacționare este 2.000 lei. Taxa de deschidere cont online este de 20 Lei. Comisionul perceput la fiecare tranzacție online de societatea noastră se calculează în funcție de rulajul mediu lunar al tranzacțiilor din ultimele 3 luni (în prima lună, se calculează în funcție de suma depusă).

Pentru tranzacțiile intraday cu acțiuni listate pe piața principală REGS a BVB avem un comision promoțional de 0.1% până în luna august 2021. Tranzacțiile intraday sunt reprezentate de operațiuni cu sensuri diferite (cumpărare/ vânzare sau vânzare/ cumpărare) realizate de către un client pe același instrument financiar în piața principala REGS, în cadrul unei ședințe de tranzacționare, și care implică aceeași cantitate tranzacționată (se ia în considerare minimul dintre cantitatea cumpărată și cea vândută).

Pentru accesul la toate cele 3 platformele ESTINVEST, pe care clienții le pot accesa simultan, nu se percep nici abonamente lunare și nici taxe de menținere trimestriale.

Alin Brendea, Prime Transaction: Comisionele percepute clienților sunt afișate pe site-ul societii https://www.primet.ro/ce-oferim-tipuri-de-conturi. Nu vom oferi cele mai mici comisioane, așa cum nu vrem să depășim nici media celor practicate, în termeni reali, pe piață. Experiența clienților noștri, cu care avem colaborări de lungă durată, ne-a demonstrat că nu prețul plătit pentru serviciile prestate este definitoriu pentru a reuși un parteneriat de cursă lungă, ci mai degrabă soliditatea unui partener, la care poți apela oricând și în orice condiții, care să îți oferă răspunsuri și soluții optime la nevoile specifice ale fiecărui investitor.

Monica Ivan, BRK Financial Group: Comisioanele standard sunt de 0.6% negociabile în funcție de valoarea portofoliului și a tranzacțiilor realizate. Pentru piața internă (BVB), nu impunem o suma minimă necesară deschiderii unui cont de tranzacționare.

View Comments

Articole recente

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

26 de minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

27 de minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

28 de minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

44 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

46 de minute ago

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri…

55 de minute ago