Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMicrocipurile occidentale folosite pentru smartphone și laptopuri continuă să intre în Rusia și să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, citată de CNBC.
Datele comerciale analizate de CNBC arată că Moscova se aprovizionează cu un număr crescut de semiconductori și alte tehnologii occidentale avansate prin țări intermediare precum China. În 2022, Rusia a importat tehnologii de semiconductori în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creștere față de 1,8 miliarde de dolari în 2021.
Semiconductorii și microcipurile joacă un rol crucial în războiul modern, alimentând o gamă largă de echipamente, inclusiv drone, radiouri, rachete și vehicule blindate.
Institutul KSE – un centru de analiză de la Școala de Economie din Kiev – a analizat recent 58 de piese de echipamente militare rusești esențiale recuperate de pe câmpul de luptă al Ucrainei și a găsit peste 1.000 de componente străine, în principal tehnologii occidentale de semiconductori.
Multe dintre aceste componente sunt supuse controalelor la export. Dar, potrivit analiștilor citați de CNBC, rutele comerciale complicate prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și prin alte părți arată că produsele încă intră în Rusia, acestea adăugându-se la stocurile de dinainte de război ale țării.
„Rusia este încă capabilă să importe toate componentele esențiale necesare, produse în Occident, pentru armata sa”, a spus Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și unul dintre autorii raportului KSE Institute. „Evaziunea și evitarea sancțiunilor sunt surprinzător de neplăcute în acest moment”, a adăugat ea.
Nu toate tehnologiile avansate sunt supuse sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Multe sunt numite articole cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că au aplicații atât civile, cât și militare și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare a controalelor vizate la export. Un microcip poate avea aplicații atât la o mașină de spălat, cât și la o dronă, de exemplu.
Multe dintre aceste produse provin de la națiunile occidentale cu interdicții mari de comerț împotriva Moscovei și, în special, a armatei sale. Toate articolele de origine americană, cu excepția alimentelor și medicamentelor, au interzis să ajungă în armata Rusiei.
În studiul KSE, mai mult de două treimi dintre componentele străine identificate în echipamentele militare rusești provin de la companii cu sediul central în SUA, altele provin de la aliații ucraineni, inclusiv Japonia și Germania.
CNBC nu a putut verifica dacă companiile implicate cunoșteau destinația finală a mărfurilor lor. Autoritățile elvețiene au spus că lucrează cu firmele pentru „educarea lor cu privire la steaguri roșii”, în timp ce purtătorii de cuvânt ai guvernelor din celelalte țări citate nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Separat, un studiu de la Royal United Services Institute a constatat că armata Rusiei folosește peste 450 de tipuri diferite de componente de fabricație străină în cele mai moderne 27 de sisteme militare ale sale, inclusiv rachete de croazieră, sisteme complexe de comunicații și de război electronic. Multe dintre aceste piese sunt fabricate de companii americane binecunoscute care creează microcipuri pentru armata SUA.
Datele CNBC sugerează că China este de departe cel mai mare exportator către Rusia de microcipuri și alte tehnologii care se găsesc în articole cruciale de pe câmpul de luptă.
Vânzătorii din China, inclusiv Hong Kong, au reprezentat mai mult de 87% din totalul importurilor de semiconductori din Rusia în al patrulea trimestru al anului 2022, comparativ cu 33% în T4 2021. Mai mult de jumătate (55%) dintre aceste bunuri nu au fost fabricate în China, ci au fost produse în altă parte și expediate în Rusia prin intermediul intermediarilor din China și Hong Kong.
„Acest lucru nu trebuie luat ca o surpriză, deoarece China încearcă să obțină profituri și câștiguri pe baza faptului că Rusia este izolată economic”, a declarat Olena Yurchenko, consilier la Consiliul de Securitate Economică al Ucrainei.
Departamentul comercial al Chinei nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la constatări, nici guvernul rus.
Între timp, Moscova și-a crescut și importurile din așa-numitele țări intermediare din Caucaz, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, potrivit datelor comerciale naționale.
Exporturile către Rusia din Georgia, Armenia și Kârgâstan, de exemplu, au crescut în 2022, vehiculele, avioanele și navele reprezentând o parte semnificativă a creșterii. În același timp, exporturile Uniunii Europene și ale Regatului Unit către aceste țări au crescut, în timp ce comerțul lor direct cu Rusia a scăzut.
„Multe dintre aceste țări chiar nu pot întrerupe anumite tipuri de comerț cu Rusia, în special acele națiuni care fie se învecinează cu Rusia, cum ar fi Georgia, de exemplu… precum și națiunile din Asia Centrală, care mențin o balanță comercială foarte semnificativă cu Federația Rusă”, a spus Sam Bendett, consilier la Centrul pentru Analize Navale. Guvernele Georgiei, Armeniei și Kârgâzstanului nu au răspuns solicitării CNBC de a comenta cu privire la creșterea comerțului.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More