Categories: Energie

Curtea de Apel Bucureşti a decis: RADET intră în faliment

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, spune că nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, după ce RADET a intrat definitiv, în procedură de faliment

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET: „Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislația în vigoare”

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, astăzi, intrarea în faliment a RADET, decizia fiind  definitivă. Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

Anterior deciziei instanţei, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a informat, prin intermediul unui comunicat, ce se va întâmpla cu căldura şi apa caldă din locuinţele bucureştenilor:  “Indiferent de sentința de astăzi (luni, n.r.), bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica.

Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară.  Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiți până la finalul sezonului rece 64 kilometri de rețea, din care peste 20 de kilometri de rețea primară”.

Primarul General a reamintit că au fost finalizate lucrările de modernizare a tronsonului din conducta de termoficare Dn 700 – Magistrala II – III Grozăveşti din Bulevardul Iancu de Hunedoara, care alimentează Cartierul Aviației, zonă afectată de foarte multe avarii în ultimii ani.

Conform RADET, furnizarea agentului termic va fi reluată în 48 de ore.

Astfel, pentru realizarea soluției tehnice provizorii (prin care se va asigura continuitatea furnizării agentului termic pe toată durata desfăşurării lucrărilor din tronsonul final) este necesară oprirea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru 48 de ore, începând cu 11 noiembrie 2019, ora 23.30.

Tot în acest an au fost finalizate lucrări de înlocuire a reţelelor de termoficare în alte zone în care cetăţenii au resimţit disconfort iarna trecută, dintre care amintim: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou -Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET: „Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislația în vigoare”

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET, spune că nu crede în declararea falimentului, întrucât interpretarea sa este aceea că nu este permis de legislația în vigoare: “Astfel, subliniem faptul că regiile autonome se constituie și funcționează în baza Legii nr. 15/1990 privind transformarea întreprinderilor socialiste de stat în societăți comerciale și regii autonome – prin care anumite activități (cum ar fi distribuția energiei termice, transportul public local) sunt extrase din circuitul comercial obișnuit, pentru a fi încredințate regiilor autonome aflate sub autoritatea tutelară a primăriilor ori a consiliilor locale sau județene.

Prin acte normative sucesive, cum ar fi OUG nr.30/1997, aceste regii autonome au fost transformate în societăți naționale sau companii naționale, divizate în mai multe alte entități independente unele de altele.

Cu toate că funcționeaza pe bază de gestiune economică și autonomie financiară și sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul propriu (art. 2 si art. 5 din Legea nr.15/1990), regiile autonome fac parte din sectorul public, fiind întreprinderi publice.

Regiile autonome au în patrimoniu, spre administrare, bunuri din domeniul public, utilizând, pentru «acoperirea eventualelor deficite» și pentru finanțarea activității proprii, subvenții de la b-ugetul central sau local (art. 9 din Legea nr.15/1990), iar activitatea acestora poate fi influențată de stat prin credite cu dobânzi preferențiale, comenzi de stat, subvenții, impozite și taxe (art. 43 alin.1 din Legea nr.15/1990).

Regiile autonome sunt, indubitabil, comercianți, și pot fi supuse procedurilor de insolvență (art. 3 din Legea insolvenței nr.85/2014), însă nu pot fi supuse lichidării prin faliment, dat fiind regimul juridic special al acestora, precum și faptul că exercită activități economice strategice la nivel național/local.

Având în vedere toate acestea, apreciem că insolvența regiei autonome nu va putea adopta decât calea reorganizării judiciare sau calea lichidarii planificate. Dacă activitatea regiei autonome nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii și al bunurilor din patrimoniului regiei autonome către o altă întreprindere publică.”

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, spune că nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, după ce RADET a intrat definitiv, în procedură de faliment. Acesta a precizat, pentru Agerpres, că i-a chemat de urgenţă pe responsabilii din sectorul energiei termice la o şedinţă, la minister, de îndată ce a aflat vestea intrării definitive în faliment a RADET.

“I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen – sunt pe drum – să vedem ce soluţie rapidă vom găsi. Trebuie să discutăm şi cu primăria. Trebuie găsită o soluţie să nu se întâmple nicio problemă în alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.

“Dar o s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe Elcen, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă există vreun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, el a răspuns: “Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic”.

Popescu a avertizat, miercuri, la preluarea mandatului, că există riscul ca RADET să intre luni în faliment, recomandând primăriei să fie pregătită cu o soluţie în cazul în care instanţa ia această decizie.

În replică, primarul general, Gabriela Firea, l-a criticat pe noul ministru pentru faptul că i-a speriat pe cetăţeni prin declaraţiile sale, amintind că 1.800.000 de bucureşteni sunt racordaţi la RADET. De asemenea, i-a reproşat faptul că anticipează o decizie a justiţiei.

INVESTIȚII

Stadiul lucrărilor

I. LUCRĂRI prin forţe proprii

Au fost realizate lucrări din planul anual de înlocuire a reţelelor de termoficare în principalele zone în care cetăţenii au resimţit disconfort în sezonul anterior de încălzire, dintre care amintim: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului.

II.   LUCRĂRI prin terţi

Un caracter de noutate îl au acordurile-cadru pentru lucrările de primă urgenţă. Aceste lucrări au în vedere repararea porţiunilor de conductă în zonele în care s-au produs 70-80% dintre avariile de anul trecut. La sfîrşitul lunii iulie a fost finalizată procedura de achiziţie pentru aceste lucrări, fiind semnate acordurile – cadru prin care se vor organiza succesiv 53 de şantiere în mai multe zone din Municipiul Bucureşti, prin care se vor înlocui 27 de kilometri de conductă.

Dintre acestea au fost finalizate lucrările de modernizare a tronsonului din conducta de termoficare Dn 700 – Magistrala II – III Grozăveşti din Bulevardul Iancu de Hunedoara, ce alimentează cartierul Aviaţiei din Sectorul 1 al Capitalei.

Se află în execuţie în continuare lucrări în zonele Nicolae Caramfil (tronson II), Bulevardul Ion Mihalache – zona Domenii, zona Unirii – strada Radu Vodă şi, tot în Sectorul 3 – în zona străzii Danubiu.

În următoarea perioadă vor începe lucrări în sectorul 2 zona Pantelimon – strada Hățișului, în sectorul 3 zona Sălăjan – strada Ștefan Constantin şi în zona Vitan – Bîrzești – strada Răcari, în sectorul 4 zonele Piața Reșița şi Berceni – strada Turnu Măgurele, în sectorul 5 în zona Cotroceni – str. Geniului și în sectorul 6 vor fi deschise șantiere în zona Militari, pe străzile Apusului și Părăluțelor.

În toate aceste zone se va lucra pe toată perioada sezonului de încălzire fără a fi însă afectată furnizarea agentului termic către clienții RADET.

III.  LUCRĂRI efectuate de Compania Municipală Energetica Bucureşti

Finalizarea lucrărilor de modernizare a tronsoanelor din conductă 2 Dn 1000 – Magistrala II SUD – Bobocica la începutul lunii noiembrie (4 noiembrie 2019) ce alimentează zona cuprinsă între Bulevardul Energeticienilor, strada Fizicienilor, Calea Vitan şi Şoseaua Mihai Bravu din Sectorul 3 al Capitalei şi reîntregirea tronsonului magistralei. Lucrările de înlocuire a tronsoanelor de ţeavă cu conductă preizolată au fost executate de Compania Municipală Energetica București şi au avut în vedere o zonă deficitară în care cetățenii au resimțit disconfort în sezonul anterior de încălzire.

Lucrarea face parte din proiectele pentru modernizarea a 7 tronsoane de reţea primară, considerate a fi lucrări de primă urgenţă.

IV.   VANE ŞI COMPENSATORI

a.  VANE – În paralel, continuă lucrările de investiţii, fiind montate până în prezent, după o perioadă de pauză de peste zece ani, aproximativ 90 de vane de sectorizare cu acţionare electricădin cele 200 care necesită a fi schimbate în regim de urgenţă aproximativ 200. Vanele permit reducerea ariei afectate, în cazul apariției unor avarii.

b. COMPENSATORI –  până in prezent s-au montat aproximativ 50 de compensatori. Aceste piese previn, de foarte multe ori avariile, deoarece preiau dilatarea conductelor și, datorită lor, țevile nu se mai sparg. La fiecare intervenţie de montare a vanelor și a compensatorilor au fost şi sunt schimbate și segmentele de țeavă afectate.

Firea: În mandatul meu, pierderile financiare ale RADET au scăzut cu 81% şi au fost reabilitaţi 180 km conductă

View Comments

  • Nu trebuie sa intrati in panica, noul secretar de stat la energie,care a gestionat multi ani destinele energiei, va veni cu solutiile de rezolvare.Sper sa nu fie identice cu inlocuirea grupurilor pe carbune de la CEO cu regenerabile.A negociat bine Calin, sa traiasca.Mai bine mai tarziu, decat nici-o data,strangeti oamenii de decizie sa discutati.Sper sa nu ajunga Bucurestiul in situatia orasului Drobeta.Energeticianul de la RADET , poate ne explica celor care nu cunoastem energie, care este deosebirea dintre faliment si lichidare controlata.Bucuresteni nu va faceti griji acelasi energetician, asigura incalzirea si apa calda cu regenerabile pe acoperisul blocurilor si cu licitatii in piata de energie termica. Dle ministru,dupa umila mea parere este o singura varianta, discutie cu PM, explicatii ca pentru a asigura caldura si apa calda in Bucuresti sunt necesari pentru inceput 2 miliarde de lei ,pentru 2-3 ani.In acest timp lasati joaca de-a insolventa/falimentul preluati ambele activitati,producerea si transport/distributie, sub aceeasi palarie si dati drumul la treaba.Dl primar de la Oradea parca face din PNL.Poate il rugati sa vina la discutii s-ar putea sa dea solutii importante.

Articole recente

Preşedintele chinez promite în Arabia Saudită consolidarea legăturilor cu ţările din Golf

Preşedintele chinez Xi Jinping a asigurat vineri în Arabia Saudită că ţara sa doreşte să-şi…

o oră ago

Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia…

o oră ago

Mediul de afaceri din România este consternat de rezultatul votului din 8 decembrie în ce privește aderarea României la Schengen (CDR)

Mediul de afaceri din România reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este consternat de…

o oră ago

Economistul Ciprian Dascălu: Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%

Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%, iar inflaţia s-ar putea situa la…

o oră ago

Bittnet Group preia 70% din pachetul de acțiuni al Dataware Consulting SRL (Dataware)

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori…

o oră ago

CE: Obiectivele pentru 2030 privind reducerea la zero a poluării sunt realizabile, dar necesită acţiuni mai ferme

Politicile Uniunii Europene au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide,…

o oră ago