Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFinancial Intelligence a lansat proiectul special “Educația financiară – cea mai bună investiție în tine!”, susținut de Banca Transilvania, cu sprijinul ASF. În cadrul proiectului, Financial Intelligence va publica o serie de interviuri cu specialiști din domeniul investițional, cu accent pe explicarea produselor și piețelor reglementate, din punct de vedere al beneficiilor pentru clienți.
Care sunt produsele de investiții potrivite, în funcție de nivelul de educație financiară al clienților? Spre ce ar trebui să se îndrepte niște investitori începători?
Dan Dascăl: Educația financiară este esențială pentru a lua decizii informate de investiție. După ce oportunitatea este înțeleasă, educația financiară devine crucială în alegerea produsului, deoarece clienții sunt dispuși să investească doar în fondurile pe care le înțeleg. Fondurile conservatoare sunt cele mai ușor de înțeles și, din activitatea zilnică, observăm că acestea sunt primele achiziționate. Totuși, aceste fonduri reprezintă doar un punct de plecare către diversificare și fonduri cu potențial ridicat. Educația se face în acest fel prin practică, prin experiență și nu prin teorie. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a cultiva încrederea în piața de capital.
Mulți oameni se plâng că își pierd bani făcând investiții în active nereglementate. Cum ar trebui să crească gradul de conștientizare în rândul consumatorilor pentru a preîntâmpina pierderile din investițiile în aceste active?
Dan Dascăl: Fondurile de investiții locale sunt reglementate și supravegheate permanent de Autoritatea Financiară de Supraveghere din România. Acest lucru ar trebui să asigure un grad de confort investitorilor în aceste fonduri.
Vedem însă în piață și platforme de tranzacționare înregistrate în alte jurisdicții, unele chiar în țări din afară UE cunoscute pentru regimuri mai blânde, atât din punct de vedere fiscal, dar și al reglementărilor. Aceste platforme sunt prezente tot mai agresiv în spațiul public și promovează în general investiții în instrumente financiare cu un grad ridicat de risc.
Așa cum am spus anterior, investitorii trebuie să se orienteze către produse pe care le înțeleg și pentru care au garanția că sunt supuse aprobării și reglementărilor în vigoare în România și Uniunea Europeană.
Ce sfaturi dați oamenilor care vor să investească în fonduri de investiții?
Dan Dascăl: Cele mai frecvente sfaturi se referă la înțelegerea naturii pieței de capital, care tinde să crească pe termen lung, chiar dacă uneori este afectată de evenimente neprevăzute. Un context de expansiune economică favorizează investițiile în piața de capital, deși riscul este inevitabil.
Al doilea sfat este să se utilizeze un sistem de investiție recurentă, care asigura alimentarea constantă a contului de investiții. Acest lucru este posibil chiar și cu sume începând de la 50 de lei.
Al treilea sfat este să se ia în considerare diversificarea investițiilor, fie prin achiziționarea mai multor clase de active, fie prin accesarea unui produs de tip index, care oferă o diversificare intrinsecă.
Ce tipuri de fonduri sunt disponibile în România și care sunt tipurile de investitori care le-ar putea accesa?
Dan Dascăl: Fondurile principale, cunoscute ca și fonduri deschise de investiții, le includ pe cele bazate pe depozite bancare, obligațiuni, acțiuni și fonduri mixte. Acestea sunt accesibile publicului larg prin intermediul principalelor rețele bancare din România, atât la ghișeele, băncilor cât și online.
Care sunt sumele necesare pentru a începe investițiile în fonduri?
Dan Dascăl: Investitorii în fonduri sunt tratați la fel, indiferent de suma depusă. Nu este necesară învestirea de sume semnificative, sumele minime care sunt necesare pentru prima investiție sunt de 50 de lei pentru fondurile denominate în lei, respectiv 25 de euro sau 25 de dolari pentru cele în valută.
Desigur este important ca suma economistă să crească în timp. Acest lucru face posibil ca investițiile să fie făcute periodic, de recomandat cu o frecvență lunară. Într-un orizont de timp de câțiva ani, sumele acumulate devin semnificative.
Ce ar trebui să facă investitorii la început de drum?
Dan Dascăl: În primul rând, un investitor ar trebui să colecteze informații relevante. Aceste informații se regăsesc în documentele fondurilor disponibile pentru investitori atât pe site-ul nostru cât și în cadrul aplicației BT Pay. Pot spune că BT Pay prezintă aceste informații într-un mod ușor de înțeles și oferă o gama completă de operațiuni utile pentru clienți.
Ce factori care ar putea influența investițiile ar trebui să ia în considerare cei care investesc în fonduri?
Dan Dascăl: Există mai mulți factori de luat în considerare pentru cei care investesc în fonduri, aș aminti aici:
– Obiectivele finaciare: cel mai uzual, economisirea pe termen lung
– Toleranța la risc: variază de la o persoană la alta și este esențială pentru alegerea fondului în care vrei să investești
– Diversificarea: este importantă pentru minimizarea riscurilor
Un lucru important pe care investitorii trebuie să îl ia în considerare este perseverența. Piețele financiare au volatilitate, există momente când apar corecții. Important e ca, în aceste perioade, să nu judecăm emoțional și să luăm decizii pripite, mai ales că istoria ne arată că de fiecare dată economiile își revin după perioade de recesiune.
O investiție cu recurentă lunară, de valoare nu foarte mare (ex: 5-10% din venituri), pe lângă faptul că ne scapă de spectrul emoțiilor în perioade volatile, are și efecte benefice pe termen lung prin acumularea de sume importante în contul de investiție.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More