Energie

Dan Drăgan, Ministerul Economiei: Faza I a conductei BRUA a fost finalizată

  • Drăgan: Încă analizăm cum vor fi afectate facturile la gaze ale românilor de racordările gratuite
  • Companii interesante să intre în exploatările de gaze offshore

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la Romanian International Gas Conference (RIGC), eveniment organizat de către Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent, specializat în analiza strategică a politicilor și piețelor de energie din regiunea Europei de Est si a bazinului Marii Negre.

“Proiectul BRUA faza I este finalizat, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare. BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare şi la consolidarea securităţii energetice. De asemenea, va permite fluxul de gaze de pe platforma Mării Negre”, a spus oficialul ministerial.

Este o realizare foarte mare pentru România şi Uniunea Europeană, a adăugat el.

Faza I a BRUA asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria. Tronsonul românesc al conductei trebuia finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Întrebat dacă autorităţile au făcut un calcul asupra modului în care va afecta branşarea gratuită facturile celorlalţi consumatori, în condiţiile în care distribuitorii îşi vor recupera aceste costuri majorând tarifele de distribuţie, reprezentantul Ministerului Energiei a spus că acest lucru încă se analizează.

“Să ştiţi că am observat această problemă şi o avem în analiză. Acum, sigur, orice măsură are un impact pozitiv şi unul negativ. Noi va trebui, cât de curând, să găsim un echilibru între părţile pozitive şi cele negative. Adică, pe partea pozitivă, să permitem unor potenţiali clienţi să se racordeze la reţea şi apoi să vedem în ce măsură acest lucru va avea un impact asupra celorlalţi clienţi şi asupra rezultatelor economice şi financiare ale distribuitorilor. Trebuie să găsim cumva un echilibru între acestea şi sunt convins că putem cât de curând purta discuţii aprofundate cu privire la această problemă”, a spus Drăgan.

*Companii interesante să intre în exploatările de gaze offshore
Dan Drăgan spune că există companii importante care vor să intre pe piaţa extracţiei de gaze offshore din România.

“Ministerul Economiei a anunţat că pregăteşte o modificare a legislaţiei offshore, pe care intenţionează să o pună în dezbatere publică şi să o trimită către noul Parlament cât mai repede. Scopul este să eliminăm mai multe bariere şi să deblocăm investiţii importante în platforma Mării Negre. În această privinţă, am făcut deja paşi importanţi, cu noul program de eliberare de gaz (gas release program – n.r.), care a crescut obligaţia de a vinde pe pieţele centrale jumătate din producţia offshore. De asemenea, vedem companii importante care sunt interesate să intre în aceste exploatări de gaze offshore”, a afirmat Drăgan, într-o conferinţă online.

În urmă cu un an, ExxonMobil, care deţine jumătate din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep (cu rezerve de gaze estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi), a anunţat că vrea să se retragă din România.

View Comments

Articole recente

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

12 minute ago

Siegfried Mureşan, în plenul Parlamentului European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte…

48 de minute ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

51 de minute ago

Lavrov: Rusia vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar va răspunde livrării de arme cu rază lungă Kievului

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde…

52 de minute ago