Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDan Alexandru Ghiță
Propunerile legislative din domeniul gamblingului, aflate acum în atenția publicului, printre care reglementarea publicității sau interzicerea spațiilor destinate jocurilor de noroc pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli, nu își vor atinge scopul dorit, consideră Dan Ghiță – președinte Rombet. Potrivit acestuia, aceste proiecte vor avea doar un impact negativ greu de suportat de către statul român: “Cu această propunere, statul va încasa mai puțini bani buget, iar angajații din industrie vor fi afectați. La fel și activitățile pe verticală, cum ar fi sportul, sponsorizările, donațiile din sănătate etc.”.
Dan Ghiță explică: “Suntem convinși că, doar prin dialog, se poate ajunge la o reglementare echitabilă și eficientă a industriei noastre. Astfel, fiecare parte interesată de domeniul jocurilor de noroc (legiuitor, operatori, autorități, mass-media, reprezentanți ai societății civile, jucători) poate veni cu experiența sa, cu argumente și propuneri fundamentate, cu studii de impact, ceea ce va duce, cu siguranță, la o reglementare echilibrată, care să îmbine măsurile de protecție a minorilor, a altor categorii posibil vulnerabile, cu cele de educație și prevenție a posibilelor probleme de joc sau dependență . În acest context trebuie să se înscrie și dezbaterea privind reglementarea publicității în domeniul gamblingului”.
Domeniul jocurilor de noroc este unul dintre cele mai strict reglementate în țara noastră , cu un grad de colectare de peste 99% , aproximativ 45.000 de locuri de muncă și o contribuție de 1% din PIB .
Dan Ghiță mai spune: “În ce privește publicitatea în audio-vizual, avem restricții privind orele la care se pot difuza reclame, doar de la ora 23.00 la 6 dimineața, cu o singură excepție – competițiile sportive (meciuri) transmise în direct.
Mai mult, legislația interzice afişarea în exteriorul locaţiilor de jocuri de noroc a valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoţii sau jackpot-uri, aspect urmărit în mod special de către ONJN, organismul cu atribuții de reglementare, licențiere, autorizare, control și monitorizare a domeniului gamblingului.
Nu spun că nu este loc pentru îmbunătățirea legislației, pentru o mai bună protecție a categoriilor de populație posibil vulnerabile. Este și în interesul industriei să avem reguli clare, care să permită desfășurarea unei activități economice într-un cadru legal echitabil.
O mai bună reglementare a modului în care se poate face reclamă este necesară. Vrem dialog cu autoritățile. Nu trebuie să perturbăm întreg sectorul, doar pentru că nu reușim să elaborăm reglementări eficiente și echitabile.
Dar nu trebuie să interzicem tot domeniul pentru că nu reușim să facem reglementări bune, eficiente, echitabile, așa cum trebuie.
Restricția referitoare la distanța față de anumite locații nu își are nici o logică, minorii au interzis oricum prin lege să intre în sălile de jocuri. O asemenea măsură nu ar avea impact pe minori, dimpotrivă ar da naștere unor situații în care lucrurile pot fi interpretate, ar putea crește piața neagră și abuzurile.
Acest gen de măsuri doar par să rezolve problemele, dar nu fac decât să deschidă porțile către operatorii care funcționează la negru. Aceștia nu plătesc taxe și impozite și nu oferă nicio protecție jucătorilor sau categoriilor vulnerabile, minorilor. Iar operatorii licențiați vor fi nevoiți să găsească metode cât mai ”ingenioase” de a-și face reclamă, de a-și face cunoscută oferta. Nu cred că asta este intenția legiuitorului.
Prohibiția alcoolului părea și ea bună. Efectul a fost cu totul altul , criminalitatea în domeniu atingând cote inimaginabile . La fel și în cazul fumatului. Cum se pot face astfel de propuneri fără să existe vreun studiu care să dovedească că aceste măsuri ar avea efectul scontat? Ne-am pus problema ce efect ar avea acest gen de măsuri pe orizontală, în industria publicității, în domeniul sportului, al sănătății sau al sponsorizărilor?!
În concluzie, invităm autoritățile și pe cei interesați la dialog, la dezbatere, astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine. Jocul de noroc face parte din societate din cele mai vechi timpuri, fie că este legiferat, fie că nu, acesta va exista, iar sigura soluție pentru a colecta taxe și a oferi un mediu sigur este o reglementareeficientă. Altfel, piața neagră va înflori”.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More