Dan Sulica: Tot mai mulți oameni își dau seama că investițiile sunt necesare pentru asigurarea unui viitor mai prosper

Tot mai mulți oameni își dau seama că investițiile sunt necesare pentru asigurarea unui viitor mai prosper, consideră Dan Sulica, investitor, speaker şi consultant financiar independent, autor al site-ului de educație financiară Idei Si Bani. El a vorbit, pentru Financial Intelligence, despre primii pași în investiții și la ce trebuie să fie atenți investitorii începători.

***

Care sunt primii pași pentru o persoană care dorește investească?

Dan Sulica: În primul rând, trebuie să înțelegem motivația pe care o avem pentru a investi, adică “de ce-ul” personal. În felul acesta ne va fi mai ușor să ne stabilim obiectivele și un termen (rezonabil) pentru a le atinge.

Apoi trebuie să cunoaștem cum suntem construiți ca și apetența pentru risc. Este bine cunoscut faptul că TOATE tipurile de investiții au anumite riscuri asociate, și aflându-ne profilul de risc, putem alege acele active care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea și cu obiectivele noastre.

Iar apoi trebuie să ne cunoaștem finanțele personale, în special veniturile și cheltuielile, pentru a stabili astfel care sunt sumele pe care le putem investi, și cu ce frecvența ne propunem să facem acest lucru.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne informăm despre principalele tipuri de investiții, despre avantajele și dezavantajele lor, pentru a ne putea construi astfel un portofoliu diversificat, cu care să fim confortabili atât în momentele “bune” ale piețelor financiare, cât și în cele mai puțin favorabile.

Câți bani trebuie ai economisiți pentru a începe investești?

Dan Sulica: Adevărul este că pentru a face investiții nu este neapărat nevoie de sume mari. Sunt destule tipuri de investiții care se pot face chiar și cu câteva sute de lei.

Însă, înainte de a-ți construi portofoliul de investiții, trebuie să te asiguri că ai pus de o parte un fond de rezervă.

Aceștia sunt banii la care poți apela în caz că apare un eveniment neașteptat, așa-numiții “bani albi pentru zile negre”… 🙂

Pentru că altfel vei fi nevoit să lichidezi în grabă o parte din investițiile tale, și acest lucru este de evitat, pentru că este posibil să prinzi un moment neprielnic pentru acest lucru (cum ar fi, de exemplu, în timpul unei recesiuni economice).

Cum își poate stabili un investitor profilul de risc?

Dan Sulica: Cel mai simplu este să foloseșți teste special realizate pentru acest scop.

De exemplu, poți găși un astfel de test pe site-ul meu, aici, sau poți caută și altele pe internet.

În orice caz, îți recomand să faci mai multe astfel de teste, pentru că te vor ajuta să te cunoșți mai bine, deci nu ai decât de câștigat.

Ce înseamnă diversificarea portofoliului? La ce trebuie fie atent un investitor începător?

Dan Sulica: Diversificarea portofoliului înseamnă pe românește “să nu-ți pui toate ouăle în același coș”.

Pentru că atunci când investeșți într-o singură clasă de active (să spunem acțiuni) poate să apară un eveniment negativ (să spunem o criză financiară) care să ducă la scăderi mari ale respectivelor active.

Iar acest lucru poate crea presiuni mari asupra investitorilor, încât aceștia pot întra în panică și pot decide să-și lichideze portofoliul exact în momentele cele mai nepotrivite și astfel să obțină pierderi mari.

Pe de altă parte, într-un portofoliu care conține mai multe clase de active (necorelate între ele) potențialele scăderi vor fi mai mici, pentru că unele active vor scădea, însă altele vor crește. Și în felul acesta investitorului îi va fi mai ușor să traverseze momentele turbulențe din piețele de capital.

Așadar, orice investitor trebuie să aibă grijă să investească în mai multe clase de active, cât mai puțin corelate (de exemplu acțiuni și obligațiuni).

Ce presupune o investiție recurentă?

Dan Sulica: O investiție recurentă este atunci când ne-am hotărât asupra unei anumite alocări a investițiilor noastre și facem acest lucru lună de lună, investind practic aceleași sume.

Partea bună este că acest gen de investiții sunt foarte simple, eficiente și profitabile.

Eu le numesc investiții pasive, pentru că odată realizat portofoliul inițial, lucrurile merg practic automat, de la lună la lună, iar noi nu trebuie să alocăm decât puțin timp pentru acest lucru (probabil sub 1 oră).

Care sunt sfaturile pe care le dați noilor investitori?

Dan Sulica: Principalul meu sfat este să se informeze în mod corect.

În era internetului în care trăim este foarte ușor să găsești tot felul de informații despre orice subiect, însă este foarte greu să le alegi pe cele realmente utile pentru TINE vs. cele care promovează “păcăleli” sau chiar lucruri cu adevărat nocive.

Întotdeauna am fost de părere că “un om informat este un om mai bogat” – acesta este și motto-ul siteului meu. 🙂

Și cel de-al doilea sfat este să înceapă să pună în aplicare ceea ce au învățat, pas cu pas.

Știu că începutul este întotdeauna cel mai greu, de aceea le recomand celor aflați la început de drum să pornească treptat și să investească sume mici pentru început, într-un mod cât mai simplu.

Pentru că odată ce vor începe să se familiarizeze cu mișcările piețelor de capital și să acumuleze experiență, le va fi mult mai ușor să administreze un portofoliu mai consistent, precum și instrumente mai complexe.

Cum apreciați a evoluat interesul investitorilor pentru piața de capital, în ultimii ani, în România?

Dan Sulica: Sunt foarte bucuros să constat că în ultimii ani interesul pentru investiții este din ce în ce mai mare în rândul românilor.

Tot mai mulți oameni își dau seama că investițiile sunt necesare pentru asigurarea unui viitor mai prosper și încep să culeagă informații despre ele și despre modul în care le pot pune în practică.

Iar rezultatele nu întârzie să apară.

Primesc deseori mesaje și întrebări de la foști cursanți, care au participat la diferite cursuri de investiții pe care le-am organizat de-a lungul timpului, și de fiecare dată mă bucur să constat progresele făcute de ei.

Articole recente

Ministerul Energiei din Kazahstan: Exportul de petrol kazah prin CPC se desfășoară în mod normal

Exportul de petrol kazah prin CPC se desfășoară în mod normal, potrivit presei din Kazahstan. Serviciul…

26 de minute ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și decarbonizare

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO…

2 ore ago

Kazahstanul nu va face mișcări care să rănească interesele Rusiei – purtătorul de cuvânt al lui Tokayev (TASS)

Kazahstanul nu va face mișcări care ar putea dăuna intereselor Rusiei, deoarece rămâne un partener…

3 ore ago

Kremlinul despre Boris Johnson: ”Nu îi place de noi, nici nouă de el”

Kremlinul şi-a făcut cunoscută oficial joi antipatia faţă de premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.…

3 ore ago

Cum va fi ales noul premier britanic după demisia lui Boris Johnson şi cât ar putea dura

Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui…

3 ore ago