Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzStatul român ar trebui să analizeze dacă, la nivelul politicilor de intervenție, modelul de sprijin pentru consumatorii de energie, prin folosirea furnizorilor ca intermediari pentru prefinanțare, este cel mai fericit, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei ACUE, la Forumul Energiei.
Potrivit oficialului ACUE, există posibilitatea de a pune în practică anumite scheme de stat pentru clienții agenți economici și există și posibilitatea ca statul să intervină cu sprijin direct – vouchere, spre exemplu – pentru clientul casnic.
Daniela Daraban, director executiv al Federaţiei ACUE, a explicat: “În momentul de faţă, suntem într-o situație de stagnare de facto, pentru că problemele furnizorilor nu sunt rezolvate.
Într-o situație de criză, dacă statul decide să intervină cu un pachet de măsuri și folosește actori din piață în faze intermediare pentru a prefinanța aceste scheme, atunci acelaşi stat trebuie să își respecte obligațiile și să fie un partener credibil în implementarea acestor politici.
Companiile au mers înainte, au aplicat toate prevederile legale, probabil că foarte multe s-au finanțat la rândul lor ca să poată să prefinanțeze aceste scheme și la finalul zilei totul ține de credibilitate.
Noi trebuie să avem încredere că statul respectă ceea ce are ca prevedere legală de decontare.
Sunt foarte multe discuții la ANRE, pe care noi le provocăm de cele mai multe ori, pentru a vedea care este statusul și cu ce putem să sprijinim în flexibilizarea și fluidizarea acestui proces de decontare, dar timpul ne arată că este o schemă foarte birocratică.
Nu țin să blamez pe nimeni, poate și funcționarii publici care își ridică semne de întrebare pe anumite proceduri de decontare au și ei punctul lor de vedere corect, dar suntem la șase luni de zile în care acest sistem de fapt nu funcționează.
În continuare, auzim că s-au găsit soluții, sperăm, vom vedea… și noi sperăm, dar nu funcționează!
Cred că ar fi momentul, poate în această vară, la nivelul politicilor de intervenție, statul să analizeze dacă într-adevăr acest model de sprijin pentru consumatori, prin folosirea furnizorilor ca intermediari, este cel mai fericit. Și poate va decide să meargă cu intervenții directe către clienți.
Există posibilitatea de a pune în practică anumite scheme de stat pentru clienții agenți economici și există și posibilitatea ca statul să intervină cu un anumit sprijin direct – vouchere, spre exemplu – pentru clientul casnic.
Dar cu siguranță nu poate continua o procedură prin care, pentru 6 luni de zile, toată presiunea financiară a unor scheme, care la finalul zilei costă miliarde de lei, să fie pusă pe seama unui singur jucător din piață și aici vorbim de sectorul de furnizare”.
Sectorul de furnizare are un rol vital, el trebuie să achiziționeze energie și să asigure continuitatea alimentării. Nu e un pion care, pentru o vreme, poate fi scos sau lăsat fără lichiditate financiară, a mai avertizat Dana Dărăban.
Dacă ne uităm spre alt sector, acela de distribuție a energiei, observăm un model care, în perioadă de criză, se dovedește a nu fi cel mai bun, adică modul în care se calculează costul achiziției cu energia pentru consumul tehnologic și consumul propriu tehnologic, a mai spus Dana Dărăban, explicând:
„În România, această activitate este îndeplinită de transportator și distribuitor și, printr-o metodologie destul de complicată, se recunoaște ulterior în tarife.
În momentul de față, achiziția cu energia necesară acestui consum depășește cu mult atât sumele previzionate de companii, cât și valoarea recunoscută în tarif.
Deci suntem iar într-o formă de prefinanțare a unor costuri. Distribuția este o activitate foarte importantă pentru sectorul energetic. În primul rând, dacă sectorul de distribuție are o problemă – ca să fie foarte clar, tot sectorul energetic va avea o problemă, adică se stinge lumina.
Pentru investițiile necesare în acomodarea tuturor capacităților la care noi sperăm și de care avem nevoie – mă refer la noi capacități de producție, trebuie făcute foarte multe investiții în domeniul de distribuție. Dacă actorii din piață sunt și ei într-o situație critică din cauza lipsei de lichiditate cauzată de acest efort financiar pe care îl fac ca să finanțeze costul cu energia pentru acest consum propriu tehnologic sau consum tehnologic, mă întreb cum pot să își facă până la urmă investițiile.
În concluzie, avem aceste două sectoare – furnizarea și distribuția care în momentul de față, dacă ne uităm la tot sectorul energetic, sunt doi actori afectați puternic de creșterea prețului la energie:
Noi avem un pachet de intervenție care se numește „Pentru atenuarea impactului costului creșterii prețului la energie”, atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru consumatorul industrial. Întrebarea mea este: de ce un actor atât de important precum este operatorul economic din zona de distribuție nu este sprijinit la fel cum să sprijiniți și alți actori din sectorul economic, pentru că este un agent economic cu un rol vital în sectorul energetic.
Sper ca statul român să treacă de la faza de analiză, la identificarea problemelor, la noi soluții, la modificări pe procedură, la o efectivă implementare a acestui proces de decontare într-un mod cât se poate de fluid care să nu aibă ca impact întârzieri care la rândul lor pot să afecteze alte sectoare pentru că tot ce se întâmplă în furnizare-distribuție, pe lângă impactul direct asupra companiilor și rezultatelor lor financiare, este un impact indirect și pentru alți actori economici pentru că aceste două sectoare susțin alte sectoare”.
Întrebată dacă s-au gândit furnizorii să dea statul în judecată sau să plece din România, Dana Dătrăbn a spus: “Astfel de decizii sunt independent luate de fiecare companie, în interiorul ei. Noi, la nivelul asociației, nu avem aceste instrumente.
Până la urmă, fiecare agent economic își va apăra bineînțeles interesele pentru că, prin efectul legii, nu ai cum să produci efecte negative în afacerea lui. Iar noi acum suntem într-o situație critică din cauza impactului legislației în vigoare. Faptul că această procedură nu funcționează ne afectează foarte mult”.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More