Categories: Fonduri de pensii

Daniel Apostol: ASF discută cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii facilități fiscale pentru angajatorii care oferă pensii ocupaționale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) discută cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii oferirea de facilități fiscale angajatorilor care oferă angajaților posibilitatea să contribuie la un fond de pensii ocupaționale, a spus Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității, într-o intervenție la Antena3. Potrivit acestuia, este în discuție o deductibilitate totală pentru întreaga contribuție la fondurile de pensii ocupaționale.

ASF consideră pensiile ocupaționale un obiectiv care ar trebui atins cât de curând, a spus Apostol: “Există legea care prevede acest asa numit Pilon IV de pensii, care ar urma să ofere publicului larg o alternativă de a benificia de un program de economisire pe termen lung”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la începutul anului, legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.

Daniel Apostol a explicat: “Este important că această pensie ocupațională este o contribuție pe care angajatul poate să o depună într-un fond special constituit la inițiativa angajatorului său, astfel încât să poată beneficia de o sumă suplimentară economisită.

Fondul de pensii ocupaționale nu se poate realiza dacă nu se atinge un număr minim de 100 de participanți pe fond. Dar, un angajator care are mai puțini angajați poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaționale care să facă parte dintr-un fond constituit de mai mulți angajatori care se gândesc să ofere această falicilitate.“

Potrivit oficialului ASF, vestea bună este că angajatorul are o posibilitate nelimitată de a aloca către fondul de pensii sume pentru fiecare angajat în parte în funcție de criterii proprii, iar angajatul poate să aloce din propriile venituri o cotă suplimentară, limitată la maxim o treime din veniturile sale salariale brute sau o treime din veniturile asimilate salariilor, pentru a fi asigurată și stabilitatea sa financiară. Această facilitate se oferă prin contractul de muncă.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

SUA: Administraţia Biden îl păstrează pe negociatorul pentru Afganistan numit de Donald Trump

Emisarul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, numit de fostul preşedinte Donald Trump, va…

1 minut ago

SUA vor reveni în acordul nuclear după ce Iranul îşi va respecta angajamentele (Antony Blinken)

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite vor reveni în acordul…

3 minute ago

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

11 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

11 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

11 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

11 ore ago