Energie

Daniela Dărăban (Federaţie patronală din energie): Investiţiile în sistemul energetic – cruciale pentru întărirea rezilienţei

Investiţiile pe următorii cinci ani în sistemul energetic naţional, pe toate componentele sale, sunt cruciale pentru întărirea rezilinţei acestuia, a declarat, vineri, Daniela Dărăban, director executiv în cadrul Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (Federaţia ACUE), la finalul reuniunii Comandamentului pentru energie, întrunit la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu.

“Concluziile întâlnirii de astăzi au fost unele corecte. Sistemul energetic chiar este rezilient. Date fiind situaţiile meteo şi ce se întâmplă, atât pe piaţă, cât şi pe teren, sistemul energetic a demonstrat că are un grad de rezilienţă crescut. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne gândim că trebuie să întărim rezilienţa sistemului, iar investiţiile pe toate componentele sistemului sunt cruciale. Atât în transport, cât şi în distribuţie trebuie făcute investiţii ca să asigurăm înlocuirea reţelelor vechi cu reţele noi, trebuie să facem întăriri de reţele. Avem investiţii în digitalizare, în flexibilizare. Se schimbă total modul în care distribuitorii interacţionează cu clientul, dar ca să putem să răspundem la nevoile clientului trebuie să avem spaţiu de investiţii. Următorii cinci ani sunt critici din punctul acesta de vedere”, a afirmat Dărăban, potrivit Agerpres.

Ea a fost întrebată de jurnalişti şi ce “călcâi al lui Ahile” există, în prezent, în sistemul energetic naţional.

“Cel puţin pe partea de distribuţie, să spunem aşa, întrebarea statului român, una firească de altfel, dar trebuie găsit un echilibru între ceea ce e nevoie şi ceea ce se poate, este cu cât va creşte tariful de distribuţie dacă toate aceste investiţii se fac. (…) O să fie un impact în tarif pentru că triplăm investiţiile şi banii se iau din mediul privat, deci o să fie un impact, dar impactul este, cel puţin pe modelarea pe care am făcut-o noi pe un anumit scenariu, de 5 bani pe kilowat/oră în 2030. Deci, cu toată onestitatea cred că dacă punem cifrele astea pe masă şi pentru oameni, dar în mod onest, cred că toată lumea o să înţeleagă că, da, ok este un efort ca să facem toate aceste investiţii, dar vor fi mai câştigaţi în 10 ani”, a explicat Daniela Dărăban.

Potrivit acesteia, necesarul de investiţii în următorii cinci ani ar fi de 10 miliarde de euro în sectorul de distribuţie.

“Facilitarea accesului la fonduri nerambursabile şi suplimentarea fondurilor disponibile este un lucru pe care statul român l-a făcut şi continuă să-l facă, adică chiar se străduie aici. Probabil că vom avea nevoie de mai mulţi bani şi structura de transport şi structura de distribuţie şi aş vrea să văd toate aceste proiecte şi pe partea de producţie cumva calibrate. Adică noi va trebui să avem un plan integrat că ne mişcăm foarte repede pe producţie şi nu ţinem cont de ce se întâmplă în distribuţie şi în transport. În sectorul de distribuţie, pentru următorii cinci ani este nevoie de undeva la un 10 miliarde de euro, este calculul pe investiţii, (…) din care 6 miliarde sunt fonduri proprii, restul vin din fonduri nerambursabile, alte surse de finanţare”, a menţionat directorul executiv al Federaţiei ACUE.

Ea a mai subliniat că fiecare român ar trebui să înveţe cum să consume eficient energie electrică.

“Încerc să explic că nu vorbim în eficienţă energetică de raţionalizare, nu vorbim de modificarea standardului de calitate a vieţii, vorbim efectiv de un consum eficient. Dacă aerul condiţionat este pornit, eu aş începe cu următorul lucru şi cred că vedeţi şi dumneavoastră cam peste tot şi primele sunt instituţiile publice, domnule, nu stai cu aerul condiţionat pornit şi cu geamul deschis. Deci, este prima chestiune, culturală. O să vedeţi, în majoritatea instituţiilor publice se întâmplă acest lucru, iar sectorul public are cele mai multe clădiri. Cred că eficienţa energetică ar trebui să înceapă ca model din clădirile administrate de statul român”, a evidenţiat Dărăban.

Legat de penele de curent electric înregistrate în această perioadă, directorul executiv al Federaţiei ACUE a subliniat necesitatea unei proceduri mai rapide care să permită accesul în teren.

“Dacă facem o medie pe toată ţara, deci pe toată zonele concesionate, da, într-adevăr, vedem în anumite zone mai multe incidente neplanificate, dar să ştiţi că, în timpi de aşteptare pe medie, oamenii din distribuţie au făcut tot ce au putut. Adică se lucrează şi sunt oameni pe teren de fiecare dată şi s-a demonstrat că acest sector face tot ce poate să reconecteze, dar timpii de aşteptare uneori să ştiţi că depind şi de anumite situaţii care nu sunt în controlul distribuitorului. În cadrul discuţiei de astăzi, am ridicat această problemă şi sperăm ca măcar pe situaţie de urgenţă, de forţă majoră, să avem facilitat accesul la teren, accesul pe proprietăţi private. Deci, noi nu putem uneori interveni, dacă (…) stâlpul este într-o zonă unde trebuie să traversăm proprietăţi private, nu putem interveni atât de repede. Deci, pe forţă majoră solicităm, ca să spunem aşa, o procedură rapidă de acces”, a transmis Dărăban.

Ea a menţionat că riscul unor pene majore de curent în perioade de caniculă există, dar statul are pregătite planuri de intervenţie pentru astfel de situaţii.

“Este unul dintre riscurile menţionate în posibilitatea de a avea întreruperi de curent, printre primele este canicula, deci o perioadă cu temperaturi ridicate şi mai multe zile consecutive. Da, este un risc să se întâmple. (…) Planuri există, statul român are planuri pentru situaţii de urgenţă, nu am discutat astăzi despre o pană majoră de curent, dar statul român are aceste planuri, sunt planuri de intervenţie aprobate de instituţiile statului pentru astfel de situaţii”, a completat Daniela Dărăban.

La şedinţa de lucru au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie, precum şi ai Consiliului Concurenţei. 

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

24 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More